Započeli su loše, a tako i nastavili. Čuo sam da su sada u „pripremnim radnjama“ za nekakve reforme. Ali, naravno, ništa nisu napravili niti će stići išta napraviti. Bilo bi bolje tu agoniju napokon okončati. I bilo bi prema poreznim obveznicima korektno da se parlamentarni izbori održe istodobno s predsjedničkim, pa da se uštedi tih 150 i ne znam koliko milijuna kuna. Došli smo do kraja i mi im korektno, kao konstruktivna opozicija, nudimo taj datum - izjavio je predsjednik HDZ-a 

Uoči 24. obljetnice osnutka HDZ-a u Općini Jasenice (Zadarska županija) predsjednik Karamarko odgovarao je na pitanja novinara. Donosimo ih redom kojim su postavljana: 

Smatrate li da je ova kampanja za europski parlament krenula prljavo?

Što se nas tiče, nastojat ćemo da ne bude prljava. Mi smo, naime, sigurno u prednosti. Imamo puno više argumenata zašto bismo trebali biti i zašto ćemo biti pobjednici. Ova se vlast gubi - apsolutno ništa nije napravila u dvije i pol godine. Uostalom, i naši su europarlamentarci kudikamo kvalitetniji od njihovih. Njihova „najnovija ponuda“ zbilja nije impresivna. Stoga nemamo nikakvog razloga voditi prljavu kampanju. Ponavljam: superiorni smo i pobijedit ćemo. Volio bih i da se naši politički oponenti odreknu takvih loših manira.

Predložili ste, radi štednje, da parlamentarni i predsjednički izbori budu u isto vrijeme. Ali, ministar Linić je rekao da to nema smisla - da oni moraju završiti započeto.

To „započeto“- ako doista završe - onda ćemo svi mi doživjeti teški debakl. Započeli su loše, a tako i nastavili. Njima ne bi bilo dovoljno ni još dva-tri mandata da išta smisle! Čuo sam da su sada u „pripremnim radnjama“ za nekakve reforme - da tobože imaju nekakve nove planove. Naravno, ništa nisu napravili niti će stići išta napraviti. Bilo bi bolje tu agoniju napokon završiti. I bilo bi prema poreznim obveznicima korektno da se to dogodi upravo u vrijeme predsjedničkih izbora, pa da se uštedi tih 150 i ne znam koliko milijuna kuna. Došli smo do kraja i mi im korektno, kao konstruktivna opozicija, nudimo taj datum.

Evo, spomenuli ste reforme. Danas je Vlada predstavila tijek provedbe tih devet važnih reformi, među kojima je, naravno, i javna nabava i tako dalje. Tvrde da je „start uspješan“?

Impresivno. Impresivno kao što su impresivne sve mjere koje su dosad poduzimali. I ove će doživjeti sličnu sudbinu. Ponovit ću ono što sam već nekoliko puta istaknuo: ova je vlada digla ruke od gospodarstva, digla je ruke od vlastite države. Ona je zapravo već pokojna, jedino čekamo da se to i objavi. A bilo bi dobro da i sami priznaju tu činjenicu. Trebali bi biti svjesni da ništa nisu učinili, a i da nemaju nikakve šanse bilo što učiniti. Iz dana u dan raste broj nezaposlenih i propalih firmi. Investicija i dalje nema. Kreditni rejting smeće, valjda smeće zadnjeg smeća. Stoga i predlažem prijevremene izbore istodobno s predsjedničkim. Bilo bi to pošteno.

Gospođa Dalić se ne slaže s programom gospodarskog oporavka koji ste predstavili?

Ne, krivo ste pročitali, tj. parcijalno. Gospođa Dalić samo je odgovorila na pitanje jesu li podmorski tuneli rješenje za oporavak gospodarstva. Da ste pažljivije čitali, uočili biste da je rekla: „Srž našeg programa je stvaranje okvira za poticaj malih i srednjih poduzetnika te obrtnika, kao i zapošljavanje mladih“. A upravo to i stoji u našem programu, kao i u programima pučkih stranaka u Europi - na čemu EPP i zasniva kampanju za euroizbore. Prema tome, njezine su riječi izvučene iz konteksta, a gospođa je Dalić zapravo u pravu - nikakvi tuneli ne mogu sami izvući Hrvatsku iz gospodarske neprilike. Ali navodnjavanje i odvodnja, proizvodnja hrane, izgradnja nizinske pruge - uz naš bazični program razvoja poduzetništva i poticanja rasta - svakako hoće!

Karamarkove odgovore na pitanja novinara možete i pogledati u nastavku:

Nakon proslave rođendana Stranke u Općini Jasenice, predsjednik Karamarko bio je i u Gradu Pagu na 24. obljetnici osnutka HDZ-a. U svom je govoru, među ostalim, istaknuo da je zapošljavanje prva točka našega gospodarskog programa: 

- Dio programa odnosi se na povećanje radnih mjesta i u turizmu, čije potencijale trebamo optimalno iskoristiti. Izvrsni su i naši projekti navodnjavanja te proizvodnje zdrave hrane. Na izradi gospodarskog programa surađujemo s njemačkim kolegama iz CDU-a. Želimo stvoriti slobodan prostor za male i srednje poduzetnike jer oni mogu biti najjača, najšira baza našega gospodarstva. Trebamo poticati poduzetnike i sve one koji otvaraju radna mjesta.

Cijeli govor predsjednika Karamarka u Pagu pogledajte u nastavku: