Agencija Moody's potvrdila je kreditni rejting Hrvatske 'Ba2', ali poboljšala prognozu iz stabilne u pozitivnu, ukazujući na poboljšanu fiskalnu metriku i reforme za koje se ocjenjuje da će pozitivno utjecati na izglede za rast hrvatskog gospodarstva.

- Ovo je još jedna potvrda da sve što radimo u pogledu i fiskalne konsolidacije i preduvjeta političke stabilnosti i rješavanja krupnih, zaostalih, posttranzicijskih gospodarskih problema ide u dobrom smjeru. Novi je to znak ohrabrenja ekonomskoj politici ove Vlade! - komentirao je predsjednik Vlade RH i HDZ-a Andrej Plenković

Analiza Moody'sa, koji je najkonzervativnija i najsuzdržanija od tri vodeće svjetske agencije za kreditni rejting, poklapa se s ocjenom Standard & Poor'sa. To je dobar korak - dodao je Plenković.

Ispolitizirani referendum

Upitan za sindikalnu inicijativu „67 je previše“, koja je počela skupljati potpise za raspisivanje referenduma, ocijenio je da je taj pokušaj dosta ispolitiziran:

- Žele isprepadati javnost s tvrdnjama da će svi morati raditi do 67. godine, što jednostavno nije točno. Tko je počeo raditi s 19 godina, taj će u mirovinu ići u 60. godini života. A ako je počeo s 20. ide u mirovinu sa 61 godinom. No podsjetio bih da je dobna granica za odlazak u mirovinu pomaknuta na 67 godina još za SDP-ova mandata. Tada ovi sindikalni čelnici nisu pokretali referendum i prikupljali potpise. Očito su s time bili zadovoljni.

Reformi odlične ocjene

Plenković je napomenuo da je mirovinska reforma dobila odlične ocjene Europske komisije, ali i agencija Moody's i Standard & Poor's, te da su u našem mandatu mirovine povećane za 7.54 posto:

- A od 1. srpnja slijedi novi rast od dodatnih 3.18 posto za najmanje mirovine, na čemu sam osobno inzistirao. Nema diskriminacije umirovljenika, a postojećim umirovljenicima omogućujemo da se vraćaju na tržište rada. Već ih 10.000 radi od 1. siječnja!

U Hrvatskoj 30 godina, u Njemačkoj 37.5

Zaključio je i da moramo biti svjesni da se okolnosti mijenjaju, da ljudi žive dulje, da je zdravstveni sustav bolji i da stoga nije neobično što moramo ići u smjeru prosjeka rada na razini Europske unije:

- U Hrvatskoj se prosječno radi 30 godina, a u Njemačkoj 37 i pol godina. Ako želimo ići naprijed, imati održivi sustav, smanjiti troškove za proračun, ova je reforma pravi put.