Mislio sam da će proklinjati cijeli svijet, naricati nad okrutnom sudbinom jer su im kuće poplavljene, a oni nas tjerali da nas počaste kavom ili rakijicom! Duboko sam ganut. S ovako hrabrim, odvažnim ljudima dobili bismo pet Domovinskih ratova! - izjavio je, ne skrivajući emocije, predsjednik Karamarko potkraj posjeta pleterničkome prigradskom naselju Gradac (Požeško-slavonska županija) koje je obišao u nedjelju na povratku iz Županje i Drenovaca (Vukovarsko-srijemska) te Slavonskog Broda (Brodsko-posavska).

http://www.hdz.hr/vijest/nacionalne/video-u-solidarnosti-s-unesrecenima-u-poplavama-ne-smije-biti-razlike-medu-nama

http://www.hdz.hr/vijest/nacionalne/video-u-obilasku-ugrozenih-podrucja-u-slavoniji-pozivamo-vladu-da-maksimalno

Bože moj, neka je samo glava živa! Mnogima je gore nego nama! - uglas su zborili mještani razgovarajući s Karamarkom. Mještani koji su se puna tri dana i noći borili protiv vodene nemani, u čijem se obruču našlo oko 310 kuća. I nadljudskim su ih naporom i spasili, uz pomoć odgovornih službi i dragovoljaca iz cijelog pleterničkog kraja, predvođenih gradonačelnicom Antonijom Jozić.  Prekopavale su se ceste, rušili mostovi, ispumpavala voda… I tako neprekidno 72 sata. Solidarnost na djelu!

O Karamarkovu posjetu Gracu jučer je požeški www.034portal.hr objavio opširnu foto-reportažu. Prenosimo dio članka:

http://www.034portal.hr/clanak.php?id=13480

Pleterničko se područje proteklih dana našlo na udaru poplave kakve ne pamte ni najstariji mještani ovog kraja. Najjače su pogođeni Gradac i Ivanindvor. U lipičkom je pak kraju stradalo 100-injak kuća. I dok su premijer Zoran Milanović i ministar poljoprivrede obilazili Slavonski Brod, mnogi su očekivali da će doći i u ovaj dio Slavonije. 

Gdje su Milanović i Jakovina?

To se, međutim, nije dogodilo. No, to je učinio čelnik oporbenog HDZ-a Tomislav Karamarko te tijekom obilaska Slavonije posjetio Gradac i Ivanindvor:

- Bili smo kod nekoliko obitelji u kućama, razgovarali smo s njima o razmjerima šteta koje su pretrpjeli te se uvjerili u stvarno stanje koje je na terenu još teže nego što se to moglo zamisliti. 

Obećao je ljudima pomoć pa tako neće biti predizbornih skupova koji su se trebali održati ovog tjedna nego će novac namijenjen za to preusmjeriti građanima u poplavama pogođenim područjima - otkrio je požeško-slavonski župan Alojz Tomašević koji je s Tomislavom Karamarkom, gradonačelnicom Pleternice Antonijom Jozić i saborskim zastupnikom (i predsjednikom županijskog HDZ-a) Franjom Lucićem jučer prijepodne obišao stradala područja.

http://www.hdz.hr/vijest/nacionalne/video-iz-solidarnosti-sa-stradalima-otkazani-predizborni-skupovi

Već jučer u Pleternicu je iz Karlovačke županije došao 21 isušivač vlage, a župan najavljuje da će Županija kupiti još takvih uređaja kako bi što prije sanirali štetu. DVD-ovi raspoređuju isušivače po kućama. Prioritet su stambeni objekti, a nakon toga podrumi i pomoćne prostorije.

Iz Vlade ni glasa!

- Iz Vlade RH do sada ni glasa. Nitko nije nazvao ni pitati što trebamo. Proglasio sam elementarnu nepogodu za cijelo područje županije, ljudi su na terenu i evidentiraju štetu. Međutim, zahtijevat ću i pomoć Vlade jer to je njihova obveza - zaključio je župan Tomašević.