(VIDEO) Solin. U dupkom punoj sportskoj dvorani na Bilankuši održan je programski skup HDZ-a i Domoljubne koalicije za X. izbornu jedinicu - na kojem je predstavljen Izborni program „Gospodarski rast, održivi razvoj i zapošljavanje: 5+Hrvatska“. Ponos. Zajedništvo. Domoljublje. Velebno, pobjedničko ozračje u starodrevnom hrvatskom gradu - u čijim temeljima se zrcali bogata hrvatska povijest. Tu je kolijevka naše državno-pravne povijesti koju su mnogi htjeli negirati. 

Za jaku Hrvatsku

Na jednom mjestu okupili su se brojni stranački dužnosnici - od nacionalne razine pa naniže. Te predstavnici Domoljubne koalicije. Pobijedit ćemo na izborima i preuzeti odgovornost za sudbinu Domovine. Okupili smo najbolje i najstručnije. Imamo program, imamo ljude - pobijedili smo na svim izborima, pobijedit ćemo i na parlamentarnim. Stranka smo koja diše plućima svoga naroda - gradimo zajedništvo domovinske i iseljene Hrvatske.

Predsjednik Karamarko predstavio je - često prekidan snažnim pljeskom - glavne točke našeg Izbornog programa.

Bliži se dan odluke o budućnosti Hrvatske! Na taj dan će Hrvatska - nakon četiri godine životarenja pod upravom jedne neuspješne i nesposobne vlasti - okrenuti novu stranicu povijesti. Te, napokon, krenuti prema budućnost kakvu zaslužuje - napretka, boljeg života za svakog čovjeka! - samo su neke od poruka iz govora budućeg premijera.

Govor predsjednika HDZ-a možete pogledati, a u nastavku donosimo ključne poruke:

Stoljećima pisana povijest naroda

Ima mjesta u našoj domovini u kojima posebno osjećamo veličinu naše povijesti. Solin je zasigurno jedno od takvih mjesta. U kojemu povijest - kako je rekao sveti papa Ivan Pavao II. - nije šutjela. Ovdje je povijest govorila. U Solinu, pod Klisom, na vratima Splita, povijest nam govori uspomenom solinskih mučenika. Oni su utkani u temelje naše kršćanske kulture. Povijest nam ovdje govori slavnom uspomenom naših kneževa i kraljeva, naše kraljice Jelene, hrvatskim stihovima Marka Marulića… Govori nam uspomenom na sve naših domoljuba koji su sačuvali hrvatstvo Dalmacije u nemirnim vremenima u kojima su je razni osvajači htjeli odroditi i oduzeti. Posebno pozdravljam branitelje - koji su obranili Hrvatsku. A poseban pozdrav pripadnicima 4. gardijske brigade. 

SDP-ov „rast“ - 500 nezaposlenih svaki dan

Bliži se dan odluke o budućnosti Hrvatske! Na taj dan će Hrvatska - nakon četiri godine životarenja pod upravom jedne neuspješne i nesposobne vlasti - okrenuti novu stranicu povijesti. Te, napokon, krenuti prema budućnost kakvu zaslužuje - napretka i boljeg života za svakog čovjeka. Ova je vlada u četiri godine državu zadužila za 100 milijardi kuna! Nisu smanjili broj blokiranih već dopustili da se on poveća. Prema posljednjim podacima - svaki dan se nezaposlenost poveća za oko 500 ljudi. Od 28. rujna do 9. listopada ugašeno je 5 100 radnih mjesta. A SDP obmanjuje da „Hrvatska raste“! A ono što se iz EU fondova povlači, zasluga je jedinica lokalne uprave i samouprave. A posebice onih - zašto ne reći! - kojima upravlja HDZ.

Narod zna SDP-ovu „osobnu iskaznicu“

Vlada na odlasku je čak počela insinuirati, izmišljati, plašiti narod da želimo dobiti izbore „na silu“. Podsjetit ću da smo u zadnje tri i pol godine pobijedili na svim izborima - voljom hrvatskog naroda. A volju naroda premijer na odlasku naziva „silom“. Sve koji misle svojom glavom i vide da aktualna vlast Hrvatsku vodi u propast te ne misle kao oni, proglasili su - „nasilnicima“. A sjetimo se da su 90-ih našu stranku nazivali „strankom opasnih namjera“. Takvi ne mogu služiti svome narodu - već žele nad njim vladati. Žalosno je gledati kako galamom, optuživanjem i vrijeđanjem pokušavaju zamagliti svoj nerad. Usput na sve načine pokušavaju kupiti glasove građana. To je manipulacija - kao što je bio njihov „Plan 21“. Ali, i dalje nastavljaju lagati i obmanjivati javnost. To je bio lažni plan - povećanja BDP-a i zapošljavanja, smanjenja deficita, povećanja investicija, reformi, smanjenja broja siromašnih i blokiranih… Ni to im nije bilo dovoljno već su još obezvrjeđivali Domovinski rat i branitelje! To je njihova osobna iskaznica. 

Cirkusom zamagljuju nesposobnost

Cijela Hrvatska trpi od takve politike. Umjesto da narodu ponude ozbiljan program, nabacuju se blatom, vrijeđaju i galame. Umjesto da kaže zašto gospodarstvo propada, mladi odlaze, premijer na odlasku kampanju pretvara u cirkus! Kampanju vodimo onako kako ćemo upravljati zemljom - razborito i odgovorno. Okupljamo, a ne dijelimo! Nećemo se dati isprovocirati. Ova je vlada svoj „program“ pisala tri dana. Jasno je zašto od SDP-a čujemo samo galamu. Naš program smo pripremali dvije godine - to program razvoja, uspjeha i kvalitete. Spremni smo preuzeti odgovornost za upravljanje državom i učiniti je ozbiljnom!

ZA pravednu Hrvatsku

Naš prvi prioritet, prva točka Izbornog programa, ultimativna obveza, domovinski zavjet je - snažno pokrenuti gospodarstvo. To je moguće samo preko jakog poduzetnika, obrtnika, poljoprivrednika, izvoznika, redovito i dobro plaćenog radnika. Prva zadaća - osigurati veću pravednost u oporezivanju.

ZA sigurnu Hrvatsku

Jedno od naših temeljnih određenja je sigurna Hrvatska. Migrantska kriza i glavinjanje ove nesposobne vlade iz greške u grešku, iz laži u laž, osnažuje našu odluku da donošenje sveobuhvatne Strategije nacionalne sigurnosti mora biti nacionalni prioritet. Ojačat ćemo Oružane snage i unaprijediti obrambenu doktrinu - prema potrebama koje zahtijeva naš geostrateški položaj. Iako smo u NATO-u, moramo biti u punoj mjeri sposobni osloniti se na vlastite snage. Na to nas obvezuje naša vojnička tradicija i baština Domovinskog rata.

Gospodarski razvoj otoka

Posebnu skrb posvetit ćemo razvoju otoka. Ne može hrvatski čovjek na otocima živjeti od dva ili tri mjeseca turizma. Predvidjeli smo programe podrške poduzetništvu na otocima, posebice ribarstvu, maslinarstvu, vinogradarstvu… Pripremili smo i niz drugih mjera u funkciji gospodarski snažne Hrvatske.  

Za ravnopravnost Hrvata u BiH

Posebnu pažnju posvetit ćemo jačanju odnosa s Hrvatima u BiH - njihovoj ravnopravnosti. Pomoći im da napokon postanu ravnopravni u BiH - našoj drugoj domovini. Sinergija povezanosti domovinske i iseljene Hrvatske obranila je i stvorila državu. Ona će nas povesti u svjetlu budućnost. Zajedništvo koje obnavljamo će unaprijediti Hrvatsku. Ne smijemo dozvoliti da se hrvatski narod dijeli i da se zanemaruje Hrvate izvan Hrvatske. 

Demografska obnova - preduvjet razvoja

Jedan od stupova našeg razvoja mora biti obiteljska politika. Žalosno je vidjeti hrvatske krajeve koji su pusti. Ne smijemo dopustiti da se nastavi izumiranje Hrvatske. Demografi predviđaju da će Hrvatska 2050. imati 700 tisuća stanovnika manje. Mora nas biti pet milijuna! Stoga, demografskoj ćemo obnovi dati prioritet - predvidjeli smo više mjera. Svakoj obitelji s novorođenim djetetom dat ćemo potporu 1 000 eura. Premijer na odlasku izjavio je da je to „trošak za koji Hrvatska nema novca“. On ne razumije da je demografska obnova preduvjet svakog razvoja. To nije „trošak“ već - investicija svih investicija! Ovi su izbori borba za našu budućnost - našu djecu i mladež.

Dr. Tuđman - vrijednosna uspravnica

Kvalitetan program, jasna vizija i vrijedan rad stvorit će Hrvatsku kakvu zaslužuju naša djeca. To je naša obveza i odgovornost - u to vjerujemo. To je naš zavjet! Nikad ne smijemo zaboraviti naše ishodište - dr. Franju Tuđmana. On je vrijednosna uspravnica hrvatskog naroda. Nećemo dopustiti da njegovo ime svojataju za predizborne svrhe. A cijelo su vrijeme negirali njegovu ulogu u hrvatskoj povijesti i relativizirali njegovo povijesno djelo. Idemo zajedno u pobjedu - za bolji život naše domovine!

POBJEDNIČKO ZAJEDNIŠTVO

A prisutnima su se obratili predsjednik splitsko-dalmatinskog (i saborski zastupnik) HDZ-a Ante Sanader, potpredsjednik Zajednice branitelja HDZ-a „Gojko Šušak“ Marko Vukasović, predsjednica Zajednice žena HDZ-a „Katarina Zrinski“ Sanja Putica, predsjednik BUZ-a Milivoj Špika i predsjednik Hrvatske demokršćanske stranke prof. dr. Goran Dodig.

PROGRAMSKI SKUPOVI

Vukovar

http://www.hdz.hr/vijest/nacionalne/video-iz-vukovara-nas-domovinski-zav...

Sesvete

http://www.hdz.hr/vijest/nacionalne/iz-sesveta-sdp-nudi-rast-od-jedan-po...

Virovitica

http://www.hdz.hr/vijest/nacionalne/iz-virovitice-sdp-ova-vlada-mora-nar...

Sisak

http://www.hdz.hr/vijest/nacionalne/video-iz-siska-sdp-ov-program-je-nas...

Čakovec

http://www.hdz.hr/vijest/nacionalne/iz-cakovca-umjesto-programa-premijer...

Orašje (BiH)

http://www.hdz.hr/vijest/hrvati-izvan-rh/iz-orasja-nasa-ce-vlada-traziti...

Zaprešić

http://www.hdz.hr/vijest/nacionalne/video-iz-zapresica-nema-vaznije-inve...

Karlovac

http://www.hdz.hr/vijest/nacionalne/iz-karlovca-demografska-obnova-predu...

Rijeka

https://moj.hdz.hr/vijest/nacionalne/iz-rijeke-pobijedili-smo-na-svim-iz...

(FOTO: Martina Cvek)