Predsjednica HDZ-ova Odbora za regionalni razvoj i EU fondove Ivana Maletić i tajnik Odbora za poljoprivredu, šumarstvo, ribarstvo i vodno gospodarstvo Tugomir Majdak uputili su - uime oba ova odbora - zajedničko priopćenje u povodu obavijesti Ministarstva poljoprivrede o povećanju raspoloživih sredstava za sufinanciranje projekata iz 1. Natječaja za mjeru 4. Mali i srednji poljoprivrednici, naime, ostat će bez potpora, a upravo su projekti malih obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava ključni za opstanak hrvatskog sela.

Priopćenje prenosimo u cijelosti, a međunaslovi su urednički:

Kada se ministar Jakovina u travnju ove godine pohvalio velikim brojem prijava na natječaje za podmjere 4.1. i 4.2. Programa ruralnog razvoja odmah smo upozorili (http://www.hdz.hr/vijest/nacionalne/vise-od-tisucu-poljoprivrednika-ostat-ce-bez-eu-novca-jakovina-zadovoljan) na apsurdnu situaciju u koju, ministar koji ne gleda unaprijed niti sustavno pristupa pitanjima razvoja poljoprivrede u Republici Hrvatskoj, dovodi poljoprivrednike.

Pravovremena upozorenja

Cilj Programa ruralnog razvoja nije samo potrošiti što više novca nego doista ojačati konkurentnost hrvatske poljoprivrede te osigurati ostanak što većeg broja ljudi na ruralnim područjima. Upozoravali smo da je neophodno u natječajima definirati kriterije kojima će veći dio ukupnih sredstava dobiti mala obiteljska poljoprivredna gospodarstva. 

Umjesto da je Ministarstvo što prije zaključilo otvorene natječaje za podmjere 4.1. i 4.2. te raspisalo nove s kriterijima koji će pomoći malim gospodarstvima da realiziraju prijavljene projekte s prvog natječaja, Jakovina je odlučio povećati razinu raspoloživih sredstava potpore u postojećim natječajima, i to u operaciji 4.1.1. sa 360 milijuna kuna na 861,8 milijuna kuna, a u operaciji 4.2.1. sa 140 milijuna na 366 milijuna kuna.

Hoćete li nadoknaditi troškove OPG-ovima?

Što će time postići? I dalje prednost imaju ulaganja u infrastrukturu i zajednička ulaganja, i dalje će najveći dio od 1000 prijavljenih projekata malih i srednjih poljoprivrednika biti odbijeno. To su projekti malih obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava koji su ključni za opstanak hrvatskog sela.

Ponavljamo pitanje upućeno još u travnju ministru Jakovini i Vladi: S obzirom da ste odgovorni za dezinformiranje i stvaranje prevelikih očekivanja od loše definiranog natječaja hoćete li i kada nadoknaditi malim OPG-ima barem sredstva uložena u pripremu projektne dokumentacije?

Bezidejni ministar 

Ministar Jakovina nikako da shvati da je osnovna pogreška razina potpore koja može biti i do 5 milijuna eura za projekt što je s obzirom na mala ukupno raspoloživa sredstva preveliko. Uz to, loše je definiran i intenzitet potpore koji može biti čak do 90 posto prihvatljivih troškova projekta. Ovakvi kriteriji značajno smanjuju broj projekata koji se mogu financirati, a s obzirom da se u bodovanju prednost daje infrastrukturnim ulaganjima i zajedničkim projektima koji su u pravilu financijski veći projekti, mala poljoprivredna gospodarstva potpuno su eliminirana i ne mogu dobiti sredstva za svoje projekte. 

Umjesto da mijenja kriterije ministrovo rješenje je odmah potrošiti polovinu sedmogodišnje alokacije na manji broj velikih projekata. Umjesto da je kroz alternativne izvore financiranja omogućio velikim proizvođačima pristup povoljnim sredstvima, a s obzirom na velike potrebe malih obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava Europski poljoprivredni fond za ruralni razvoj većim dijelom otvorio njima, bezidejni ministar radi sve suprotno zajedničkoj poljoprivrednoj politici, hrvatskim potrebama i razvojnim standardima. 

Žalosno!

Zna li ministar što je napisano i planirano programom ruralnog razvoja? Ako zna, onda namjerno ne želi ispuniti plan što znači da ciljano Hrvatsku vodi u oduzimanje dijela sredstava zbog neispunjavanja ciljeva. Ako ne zna, žalosno je da u tri godine nije bio sposoban niti naučiti, a kamoli osmisliti plan ruralnog razvoja u Hrvatskoj. U oba slučaja ovakav ministar sigurno ne bi obnašao tu funkciju u jednoj modernoj, uređenoj i europskoj Vladi.

Naime, na stranici 617. Programa ruralnog razvoja jasno stoji da planirani broj projekata, koji će primiti potporu iz podmjere 4.1, iznosi 1823, za što je u sedmogodišnjem razdoblju, predviđeno 226,8 milijuna eura, odnosno 1,7 milijardi kuna. Kada to opet prebacimo u prosječni iznos potpore po projektu, dolazimo do brojke od 993.000 kuna po projektu, što je daleko manje od 5 milijuna eura definiranih kriterijima. Realizacija ciljeva i zadanih mjerila ocjenjuje se tijekom evaluacije Programa te je teško vjerovati da će se tom prilikom dogoditi jednaka oduševljenost kvalitetom programa, kakvu je na početku iskazao ministar Jakovina, pogotovo kad se ustanovi da prosječna vrijednost potpore nadmašuje planiranu za 17 do 18 puta, što će za isto toliko puta umanjiti i očekivani broj podupiranih projekata. 

Nepodnošljiva lakoća lažnih obećanja

Broj projekata koji će se odobriti nakon povećanja alokacije neće biti veći od 140, a 50 posto svih sredstava za sedam godina iz programa ruralnog razvoja bit će potrošeno. Je li to Vladin stvarni plan? Potpuno dokrajčiti hrvatsko selo i poljoprivredu?

Obećanja ministra Jakovine iz travnja da će se raditi u tri smjene te da će prvi rezultati natječaja biti poznati u lipnju nećemo niti komentirati jer ih ionako nitko nije shvatio ozbiljno. Naravno da se ne radi u tri smjene i da u lipnju nije potpisan niti jedan ugovor za niti jedan projekt. Što i kad možemo očekivati teško je reći s obzirom da je najveća odlika premijera i svih njegovih ministara davati lažna obećanja i stalno pomicati rokove u budućnost.