Glavni tajnik HDZ-a Gordan Jandroković danas je - prilikom dolaska u Središnjicu naše stranke - odgovorio na nekoliko pitanja novinara. Komentirao je, između ostalog, drugi krug razgovora s Mostom o formiranju stabilne parlamentarne većine i Vlade, izvrsno ozračje razgovora i spremnost na postizanje dogovora…

Donosimo ključne poruke:

O razgovorima s Mostom

S Mostom smo jučer imali vrlo dobre razgovore - protekli su u izvrsnom ozračju. Razgovarali smo o Mostovih sedam točaka. Oko nekoliko točaka smo postigli visoku razinu suglasnosti, a o nekim stvarima nastavljamo razgovarati. No, ne bih ocjenjivao što je tu „najlakše“, a što „najteže“. Kaže se da nije dogovoreno dok sve nije dogovoreno, stoga pustimo da se razgovori dovrše. Još nam treba neko vrijeme. Rasprava je argumentirana i postoji spremnost da se postigne dogovor - optimist sam.

O prijedlogu smanjenja pristojbe HRT-u

Razgovaramo o tome - svjesni smo svih prednosti i nedostataka ovog prijedloga. HRT je potrebno restrukturirati te pronaći način kako će HRT ispunjavati funkciju javne televizije i istodobno racionalno poslovati. Vodimo računa da konačno rješenje ne ugrozi zadaću HRT-a, a to je javna televizija.

O gospodarskom pojasu

O gospodarskom pojasu se razgovara - to je jedno dosta delikatno pitanje. S obzirom na naše iskustvo u vanjskoj politici, upoznali smo kolege iz Mosta koji su sve koraci te koji su mogući problemi ako se nepripremljeno donese odluka. Usuglasili smo se da idemo prema proglašenju gospodarskog pojasa, ali da provedemo sve potrebne radnje kako bi to u potpunosti bilo u interesu Republike Hrvatske.

O ustroju i programu Vlade

Nije se razgovaralo o kadrovskim pitanja. Ona će doći na kraju naših razgovora. Sada smo prošli kroz sedam Mostovih prijedloga, a nakon toga - razgovarat ćemo o programu i ustrojstvu Vlade.