(VIDEO) Vlada je iz mjere kojom se tečaj švicarskog franka fiksira na 6,39 kuna u idućih godinu dana bez ikakvog objašnjenja isključila obiteljska poljoprivredna gospodarstva (OPG) koja su u toj valuti uzimala kredite za osnovna sredstva rada. SDP-ova vlada poljoprivrednike očito smatra građanima drugog reda i apsolutno je nije briga koliko se danas teško živi na selu! - poruka je to s jučerašnje konferencije za medije koju su u Osijeku održali prof. dr. Krunoslav Zmaić (predsjednik HDZ-ova nacionalnog Odbora za poljoprivredu, šumarstvo, ribarstvo i vodno gospodarstvo) i Mato Drenjančević (član Odbora).

ZMAIĆ: Jakovinina bilanca - Lani zatvoreno 3.510 OPG-ova!

Uništene poljoprivredne farme rezultat su politike SDP-ove vlade. Prošle je godine zatvoreno 3.510 OPG-ova, dakle, deset dnevno. Hrvatska nema poljoprivrednu politiku - svi se problemi rješavaju ad hoc, stihijski i parcijalno. 

Uz sve nagomilane probleme koje opterećuju poljoprivredu, iz svoje mjere kojim se tečaj švicarskog franka fiksira na 6,39 kuna u idućih godinu Vlada je isključila OPG-ove koji su uzimali kredite za osnovna sredstva rada. Vladine su mjere nepravedne i površne! Građani koji stječu dohodak iz poljoprivrede tretiraju se građanima drugog reda.

Tražimo od ministra Jakovine da se dodatno založi za sve proizvođače koji stječu dohodak iz poljoprivrede te da i oni dobiju priliku zadržati svoje troškove na postojećoj razini te biti konkurentni, a što je najvažnije - prehraniti svoje obitelji.

DRENJANČEVIĆ: SDP-ova vlada - grobar hrvatskog sela!

SDP-ova vlada potpuno je zaboravila na OPG-ove, a njihov broj nipošto nije zanemariv. Važno je istaknuti da su svi OPG-ovi kredite iskoristili namjenski - s ciljem povećanja produktivnosti i konkurentnosti. Ovakav bešćutan potez još jednom pokazuje da aktualna vlada nema elementarnih spoznaja o tome što je selo i kako se danas na selu naporno živi. Sve je izraženiji problem depopulacije. Hrvatsko selo propada unatoč trudu i zalaganju svih, osim onih koji mogu i trebaju najviše pomoći - a to je Vlada.  

MILANOVIĆ SE POD PRITISKOM MORAO SJETITI POLJOPRIVREDNIKA

Nakon osječke presice stigla je vijest: premijer Milanović ipak je obećao - pod pritiskom HDZ-a i javnosti - da će se u izmjene Zakona o potrošačkom kreditiranju unijeti odredba po kojoj će tečaj franka od 6,39 kuna obuhvatiti i OPG-ove. Jedino još ne zna kako to izvesti. Trebalo mu je tjedan dana da se sjeti da hrvatsko selo - koje je razorio njegov ministar Jakovina - uopće postoji.