Ponos. Zajedništvo. Domoljublje. U veličanstvenoj atmosferi - u dupkom punoj dvorani Hotela „Radisson Blu“ - svečano je u Gradu pod Marjanom obilježena 26. obljetnica osnutka HDZ-a Grada Splita. Brojni članovi i simpatizeri - uz domoljubni zanos, pjesme i hrvatske trobojnice - proslavili su 26. obljetnicu osnutka. Na jednom mjestu okupili su se brojni dužnosnici naše stranke - od nacionalne razine pa naniže.

Brojnim prisutnima u govoru se - često prekidan gromoglasnim pljeskom - obratio predsjednik Tomislav Karamarko. A govore su održali i predsjednik splitskog (gradskog) HDZ-a (i saborski zastupnik) Petar Škorić i župan splitsko-dalmatinski Zlatko Ževrnja.

Donosimo ključne poruke iz govora predsjednika Karamarka:

Pobjednička stranka

Nitko nikada više neće dovesti hrvatsku državu u pitanje. HDZ je najjača i najvažnija hrvatska stranka. Prije četiri godine smo bili gubitnici, a sada smo pobjednici. Trebamo shvatiti važnost i vrijednost Hrvatske demokratske zajednice. To je ta snaga i energija koja okuplja. Naše domoljublje je pozitivno i integrira, ne isključuje. Volimo sve, ali volimo svoje, želimo opstati u okvirima koje nam je dao dragi Bog u ovoj prekrasnoj zemlji - u našoj tradiciji, vjeri i kulturi. HDZ će sve te vrijednosti zaštiti. To je povijesni usud - to je povijest dala hrvatskom narodu. Kada o tome pričam, ne mogu ne ponoviti o velebnom djelu dr. Franje Tuđmana. Bio je velikan i vizionar kada je rekao da HDZ mora desetljećima biti u odgovornosti služiti svom narodu. Bio je u pravu! Jedino mi to možemo. Dvaput je SDP dolazio na vlast i vidite kako je to izgledalo. I zato smo morali pobijediti.

Jako selo - jaka Hrvatska

U posljednje tri i pol godine HDZ je pobijedio na svim izborima. A nakon zadnjih, ušli smo u pregovore s prijateljima iz Mosta. Zadaća nam je bila spriječiti da se ovakva vlast nastavi. Zato smo i bili fleksibilni u pregovorima. Uskoro ćemo dogovoriti novu vladu - koja će biti i stručna i reformska. Bit će to Vlada koja će štititi hrvatske vrijednosti i omogućiti da se bolje živi u Hrvatskoj. Moramo ispriječiti iseljavanje te uništavanje sela - koje je temelj i jamac razvoja. Ušli smo u razgovore s onima za koje mislimo da mislimo isto - jer imamo zajednički cilj. Najvažnije je da napravimo sve za Hrvatsku, a to s Mostom možemo.

Za bolji život svakog pojedinca

Prekinuli smo neke procese. Vidite kako se neki grčevito bore da spriječe dogovor nas i Mosta, da dokažu kako to nije dobro. Žele prezentirati nekakve sukobe koji pak ne postoje. Zašto? Da se ne bi vratila Hrvatska koja je čista i jasna - u kojoj domoljubi mogu živjeti normalno, bez kompleksa izražavati svoje domoljublje. Hrvatska u kojoj hrvatski čovjek može živjeti od svog poštenog rada - u kojoj naša djeca neće biti raseljena od Kanade do Australije. To nije „slučajna država“ koju su stvarali neki koji „smrde u šatorima“, kako je rekao Milanović. To je država izraz i potvrda višestoljetne želje hrvatskog naroda.

Suvremena, europska Hrvatska

Vrijeme će pokazati što se događalo u ove tri i pol godine - bit ćete iznenađeni. Nemamo drugog puta, nego ići dalje. Ovaj narod nema drugu soluciju. Tražimo suvremenu hrvatsku državu, a ona mora biti bazirana na temeljnim vrijednostima - dr. Tuđmanu i Domovinskom rata. Na ponosu i dostojanstvu. To nam neće nitko u Europi zamjeriti. Dosta je bilo tih kompleksa.

POČAST PRVOM PREDSJEDNIKU

Uoči svečane proslave 26. obljetnice osnutka HDZ-a Grada Splita zapaljene su svijeće kod spomenika utemeljitelju stranke i moderne Hrvatske dr. Franji Tuđmanu. Jučer je pak izaslanstvo splitskog HDZ-a na groblju Lovrinac položilo vijence i zapalilo svijeće na grobovima istaknutih stranačkih dužnosnika. U popodnevnim satima u Crkvi Svetog Frane služena je sveta misa za preminule članove stranke i hrvatske branitelje.

http://www.hdz.hr/vijest/lokalne/split-vijenci-i-svijece-na-lovrincu-u-s...