(VIDEO) Predsjednik Vlade i HDZ-a Andrej Plenković dao je - nakon sjednice Predsjedništva i Nacionalnog vijeća HDZ-a, zajedno s ministricama i ministrima u Vladi - u Središnjici naše stranke izjavu za brojne okupljene novinare.

Izjavu predsjednika Plenkovića - kao i odgovore na pitanja novinara - možete pogledati u cijelosti, a u nastavku donosimo ključne poruke:

                  

O sjednici stranačkih tijela

Rezimirali smo niz aktivnosti u proteklih mjesec dana. Napravili smo hodogram aktivnosti u reformskom smislu u razdoblju pred nama, sve ono što će Vlada pripremati za početak jesenskog zasjedanja Hrvatskog sabora. Imali smo i jednu odluku koja se odnosila na reorganizaciju i racionalizaciju aktivnosti Središnjice HDZ-a. Odluka je jednoglasna podržana. Povećat ćemo učinkovitost, bolju komunikaciju s našim županijskim organizacijama, dinamizirati digitalnu aktivnost HDZ-a te, općenito, podići na viši stupanj funkcioniranje stranke. To je i u kontekstu novog Statuta HDZ-a, usvojenog prije dva mjeseca na Općem (izvještajnom) saboru.

O poreznoj reformi

Ministar financija dr. sc. Zdravko Marić predstavio je konture porezne reforme. Nakon što smo na ovom tijelu dobili vrlo jasnu potporu smjeru porezne reforme, o njoj ćemo razgovarati s predstavnicima parlamentarne većine. To će biti u srijedu, a potom ćemo o detaljima obavijestiti javnost.

Porezna reforma ide u smjeru rasterećenja, pojednostavljenja sustava. Do sada smo, kada se gleda efekte porezne reforme 2017.-2018., rasteretili hrvatsko gospodarstvo i hrvatske građane za četiri milijarde kuna. To rasterećenje je pridonijelo znatnom gospodarskom rastu i potrošnji. Veliki broj naših sugrađana je zbog tih poreznih promjena imao veće prihode i to se osjetilo. I ova će - treća faza porezne reforme - također polučiti željeni efekt. Vodimo računa da efekti ove porezne reforme budu najkorisniji onima čija su primanja najmanja.

O rastu gospodarstva i nastavku reformskih aktivnosti

Razgovarali smo i o drugim temama koje su u međuvremenu bile na dnevnom redu. Tema je bila i ostvarivanje nagodbe u Agrokoru. To je jedno veliko postignuće parlamentarne većine i Vlade. Vjerujemo da je taj proces omogućio daljnji rast hrvatskog gospodarstva. Od ministra turizma Garija Cappellija smo čuli zadnje brojke vezano za turističku sezonu koja će, po svemu sudeći, u smislu rezultata i prihoda biti bolja od prošlogodišnje. Svi trendovi makroekonomskih pokazatelja su pozitivni i vjerujemo da će se tako i nastaviti. Nakon konzultacija s predstavnicima parlamentarne većine, nastavit ćemo i s mirovinskom reformom. Vidjeli ste efekte prvog zakona za rješavanje problema blokiranih. Idući vikend ide drugi zakon u vezi novčanih tražbina. Potom - i treći zakon o osobnom stečaju. Ministar Dražen Bošnjaković sutra ima sastanak radne skupine za Ovršni zakon. Dakle - četvrti blok tema koje trebaju riješiti ovaj veliki socijalni problem. Vlada se bavi svim onim što je relevantno za naše građane.

O komemoraciji za Olivera Dragojevića

I danas je među nama bila glavna tema velika žalost i sućut nakon što nas je napustio vrhunski hrvatski glazbenik Oliver Dragojević. Vlada je, kao što znate, danas donijela posebnu odluku o Danu nacionalne sućuti. Smatramo da je to primjereno s obzirom koliko je on lijepoga, dobroga, radosti i veselja učinio generacijama naših sugrađana.

Sutra ćemo i predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković, potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević, ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek i ja ići u Split, bit ćemo na komemoraciji Oliveru Dragojeviću. Izrazit ćemo našu sućut.

http://www.hdz.hr/vijest/nacionalne/vlada-proglasila-31-srpnja-2018-danom-nacionalne-sucuti-u-povodu-smrti-olivera

http://www.hdz.hr/vijest/nacionalne/sucut-predsjednika-plenkovica-u-povodu-smrti-olivera-dragojevica