Predsjednik HDZ-a i prvi potpredsjednik Vlade Tomislav Karamarko danas je u Čilipima - nakon svečanog obilježavanja 26. obljetnice osnutka HDZ-a Općine Konavle - odgovarao na pitanja brojnih okupljenih novinara. Komentirao je, između ostalog, razrješenje dužnosti ravnatelja SOA-e Dragana Lozančića, potrebu kulture tolerancije, investicije na hrvatskom jugu odnosno izgradnju Pelješkog mosta…

Donosimo ključne poruke:

O MINISTRU HASANBEGOVIĆU

Zašto bi ministar Hasanbegović bio „uteg“ Vladi? Stojimo čvrsto iza njega i njegove izjave. Počelo je s g. Crnojom, nastavilo se s g. Hasanbegovićem. Tko je sljedeći, koji je to prag tolerancije da će nama opozicija kroz medije smjenjivati ministre. Ne dolazi u obzir - ovo je crta iza koje se ne povlačimo!

O RAZRJEŠENJU DUŽNOSTI LOZANČIĆA

Vrijeme će pokazati na koje je sve načine g. Lozančić prekršio zakon. Predsjednica RH Kolinda Grabar-Kitarović je rekla da više nema povjerenja u g. Lozančića i tu je priča završila oko tog dijela. Očekuje se potvrda smjene u sljedećih nekoliko dana. Premijer je uzeo vremena za proučavanje cijelog slučaja - što je legitimno.

O KULTURI TOLERANCIJE

Pitate me za „komentar pisma Milorada Pupovca „? Protiv sam svih nekulturnih ispada prema ikome. Takve pojave osuđujem - to je nekultura. Gospodin Pupovac mora biti svjestan da on kao pripadnik nacionalne manjine nije ugrožen i ima maksimalna prava. Naše sugrađane srpske nacionalnosti cijenimo, s njima surađujemo i ne pravimo nikakve razlike između Srba, Hrvata, Čeha, Slovaka... Nađu se uvijek neki pojedinci, ali i gospodin Pupovac nekad zna možda biti nezgrapan u nekoj izjavi. Ponovit ću, osuđujem takve pojave.

O HRVATSKOM JUGU

Pelješki most je prioritet prioriteta - idemo u gradnju mosta. Moramo riješiti i pitanje Prevlake sa susjedima što prije. Nama hrvatski jug i ova županija previše znače - strateški su preznačajni za Hrvatsku. Upravo će se ovdje mnogo ulagati.

O RADMANOVOJ „PROFESIONALNOSTI“

Nisam zadovoljan javnim servisom koji svi plaćamo. Ta televizija u funkciji jedne stranke i u funkciji destrukcije političke suradnje Mosta i HDZ-a. Gospodin Radman treba otići i ta struktura se mora početi ponašati profesionalno i objektivno, a ne navijački.