(VIDEO) Predsjednik Tomislav Karamarko danas je - nakon sastanka predstavnika Domoljubne koalicije s onim iz Mosta - u Središnjici odgovarao na pitanja brojnih okupljenih novinara. A zajedno s njim na pitanja novinara odgovarao je i čelnik Mosta nezavisnih lista Božo Petrov.

Predsjednik Karamarko komentirao je, između ostalog, današnji sastanak s Mostom, prijedloge izrečene na njemu, program reformi za oporavak gospodarstva, buduću vladu…

Izjavu predsjednika HDZ-a možete pogledati u cijelosti, a u nastavku donosimo ključne poruke:

O SASTANKU

Predložili smo redukciju broja ministarstava. Ne bih sada spominjao kojih - jer sutra će o tome Most razgovarati na Nacionalnom vijeću. Predvidjeli smo 17 ministarstava, plus jedno novo - ministarstvo vezano uz obitelj i useljeništvo. S obzirom, dakle, na tešku demografsku situaciju u Hrvatskoj. Ovo je bio dobar okvir za razgovor. Drago mi je da je pozitivno doživljen jedan uistinu reformski zahvat. Slažem se da ovo nećemo moći napraviti u ovih 15 dana. Nakon što Nacionalno vijeće Mosta prodiskutira o svemu tome - a imat će sigurno i neke svoje sugestije - krenut ćemo u reforme. Ono što želimo jest da što prije počnemo raditi - već nakon prve sjednice Sabora. S brojem ministarstava koji je sada, a nakon toga kreće reduciranje tog broja. Te racionalizacija svih poslova.

O NAJKVALITETNIJIM RJEŠENJIMA

Zadovoljan sam kako smo razgovarali - prijateljskim i kolegijalnim tonom. Ono što možemo izvući kao zaključak jest da doista i jedni i drugi želimo reforme. Ali smo svjesni da je za reforme potrebno vrijeme. I to realno vrijeme - nemojmo obećavati da nešto možemo napraviti u 15 dana. Napravit ćemo u nekoliko mjeseci ili pola godine. Što se tiče resora - nema ni ucjena ni podcjenjivanja. Rekli smo - idemo naći ćemo najbolje ljude. Razgovarat ćemo o njima. O ljudima, dakle, koje imaju dobre referencije. To je osnovni princip. Nismo danas razgovarali o imenima i prezimenima, ali i nama i kolegama iz Mosta se već „vrte“ neka imena. Ali - o tome ćemo kad dođe vrijeme za to.

O BUDUĆOJ VLADI

I Božo Petrov i ja ćemo ući u vladu. U vladi ću biti zamjenik premijera ili potpredsjednik s ovlastima zamjenika premijera. Važna je ta politička dimenzija - podrška koju mandatar g. Orešković mora imati upravo od nas dvojice. Onih, naime, koji čine saborsku većinu. Ta stabilnost je bitna.

O POŠTIVANJU GRADA HEROJA

Milanović se, nažalost, sa svima posvađao. Politika zamjeranja svakome i svađa sa svima, dokazivanje svima ne znam čega, nije dobra. Kako unutar EU, tako i sa susjedima. Nije dobro, dakle, ono što se do sada radilo. Bit će mnogo bolja suradnja. Interes je da sa Srbijom imamo dobre ekonomske odnose, ali moramo i riješiti neke probleme. Primjerice, njihovo nezadovoljstvo što slavimo Oluju. Pitanje ćirilice u Vukovaru će se svakako riješiti jednog dana. Ovo nasilno nametanje ćirilice Vukovarcima nije dobro, jer krši članak 8. Ustavnog zakona o nacionalnim manjinama. Sve mora biti po zakonima. Vukovar je naša otvorena rana, prema njemu imamo poseban senzibilitet. On je za nas uistinu grad posebnog pijeteta.