Dvotrećinska većina zaokružila je ZA! Gotov milijun građana! A brojka bi bila i veća da privremeno vladajući nisu provodili orkestriranu kampanju - ogledni primjer govora mržnje koji je ipak uspio pokolebati dio ljudi. Stoga ne vidim te „podjele“ o kojima zbore Kukuriku političari i njihovi mediji. Nastavljamo i dalje raditi i živjeti i boriti se za bolje sutra naših obitelji - istaknula je članica Predsjedništva HDZ-a (i kninska gradonačelnica) u intervjuu za Hrvatski radio.

I Josipa Rimac, članica Predsjedništva HDZ-a i kninska gradonačelnica, sinoć je u Središnjici naše stranke - dok su se čekali rezultati referenduma o ustavnoj definiciji braka - dala niz izjava za medije. Izdvajamo dijelove iz njezinog intervjua u izravnom prijenosu Hrvatskog radija.

Prema zadnjim podacima građani se izjasnili za 65%, protiv 34 %. Odaziv je oko 37 posto. Jesu li ovo za HDZ očekivani rezultati?

Jesu, očekivani su. Od ukidanja saborskog pokroviteljstva nad Bleiburgom preko nametanja 4. modula zdravstvenog odgoja i protuzakonitog postavljanja ćiriličnih ploča u Vukovaru pa do prljave kampanje protiv referenduma o braku HDZ stalno ističe da Kukuriku vlada ideološki eksperimentira nad Hrvatskom nastojeći nas „preodgojiti“, većini građana „usaditi“ svoj manjinski svjetonazor. Rezultat referenduma samo je još jedna potvrda vjerodostojnosti HDZ-ovih stajališta.

Je li referendum, kako su strani mediji ovih dana javljali, izazvao veliku podjelu u hrvatskom društvu? I to kada bi pitanje svih pitanja trebala biti nezaposlenost?

Zasigurno nas inozemni mediji ocjenjuju kao zemlju u lošoj gospodarskoj situaciji, s lošim uvjetima za investiranje, no to govori o ovoj nesposobnoj vladi. Koja je, što ste zaboravili spomenuti u pitanju, sama otvorila sve ideološke teme te sama i dalje potpiruje vatru - Vukovar je najbolji primjer - kako bi se skretala pozornost javnosti s njenih neuspjeha. No na kraju joj se sve vraća poput bumeranga. Tko sije vjetar, žanje buru - kaže poslovica. Referendum nije, kako se voli tvrditi, podijelilo Hrvatsku, nego je na njemu Hrvatska iskazala visoki stupanj jedinstva - dvotrećinska većina zaokružila je ZA! A postotak bi bio i viši da privremeno vladajući nisu provodili orkestriranu protureferendumsku kampanju - ogledni primjer govora mržnje koji je ipak uspio pokolebati dio građana. Stoga ne vidim „podjele“, nastavljamo i dalje raditi i živjeti i boriti se za bolje sutra naših obitelji. Koje će očito doći tek kada smijenimo ovu diletantsku vladu.

Vlada, kao svojevrsni odgovor na referendum, najavljuje da će idućeg tjedna u proceduru poslati zakon o registriranom partnerstvu?

Još ne znamo što novi zakon nosi, a kada budemo znali - moći ćemo ga i komentirati. No sigurno jest da se HDZ konzekventno zalaže za reguliranje prava homoseksualnih zajednica po visokim standardima. Socijalna prava, nasljeđivanje - apsolutno da! No ne i legalizacija braka te mogućnost posvajanja djece, kao što na to nemaju pravo ni u većini zemalja Europe i svijeta. Za nas njihova prava nisu, kao SDP-u i družini, „moneta za potkusurivanje“ i sredstvo skretanja pozornosti s gospodarskih neuspjeha.

Za kraj, odluka Građanske inicijative da uskrati izvještavanje dijelu medija?

Sigurno da to ne šalje dobru poruku javnosti. 

Bilaver: ZA i urbana i ruralna Hrvatska!

Iščekujući izvještaj Državnoga izbornog povjerenstva, s novinarima su u Središnjici komunicirali i predsjednik Gradskog odbora HDZ-a Zagreba Andrija Mikulić te predsjednik (nacionalne) Mladeži Josip Bilaver - obojica članovi Predsjedništva naše stranke. Bilaver:

- Rezultat referenduma je očekivan, izlaznost je velika, uz napomenu da dio građana nije izašao, da se povukao zbog agresivne medijske kampanje pristaša opcije PROTIV. ZA je pobijedio u golemoj većini županija, gradova i općina, kao i u svim - osim jedino u Rijeci - velikim hrvatskim gradovima: i Zagrebu i Osijeku i Splitu. I urbana i ruralna Hrvatska - poslužimo se omiljenim ljevičarskim izrazima - podjednako je pokazala da želi čuvati i baštiniti svoje tradicionalne vrijednosti.

Mikulić: Stop partijskom teroru!

Aktualna vlast u RH pokušavala je i pokušava nametnuti ideološku matricu koja nije u duhu i tradiciji hrvatskoga naroda kako bi prikrila svoju nemoć i nesposobnost na gospodarskom planu. Referendum je bio logičan odgovor, prirodna reakcija na njihovo svjetonazorsko nasilje. Moji roditelji su me naučili da je brak zajednica žene i muškarca. Svoju djecu odgajam u istom duhu, a to čini - s obzirom na pobjedu opcije ZA - i većina Zagrepčana, mojih sugrađana. Poštujući različitost drugih i drukčijih, ne ugrožavajući ničija ljudska prava, više od 65% hrvatskih građana jasno je poručilo - nećemo dopustiti teror političara koji pokušavaju odvojiti narod od privrženosti Crkvi, obitelji i Domovini.