(VIDEO) Nakon što je Vlada RH danas na svojoj 30. sjednici - sukladno odredbama Zakona o postupku izvanredne uprave u trgovačkim društvima od sistemskog značaja za Republiku Hrvatsku - imenovala Antu Ramljaka za izvanrednog povjerenika za Agrokor, u Banskim dvorima sazvana je konferencija za novinare.

Osim predsjednika Vlade RH i HDZ-a mr. sc. Andreja Plenkovića, brojnim okupljenim novinarima obratio se i izvanredni povjerenik za Agrokor Ante Ramljak. Na konferenciji bili su i potpredsjednica Vlade RH i ministrica gospodarstva, poduzetništva i obrta dr. sc. Martina Dalić te ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić.

Izjave - kao i odgovore na pitanja novinara - možete pogledati u cijelosti, a u nastavku donosimo neke od ključnih poruka predsjednika Plenkovića:

O ANTI RAMLJAKU

Gospodin Ante Ramljak je iskusan čovjek - koji je većinu svog života proveo u gospodarstvu: u financijskom sektoru, savjetovanju i investicijskom bankarstvu. Bavio se raznim postupcima restrukturiranja, a ima i iskustvo rada u državnoj upravi - što će biti vrijedna i korisna sastavnica s obzirom na zadaću pred njim. Odluku sam već potpisao i ona je na putu prema Trgovačkom sudu u Zagrebu - čiju potvrdu očekujemo tijekom dana, čime će se ispuniti preduvjeti za aktivaciju zakona.

O RESTRUKTURIRANJU AGROKORA

Bitno jest da današnji dan predstavlja početak sustavnog, temeljitog rješavanja krize i prvu fazu restrukturiranja Agrokora. Najvažnije je da u ovom trenutku - i danas kroz dijalog s dobavljačima i najvećim kreditorima na sastancima na kojima će s nama biti i g. Ramljak - precizno dogovorimo dinamiku aktivnosti u ovom tjednu. Ključno je da dođe do svježe likvidnosti, dakle, novih sredstava koje su vjerovnici - kreditori i banke - spremni dati Agrokoru. Na taj će se način do Uskrsa osigurati isplate plaća zaposlenicima i početak isplate tražbina prema dobavljačima. Zahvaljujem svima - i velikim i malim dobavljačima - na iskazanom strpljenju u ovom procesu. Pokazali su zrelost. Razumijemo njihove određene probleme i nedoumice, međutim, Vlada RH je išla jedinim mogućim, ispravnim putem - donošenjem čvrste zakonske platforme za djelovanje.

O ODGOVORNOSTI PREMA SITUACIJI

Zahvaljujem i svim zastupnicima koji su glasovali za taj zakon prošlog tjedna u Hrvatskom saboru. Pokazali su visoku razinu odgovornosti. Još jednom pozivam one koji to nisu pokazali u Hrvatskom saboru da prepoznaju važnost i ozbiljnost ove situacije - kao što smo je i mi prepoznali. Radili smo tiho, predano i angažirano - gledajući komparativnu praksu i pronalazeći najbolja rješenja koja će nam pomoći riješiti problem. To je naš cilj. Vjerujem da će se kolege u oporbi postupno osvijestiti i biti konstruktivni dionici ovog procesa.

O NORMALIZACIJI STANJA I STABILNOSTI

G. Ramljak ima potrebne reference i iskustvo. Dok smo razmišljali o profilu osobe - tražili smo onu koja pozna aktere hrvatskog gospodarstva. Onu koja točno zna tko je tko, kakve su relacije, kakvi su realni problemi vezani za poslovanje Agrokora i međusobne odnose. Osoba koju Vlada postavlja na ovakvo mjesto mora imati, rekao bih, tu institucionalnu memoriju svih zbivanja vezanih za ovu temu. S te strane, vjerujem da izbor g. Ramljaka - čiji je životopis izrazito sadržajan i kvalitetan - predstavlja pravi korak u tom smjeru. Očekujem smirivanje ukupne situacije, financijskih tržišta, normalizaciju stanja te konsolidiranje - što će biti prave poruke i međunarodnim institucijama i susjednim zemljama, i malim dobavljačima i OPG-ovima, i zaposlenicima i svim ostalim akterima. Vlada RH vodi proces, u njega je uložila jako puno energije i puno političkog kredibiliteta. Na tome ćemo ustrajati jer je ovo tema za koju vrijedi dati svoj maksimalni angažman. Zahvaljujem ministrici dr. sc. Martini Dalić, ministru Tomislavu Tolušiću i svim ostalim kolegama koji su u ovom procesu, u ovih dva mjeseca, dali maksimum.

SJEDNICA VLADE RH - RAMLJAK IMENOVAN JEDNOGLASNO

Nakon što je u petak, 7. travnja, Trgovački sud u Zagrebu obavijestio Vladu RH i Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta o zahtjevu koncerna Agrokor za pokretanje postupka izvanredne uprave nad navedenim dužnikom te svim njegovim ovisnim i povezanim društvima, Vlada je na prijedlog navedenog ministarstva jednoglasno donijela odluku o prijedlogu za imenovanje izvanrednog povjerenika te je odluku bez odgode dostavila sudu.

- Očekujem od izvanrednog povjerenika da, nakon što stekne cjelovit uvid u stanje u Agrokoru, u konzultacijama s Vladom RH, vjerovničkim vijećem i savjetodavnim vijećem, pristupimo izboru najprimjerenijeg i najkvalitetnijeg savjetnika za restrukturiranje - istaknuo je, između ostalog, predsjednik Plenković na sjednici Vlade RH.