(VIDEO) U Banskim dvorima održana je 60. sjednica Vlade Republike Hrvatske. Na dnevnom je redu, među ostalim, bio i Prijedlog odluke o pokretanju postupka pregovora o sklapanju Kolektivnog ugovora za znanost i visoko obrazovanje.

Predsjednik Vlade RH i HDZ-a mr. sc. Andrej Plenković u uvodnom se dijelu sjednice osvrnuo na proslavu Dana neovisnosti, službeni posjet Vatikanu i tête-á-tête susret s papom Franjom, revizorsko izvješće o Agrokoru…

„Aktualac“ s građanima

Na samom početku uvodnog dijela sjednice, predsjednik Plenković još je jednom zahvalio svima koji su pridonijeli dostojanstvenom obilježavanju Dana neovisnosti, posebno Ministarstvu obrane RH, koje na Markovu trgu organiziralo prigodni program s Velikom smjenom straže i vojno-akrobatskom vježbom Počasno-zaštitne bojne, te Hrvatskom saboru.

- Dan otvorenih vrata Hrvatskog sabora bio je odlična prigoda za susret i zastupnika i članova Vlade s građanima. „Aktualni sat“ s građanima jedna je spontana, zgodna inovacija - tako da ćemo u dogovoru s Hrvatskim saborom nastojati da Dani otvorenih vrata i ubuduće imaju ovu dimenziju sudjelovanja članova Vlade RH.

http://www.hdz.hr/vijest/iz-sabora/aktualac-s-gradanima-rh-nista-ne-duguje-sberbanku-dok-su-dijelili-novac-todoricu

http://www.hdz.hr/vijest/iz-sabora/vise-od-tisucu-posjetitelja-na-danu-otvorenih-vrata-hrvatskog-sabora

http://www.hdz.hr/vijest/nacionalne/cestitka-predsjednika-plenkovica-u-povodu-dana-neovisnosti

http://www.hdz.hr/vijest/nacionalne/vijenci-na-dan-neovisnosti-zahvalni-dr-tudmanu-i-hrvatskim-braniteljima-jer-imamo

26. godišnjica raketiranja Banskih dvora

Obilježena je i 26. godišnjica raketiranja Banskih dvora, kada je tzv. JNA u jeku velikosrpske agresije raketirala zgradu Banskih dvora i pokušala likvidirati cijeli hrvatski državni vrh predvođen našim prvim predsjednikom dr. Franjom Tuđmanom.

- I taj je trenutak zasigurno bio prekretnica za odluku Hrvatskog sabora o neovisnosti, o raskidanju svih državnopravnih veza s bivšom državom. Ta je odluka Hrvatskog sabora otvorila put međunarodnom priznanju Republike Hrvatske.

http://www.hdz.hr/vijest/nacionalne/26-godisnjica-raketiranja-banskih-dvora-teroristicki-cin-kojim-je-agresor-htio

http://www.hdz.hr/vijest/nacionalne/kao-da-se-dogodilo-danas-sjecam-se-svakog-detalja-znali-smo-da-se-hrvatska-napokon

Susret s papom Franjom

Kako je naglasio Plenković, jedna od država koja je prva priznala Hrvatsku bila je upravo Sveta Stolica.

- Moj subotnji susret sa Svetim Ocem bio je izrazito kvalitetan. Papa Franjo prati kako Hrvatska napreduje, i naši su međudržavni odnosi između uistinu na visokoj razini. Ponovio sam naš poziv da Sveti Otac posjeti Hrvatsku. Mislim da će se to i dogoditi. Moj je dojam da u dobrom smjeru ide i unutarcrkveni proces kanonizacije blaženog Alojzija Stepinca.

http://www.hdz.hr/vijest/nacionalne/predsjednik-plenkovic-s-papom-franjom-tete-tete-susret-i-s-obitelji-na-audijenciji

http://www.hdz.hr/vijest/nacionalne/posjet-pape-franje-hrvatskoj-puno-bi-znacio-hrvatskom-narodu

http://www.hdz.hr/vijest/nacionalne/hrvatski-narod-s-velikom-nadom-iscekuje-kraj-procesa-kanonizacije-blazenog

Raščlamba požarne sezone 2017.

U Divuljama je u ponedjeljak održana plenarna sjednica „Požarna sezona 2017.“ - na kojoj su predstavljene aktivnosti Državne uprave za zaštitu i spašavanje, Ministarstva obrane, Ministarstva unutarnjih poslova te vatrogasnih zajednica Splitsko-dalmatinske, Šibensko-kninske i Zadarske županije.

- Drago mi je da smo sudjelovali u raščlambi ove protupožarne sezone. Imali smo otvorenu raspravu te stavili na stol sve što se dogodilo, prije svega u tri dalmatinske županije. Razgovarali smo kako da ovo zimsko razdoblje iskoristimo za bolju pripremu za sljedeću sezonu. Očekujem da će se u sljedeća dva mjeseca - u kontekstu Nacionalne strategije domovinske sigurnosti i Zakona o domovinskoj sigurnosti - napraviti pravi iskoraci za iduću godinu.

http://www.hdz.hr/vijest/nacionalne/analiza-pozarna-sezona-2017-bolja-opremljenost-i-brzi-lanac-zapovijedanja-kljuc-za

Mjere za bolji život otočana

Vezano za gospodarstvo, predsjednik Plenković izdvojio je da je Hrvatska bila domaćin 42. Interferry konferencije, održane u Podstrani pokraj Splita.

- I na toj smo konferenciji bili. To je jedan veliki prodor Jadrolinije u svijetu brodara, ali isto tako i poticaj za nas da kvalitetnije povezujemo otoke i kopno te otoke jedne s drugima, ali i da učinimo sve ono što se i očekuje od nas kako bi život ljudi na otocima bio jednako kvalitetan ka o i onih na kopnu.

http://www.hdz.hr/vijest/nacionalne/nakon-sto-smo-osnovali-upravu-za-otoke-pripremamo-jos-niz-mjera-za-bolji-zivot

Počast herojima

Predsjednik Plenković je ovog tjedna na groblju Pozorac sudjelovao - zajedno s potpredsjednikom Vlade i ministrom obrane Damirom Krstičevićem i ministrom hrvatskih branitelja Tomom Medvedom - na obilježavanju 22. obljetnice pogibije general bojnika Andrije Matijaša Puka.

- Andrija Matijaš Pauk jedan je od istinskih heroja Domovinskog rata. Idućeg tjedna će ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved biti u ime Vlade RH u Vukovaru, gdje ćemo odati dužnu počast generalu Blagi Zadri i s najdubljim se poštovanjem prisjetiti svih onih zahvaljujućima kojima smo i mi danas ovdje - hrvatskim braniteljima i sudionicima Domovinskog rata.

https://vlada.gov.hr/vijesti/predsjednik-vlade-na-obiljezavanju-22-obljetnice-pogibije-general-bojnika-andrije-matijasa-pauka/22616

Revizijsko izvješće o Agrokoru

Što se tiče Agrokora - zaključio je uvodno izlaganje Plenković - izvješće revizije otkrilo je dubinu problema koji su postojali u koncernu.

http://www.hdz.hr/vijest/nacionalne/todoric-je-znao-kakvo-je-pravo-stanje-u-agrokoru-sprijecili-smo-stecaj-i-ocuvali

- Bilo je nužno angažiranje jedne od vodećih svjetskih revizorskih kuća kako bi se utvrdilo realno stanje. Donošenjem Zakona o izvanrednoj upravi u tvrtkama od sistemskog značaja za Republiku Hrvatsku spriječen je negativni domino efekt na čitavo hrvatsko gospodarstvo, na naš financijski sustav, dobavljače, OPG-ove… Očekujem da izvanredna uprava, u suradnji s vjerovnicima, nastavi s procesom restrukturiranja i da se na kraju postigne nagodba - koja će omogućiti održivost poslovanja kompanije i zadržavanje radnih mjesta te osigurati stabilnost našeg gospodarstva. U cijelom procesu Vlada se isključivo vodi općom dobrobiti i javnim interesom.

Dodao je da se Vlada RH ne miješa u posao pravosudnih institucija - niti će se miješati na bilo koji način.

http://www.hdz.hr/vijest/nacionalne/zanima-me-s-kim-se-sve-tajno-susretao-petrov-i-tko-je-posrednik-koji-je-namamio

http://www.hdz.hr/vijest/nacionalne/neka-se-oni-koji-iz-dana-u-dan-mijenjaju-stavove-zapitaju-sto-bi-ucinili-da-su