Ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina obmanjuje javnost hvaleći se „velikom“ iskorištenošću sredstava iz IPARD-a, pretpristupnog programa EU za unapređenje poljoprivrednog sektora uz pomoć konkurentnosti proizvoda. Stvarno stanje je potpuno drukčije, a RH je na samom dnu EU po povlačenju novca, što dovodi u pitanje opstanak hrvatskog sela! 

Lažljivac, lažac ili lažov?

Unatoč katastrofalnoj iskorištenosti tog programa - za što je najodgovorniji - Jakovina se usudi iznositi lažne podatke. Toj te taj SDP-ov „novi početak“!? - poruka je to s konferencije za medije koju su danas u Osijeku održali prof. dr. Krunoslav Zmaić i Tugomir Majdak, predsjednik i tajnik HDZ-ova nacionalnog Odbora za poljoprivredu, šumarstvo, ribarstvo i vodno gospodarstvo.

ZMAIĆ: Ministarstvo obmane i poljoprivrede

Želimo upozoriti da ministar Jakovina pokušava obmanuti javnost iznošenjem krivih informacija o „uspješnom“ iskorištavanju sredstava iz EU fondova. Upravo suprotno, izrazito niska iskorištenost put je u propast hrvatskog sela i ruralnih područja. A za to su najodgovorniji ministar Jakovina i njegov tim. Zbog njihove nekompetentnosti, nesnalaženja i lijenosti već sada je izvjestan veliki gubitak sredstava iz IPARD-a u godinama koje slijede. A imali smo mogućnost u prosjeku godišnje povlačiti 333 milijuna eura! 

http://www.hdz.hr/vijest/nacionalne/jakovina-jos-nije-povukao-ni-lipe-za...

http://www.hdz.hr/vijest/nacionalne/sdp-ova-vlada-sramotno-unistava-polj...

Negativni europski rekorderi

Ministar Jakovina laže javnost tvrdeći da je ugovorenost IPARD-a na razini od 94 posto, a isplaćene potpore na razini od 35 posto. No podatke je lako provjeriti. Do 31. prosinca 2014. ugovoreno je svega 70,36 posto sredstava, a isplaćeno samo 26,11 posto! Ovako loša iskoristivost dosad je nezabilježen slučaj u povijesti, što  Hrvatsku svrstava iza zemalja koje su imale najnižu stopu realizacije pretpristupnih EU fondova - Rumunjske i Bugarske. Bez obzira na samohvale Ministarstva poljoprivrede „kako sve savršeno funkcionira“, možemo odgovorno reći da je Jakovinin sustav neučinkovit i nespreman za izazove koji nas očekuju. 

MAJDAK: Slijede, nažalost, još veći gubici!

U 2012. - zbog pravila da se sredstva alocirana u jednoj godini moraju potrošiti u roku tri - nepovratno je izgubljeno 13,3 milijuna eura. U 2013. iz istog je razloga izgubljeno 7,4 milijuna eura, a najnovije prognoze pokazuju da će gubitak za 2014. iznositi oko 12 milijuna. 

SDP-ova vlada svojom nesposobnošću tako će upropastiti i deset puta veća sredstva koja su nam dodijeljena iz jednoga drugog fonda - Europskoga poljoprivrednog fonda za ruralni razvoj (EAFRD). Zbog nestručnosti ministra Jakovine i njegovih uhljebljenih kadrova očekuju nas, dakle, znatno veći gubici počevši od 2017. godine.

Jakovina - grobar hrvatskog sela!

Ovih se dana raspisuju natječaji za sredstva iz EAFRD-a, ali mnogi elementi još uopće nisu dogovoreni s Europskom komisijom. Nećemo iskoristiti mogućnosti da se EU novcem poveća konkurentnost hrvatske poljoprivrede i da se pokrene zapošljavanje u ruralnim područjima. Mladi će, nažalost, i dalje bježati sa sela.