Svečana sjednica HDZ-a održana je u prostorijama NK "Jaruna", gdje je stranka i osnovana prije 22 godine.

Govoreći na svečanosti, predsjednica HDZ-a Jadranka Kosor prošle je dvije godine ocijenila posebno teškima. "U protekle dvije godine prošli smo vrlo težak i zahtjevan put", dodala je.

Kosor je izrazila zadovoljstvo što je u trenutku kad obilježavaju obljetnicu stranke vlada koju vodi HDZ završila pregovore s Europskom unijim (EU) te da je "vlada koja to uspije vrlo uspješna vlada".

"To je činjenica i uza sva nastojanja da se ospore HDZ-ovi uspjesi, teško tko to može uspješno osporiti", naglasila je.

Istaknuvši kako je "europski vlak povukla HDZ-ova lokomotiva", Kosor je rekla kako su "vozeći taj vlak, imali puno onih koji su iz sve snage kočili kad se vlak penjao uzbrdo i kad ga je trebalo gurati. Kad smo došli u neku nizinu, onda je bilo jako puno onih koji su bili skretničari pa su nas htjeli skrenuti želeći da Hrvatska skrene na neki sporedan kolosjek, da tamo čami i čeka neka bolja vremena". "Ali bilo je onih koji su bili i kočničari i skretničari u isto vrijeme, a sada, kad vide da vlak ulazi u tu veličanstvenu postaju koja se zove EU, ubacili su se u kompoziciju i žele se predstaviti da su oni bili vlakovođe ili bar kondukteri", rekla je Kosor, dodavši kako će u povijesti ostali zapisano da taj vlak vuče HDZ.

Zahvalila je članovima stranke koji su je poduprli u potpisivanju arbitražnog sporazuma, bez kojih se ne bi mogli odblokirati pregovori. No, napomenula je, bilo je i puno onih koji su je iz sve snage optuživali, iako su, kako je rekla, znali da lažu.

Kosor je dodala da je prošle godine u nekoliko navrata bilo zahtjeva za smjenom vlade, ali, nastavila je, svi oni koji su radili na tom projektu poraženi su nekoliko puta. "Zato vjerujem da ćemo pobijediti i na idućim parlamentarnim izborima, jer imamo znanje, najbolje ljude, jaku vjeru u sebe, ali i iznad svega - ljubav prema Domovini", naglasila je.

Podsjetivši na riječi prvoga predsjednika Hrvatske i HDZ-a dr. Franje Tuđmana - sve za Hrvatsku, Hrvatsku nizašto, jedan od osnivača HDZ-a, potpredsjednik Hrvatskog sabora i stranke Vladimir Šeks, rekao je da je HDZ ostvario sve najvažnije programske strateške ciljeve - stvaranje suverene, samostalne i neovisne Hrvatske, ulazak u NATO kako bi se Hrvatska trajno osigurala od vanjskih ugroza, te ulazak u EU.

"Ulazak u EU, stoji u prvom programu HDZ-a kojeg je glavni autor bio dr. Franjo Tuđman. Ulazak Hrvatske u EU je povratak Hrvatske u političku zajednicu demokratskih zemalje Europe i vitalan je interes hrvatske nacionalne politike", kazao je Šeks.

Naglasio je da su zadnji koraci ulaska Hrvatske u EU bili obilježeni snažnim i ključnim doprinosom predsjednice HDZ-a i vlade Jadranke Kosor. Obrativši se predsjednici stranke, Šeks je rekao kako je "HDZ ponosan na nju", što je, unatoč brojnim zaprekama i podmetanjima, pa i onih iz njihova najbližeg kruga, uspješno privela "hrvatski brod u europsku luku".

"Hrvatska u EU je najljepši dar hrvatskim braniteljima i narodu", rekao je Šeks.