Ustavni sud ukinuo je kurikulum zdravstvenog (spolnog) odgoja jer Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta - pokušavajući nametnuti vrijednosna stajališta koja ne dijeli većina hrvatskih građana - nije poštovalo demokratsku i zakonom predviđenu proceduru. Na brzinu, bez stručne verifikacije i javne rasprave, u školu su htjeli ugurati prijeporne module koji ne spadaju u područje znanosti, nego svjetonazora.

No to im, čini se, nije bila dovoljna pouka. Ponovno nastoje zaobići pravila igre, brže-bolje progurati svoje „zamisli“. Samo što u glavnoj ulozi više nije Željko Jovanović, nego Ministarstvo socijalne politike i mladih. Priopćenje HDZ-ova nacionalnog Odbora za obitelj i mladež, kojim predsjeda mr. sc. Stjepan Adanić, donosimo u cijelosti:

„Dana 8. kolovoza 2013. na web stranici Ministarstva socijalne politike i mladih objavljen je nacrt Obiteljskog zakona te je time otvoren rok za javnu raspravu koja traje do 8. rujna ove godine.

Svima je jasno da je Obiteljski zakon jedan od najvažnijih propisa u državi jer bitno utječe na prava i obveze svakog pojedinca. Dokumenti koji su objavljeni na web stranici Ministarstva sadrže više od 320 stranica teksta te je potrebno vremena da se temeljito prouči tako važna materija.

Objavljivanje propisa u vrijeme godišnjih odmora, kad su građani u nemogućnosti baviti se njime, zapravo je svojevrsno izigravanje javne rasprave. Što je krajnje neozbiljno, nekorektno i nedopustivo u demokratskom društvu.

Bit javne rasprave jest upravo u tome da najširi krug zainteresiranih stekne neposredan uvid u predložena rješenja te da mu se omogući da na njih ravnopravno iznese primjedbe. A to je, ponavljamo, u slučaju Obiteljskog zakona Ministarstvo izigralo. Svima nam je stalo da zakoni budu što bolji, a to se ne postiže na ovakav način“.