Predsjednik Vlade RH i HDZ-a Andrej Plenković odgovarao je na pitanja novinara u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu nakon proslave 25. obljetnice primanja Republike Hrvatske u članstvo Ujedinjenih naroda.

Dobar posao Vlade RH

Komentirajući, među ostalim, preporuku Europske komisije da Hrvatska iziđe iz Postupka prekomjernog proračunskog manjka, istaknuo je da je to još jedna potvrda da smo na dobrom putu:

- Odgovorna fiskalna politika dovela nas je do smanjenja javnog duga i izlaska iz proračunskog deficita. To je dokaz da su Vlada, potpredsjednica Martina Dalić i ministar financija Zdravko Marić napravili dobar posao.

http://www.hdz.hr/vijest/nacionalne/povecanje-rodiljnih-i-roditeljskih-potpora-ubrzo-i-izlazak-iz-procedure

Nastavljamo rješavati probleme

Odgovarajući na pitanje o mogućnosti prijevremenih parlamentarnih izbora, Plenković je istaknuo da je HDZ spreman za njih, ali da je politička stabilnost u interesu naše zemlje:

- Nastavljamo s našom politikom na nacionalnoj razini - koja je usmjerena na gospodarski rast i razvoj, pravnu sigurnost, društvenu solidarnost i snažnu političku odgovornost. Tu smo da rješavamo probleme. Paralelno ćemo i u tišini - s obzirom da nekim akterima još nisu završili izbori - pristupiti razgovorima o rekonfiguriranju parlamentarne većine. A kad već pitate za podršku gospođe Esih i kolege Hasanbegovića, podsjećam da su ušli u Sabor na listi HDZ-a. To je polazna točka o kojoj, siguran sam, i oni vode računa. Razgovarat ćemo s njima. Ne vidim što se promijenilo u našoj politici da bi oni imali neke upitnike.

http://www.hdz.hr/vijest/nacionalne/jedna-je-i-jedina-nasa-hrvatska

Neka gubitnici razmisle!

Što se tiče rezultata lokalnih izbora, Plenković je naglasio da su ukupno gledano jako dobri:

- Mislim da sam tu realan. Ne moram opjevati rezultate, oni su vidljivi. HDZ je, osim u Zagrebu, ostvario izvanredne rezultate - koji će biti još bolji nakon drugog kruga. Koliko mi javljaju, u prvom krugu smo preuzeli odgovornost za čak 43 grada, a u još 45 idemo u drugi krug. To su konkretni primjeri HDZ-ovih izbornih uspjeha. Mnogi drugi jučer su pak vidjeli kakve su im dionice i moraju razmisliti koji im je prioritet. HDZ je spreman, ponavljam, i za izbore.

http://www.hdz.hr/vijest/nacionalne/pobjednicki-rezultat-potvrda-je-nase-odgovorne-politike-nastavljamo-raditi-na