Sve što sam činio, činio sam po zakonu i po propisima. Cilj je cijele medijske priče o zapošljavanju u SOA-i opet pokušati prikriti ono što je osnovno - katastrofalnu ekonomsku situaciju u koju nas je dovela ova vlada! Koja je već davno digla ruke od gospodarstva. Svjedočimo agoniji. Agoniji koja će trajati do paralmentarnih izbora - istaknuo je, među inim, predsjednik Karamarko nakon proslave Dana Zadarske županije

Photo: Željko Karavida

U Zadru je predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko, neposredno nakon svečane proslave Dana Zadarske županije, odgovarao na pitanja okupljenih novinara. Izdvajamo tri najzanimljivija:

Odluka Vrhovnog suda o izručenju Mustača Njemačkoj?

Mislim da odluka dokazuje da hrvatsko pravosuđe ipak funkcionira. Što me veseli. Imamo obavezu europskoga uhidbenog naloga, kao i odnosa prema našim partnerima i sustanarima u Europskoj uniji, te se nema tu što više komentirati.

Zapošljavanje u SOA-i. Neslužbeno se doznalo da su se zapošljavali na jedan ili nekoliko dana, što je zapravo bila ulaznica za carinu, a ključno je to da se zaobilazio javni natječaj. 

Nisam sklon kao bivši čelnik SOA-e, kao profesionalac, komentirati ono što smo radili u dogovoru s drugim tijelima državne uprave. Cijela je medijska priča, međutim, na tragu onog što stalno govorim - da će SDP-ova vlada sve do izbora izmišljati afere. A ovo što spominjete nije nikakva afera. Sve što je učinjeno, učinjeno je po zakonu i po propisima. Oni će, ponavljam, sve do izbora izmišljati afere ne bi li opet pokušali prikriti ono što je osnovno - gospodarsku situaciju koja nije nimalo romantična. 

Isti cilj ima i izmišljena afera o zapošljavanju jedne osobe 2007. u SOA-i. Pa se zbog toga saziva Vijeće za nacionalnu sigurnost, ali se ne saziva zbog 30.000 ljudi koji su iselili iz Hrvatske u zadnje dvije godine. No ako se već inzistira na aferama i nelegalnom zapošljavanju, drage volje ćemo popričati o nekim karakterističnim imenima i prezimenima koja su ušla u slične strukture u zadnje dvije godine. 

Slijedom preporuka Europske komisije o smanjenju prekomjernog deficita u ovoj godini za 2.3 posto BDP-a, Vlada je najavila novi rebalans proračuna i nove rezove, što će dodatno otežati gospodarski rast. Vaš komentar?

Uvijek isto. I opet ćemo sljedećeg mjeseca imati ista pitanja i iste moje odgovore. Sve je očekivano s obzirom da ova vlada nije podastrijela Europskoj komisiji ništa iz čega bi se makar naziralo da ima nekav plan, da ima program zapošljavanja i rasta. I tu su problemi: naša je zemlja spala među 10 najgorih ekonomija u svijetu. Prema tome, o čemu pričamo? Ova je vlada već davno digla ruke od gospodarstva. Svjedočimo, nažalost, agoniji. Agoniji koja će trajati do izbora.

Izjavu predsjednika Karamarka možete poslušati u nastavku: