Već smo napisali novi Zakon o državnim i javnim službenicima, u kojem su stručnost i kvaliteta ključan kriterij za napredovanje. Maknut ćemo politiku iz javnih poduzeća! Pripremili smo i Zakon o uklanjanju prepreka investiranju. Kada HDZ preuzme vlast, jedan od prvih poteza bit će reforma javne uprave i promjena slike koju ulagači imaju o Hrvatskoj. No reforme nipošto nisu sinonim za otpuštanja, nego za razdvajanje rada od nerada. Njih se jedino boje oni koji drže političke sinekure. Cilj je osigurati kvalitetnu i učinkovitu javnu uslugu koja će služiti otvaranju radnih mjesta - naglasila je dr. Martina Dalić otvarajući prvi panel na HDZ-ovoj investicijskoj konferenciji

Rast i zapošljavanje su mogući i dok smanjujete deficit! - poručila je dr. Martina Dalić, saborska zastupnica i članica gospodarskog tima HDZ-a, otvarajući prvi panel („Uvjeti za ostvarenje novoga investicijskog ciklusa“) na jučerašnjoj Konferenciji „Investicijski potencijali Hrvatske“. No za to nisu dovoljne kozmetičke promjene, nego je nužna temeljita strukturna reforma državne i javne uprave.

- Reforme nisu sinonim za otpuštanja, nego za razdvajanje rada od nerada. Reforme donose korist većini građana, jedino ih se boje oni koji drže političke sinekure. Cilj je osigurati kvalitetnu i učinkovitu javnu uslugu koja će služiti otvaranju radnih mjesta. A umjesto toga, aktualna vlada najavljuje nove i veće poreze. Taj se začarani krug mora razriješiti. Investitori pak moraju ozbiljno shvatiti poruke da su dobrodošli, prazne priče ovdje ne funkcioniraju. A za reforme imamo i dodatan motiv - novac iz EU fondova. Ni nakon 10 mjeseci članstva nismo povukli ni euro! Ima li jasnijeg dokaza da nam treba reforma javne administracije? A za nju je potrebna politička hrabrost i volja, a to sve HDZ ima! 

Prijeti nam bankrot!

Upozorila je na opasnost od bankrota u koji nas vodi politika Milanoviće vlade. A kako bi se spriječio taj „crni scenarij“, potrebna je stranka koja ima snage preuzeti odgovornost za sudbinu zemlje.

- Kada HDZ preuzme vlast, jedan od prvih naših poteza bit će upravo reforma javne uprave i promjena slike koju ulagači imaju o Hrvatskoj. Već smo napisali novi Zakon o državnim i javnim službenicima, u kojem su stručnost i kvaliteta ključan kriterij za napredovanje. Uklonit ćemo politiku iz javnih poduzeća! Pripremili smo i Zakon o uklanjanju prepreka investiranju - otkrila je Dalić.

Nedostatak konkurentnosti

Dr. Gernot Nerb iz minhenskog IFO instituta, jednog od najprestižnijih ekonomskih instituta u svijetu, naglasio je da je „alfa i omega“ izlaska iz krize poboljšavanje poduzetničke kulture.

 - Jedan od glavnih uzroka krize u Hrvatskoj nedostatak je konkurentnosti u međunarodnome poslovnom okružju. Što su i pokazali rezultati našeg istraživanja. Osim konkurentnosti, još dvije ključne stvari treba poboljšati u Hrvatskoj: inovacije i ljudske resurse. Veliki deficit imate i u nedostatnoj opskrbljenosti privatnim kapitalom, čemu je razlog to što proces privatizacije nije kod vas napredovao kao primjerice u Češkoj. Nemate dovoljno malih i srednjih poduzeća koji su „skriveni šampioni“. Takva poduzeća donose inovacije, a sveučilišta i znanstvene institucije trebate povezati s poduzetnicima. 

Smjerokaz izlaska iz krize 

Klaus Peter Willsch, zastupnik Kršćansko-demokratske unije (CDU) i član Odbora za gospodarstvo i energetiku Bundestaga, upozorio je da Hrvatska mora zaustaviti daljnji rast zaduživanja te naveo njemački primjer kao smjerokaz izlaska iz krize:

- Građani su osjećali da se moramo promijeniti te smo i uveli mjere štednje. Ali nismo štedjeli na dvama područjima: investicijama i znanstvenom istraživanju. Moramo biti prvi u tehnološkom smislu kako bismo stvarali nova radna mjesta. Hrvatska je od ulaska u EU na lošem putu i to se mora promijeniti!

Znanjem do izvrsnosti

Dr. Đuro Njavro, jedan od HDZ-ovih ekonomskih stratega, istaknuo je veliku važnost ulaganja u obrazovanje i hrvatske studente. 

- S obzirom na zatečeno stanje, Hrvatska mora mnogo više nego ostale zemlje članice EU ulagati u ljude. I u gospodarstvu se vodi utakmica. Ako se jedna Njemačka morala znatno prilagoditi kako bi postala lider u EU, onda je to poruka i Hrvatskoj. Potrebno je naći način da oni koji posjeduju znanje budu ondje gdje se donose odluke. Trebaju nam vjerodostojne institucije koje se neće mijenjati „od slučaja do slučaja“.

Vlast je problem, ne investitori!

Ekonomski stručnjak Josip Budimir osvrnuo se na problem s izravnim stranim ulaganjima, koje nikada nisu bila manja nego danas!

- Nisu problem potencijalni investitori, aktualna vlada je problem. Vladajućoj garnituri dobro bi došao povjerenik! Moramo zaštititi ulagače. Pogledajte primjer neiskorištenosti državne imovine. Ako nekom investitoru padne na pamet obraditi neiskorištenu njivu, odmah će se pojaviti državna administracija i penalizirati ga u rekordnom roku. Moramo početi sistemski rješavati probleme. 

Njemačka kao uzor

Saša Matijas, uspješni poduzetnik koji je pokrenuo posao u Hrvatskoj, a nastavio u Njemačkoj, iz vlastitog  je iskustva govorio o razlikama u te dvije zemlje. U Njemačkoj, dakako, puno lakše posluje:

- Kod njih sam građevinsku dozvolu dobio za 30 dana, a u Hrvatskoj sam na nju čekao godinu i pol. Još jedan primjer: u Njemačkoj sam zemljište za tvrtku kupio od općine za upola manju cijenu nego što ga je ona bila otkupila. No kasnije im se sve to višestruko vratilo kroz porez koji sam plaćao. I plaćam.

Moderator panela bio je Bruno Lopandić iz Hrvatske gospodarske komore.