Očito je da Vlada nema nikakvu poljoprivrednu strategiju, nijednu suvislu mjeru nije osmislila. Ministar Jakovina ne štiti poljoprivredu, nego ishitrenim potezima od dana do dana pokušava štititi Vladu od s pravom ogorčenih poljoprivrednika. Čini se da je to njegov jedini program - istaknuo je potpredsjednik HDZ-a Božo Galić na novinskoj konferenciji u Vinkovcima.

Palo je još puno oštrih kritika na račun vladajućih. Luka Burilović, član HDZ-ova Odbora za poljoprivredu, šumarstvo, ribarstvo i vodno gospodarstvo, izjavio je da aktualna vlada tretira  poljoprivredu kao nekakvu sporednu djelatnost, premda je ona jedna od najvažnijih gospodarskih grana. Zbog čega takav selektivan pristup? Zbog čega se, posljedično, ugrožavaju pojedini krajevi naše države? - zapitao se Burilović te zaključio:

- Vlada je potpuno nezainteresirana kako bi spasila posrnula poljoprivredna gospodarstva i zaustavila propadanje hrvatskog sela. Radikalno smanjenje poticaja, sramotno niske otkupne cijene te sve teži i sve nedostupniji izvori financiranja već sada su doveli premnoge poljoprivrednike u bezizlaznu poziciju.

Andrija Matić, predsjednik HDZ-ova Pododbora za ruralni razvoj, dometnuo je da Vlada ne samo što nema nikakav program, nego istodobno i odbacuje sve suvisle prijedloge. Nesposobna je, bahata i bešćutna, bez doticaja sa stvarnošću, ona čini upravo suprotno od onog što bi trebala činiti nakon ulaska Hrvatske u EU. Matić:

- Sada kada smo dio velikog i snažnog tržišta s bitno jačom konkurencijom, potrebe hrvatske poljoprivrede sve su veće, no svojim „potezima“ Vlada vodi hrvatsko selo u proletarizaciju, a cijelu državu u sve veću ovisnost o uvozu hrane. Kao da želi da budemo u podčinjenoj poziciji. Razumijemo hrvatskoga seljaka, on zaslužuje bolje!

Stoga HDZ apelira na Vladu da se urazumi. Među ostalim, traži da napokon izradi Program ruralnog razvoja 2014.-2020. (s većim, dostupnijim i raznovrsnijim potporama) te da ubrza
postupke legalizacije i usklađenja zakona s EU legislativom radi poljoprivrednih gospodarstava koja su spremna kandidirati se za sredstva iz europskih fondova.

Na konferenciji - na kojoj su još sudjelovali član Predsjedništva HDZ-a Pero Ćosić te članovi stranačkog Odbora za poljoprivredu Željko Burazović i Davor Adžić - apostrofiran je još jedan zanimljivi fenomen: kada god poljoprivrednici prosvjedima pokušaju ostvariti svoja prava, režimski mediji raznim podvalama nastoje diskreditirati njihove predstavnike.