Zamjenik predsjednika HDZ-a i potpredsjednik Hrvatskog sabora Milijan Brkić gostovao je sinoć u HTV-ovoj emisiji „Otvoreno“ i u Večernjim vijestima Nove TV. Na temu, naravno, koalicije HDZ-a i HNS-a. Objedinjeno donosimo Brkićeve ključne poruke:

O RUCI SURADNJE & STABILNOSTI

Da je HDZ htio sebično, uskostranački gledati samo vlastiti interes, onda bi izazvao prijevremene parlamentarne izbore jer su rezultati onih lokalnih pokazali da imamo i veću potporu nego kada smo od građana dobili povjerenje za upravljanje državom. Upravo bi HDZ-u sada najviše odgovarali izbori. No nama su važniji nacionalni interesi i nastavak pozitivnih gospodarskih kretanja, pa smo ponašajući se odgovorno ruku suradnje ponudili svima koji su spremni raditi na dobrobit našeg naroda i za opće dobro. Stabilnost Hrvatske za nas je imperativ, a izbori su krajnja nužda.

O ODGOVORNOM VOĐENJU POLITIKE

Drago mi je što su se prestali gledati samo uskostranački interesi i što se prihvatila naša ruka zajedništva. Prevladali su razum i odgovornost. U tom smislu, HDZ je bio ponudio suradnju i HSS-u, ali su oni odlučili potpisati sporazum sa SDP-om.

O PREGOVORIMA S HNS-om

Pregovori s HNS-om ići će svojim tijekom i dinamikom. Pritiska nema, sve ćete saznati nakon što se definitivno dogovorimo i preciziramo detalje. Ali, jasna je platforma za pregovore. Koliki je miraz, toliko će HNS dobiti. Proporcionalno. Koliko saborskih mandata donesu, toliko će biti zastupljeni u Vladi. Nije isto donose li u koaliciju devet, osam, sedam, šest ili pet zastupnika. No pustimo da pregovarački timovi to odrade.

O KURIKULARNOJ REFORMI

Kurikularna reforma nije ničije privatno vlasništvo - to je pitanje budućnosti naše djece. To se pitanje ne smije politizirati, nego stručnjaci - bez obzira na svoje svjetonazore - trebaju sjesti zajedno za stol te demokratski, pluralno i kroz dijalog usuglasiti program reforme. To neće biti reforma Kukuriku koalicije, niti će biti HDZ-ova reforma.

http://vijesti.hrt.hr/391493/otvoreno-saborska-drama

http://dnevnik.hr/vijesti/hrvatska/milijan-brkic-drago-mi-je-da-je-napokon-prevladao-razum---479197.html