Predsjednika RH sam 6 ili 7 puta pozivao da zatraži održavanje tematske sjednice Vlade o katastrofalnome socijalno-gospodarskom stanju! * Sve do izbora, i to pojačanim tempom, proizvodit će se raznorazne afere. Očito ih je uhvatila panika! * Veselim se ako netko ima volje ispitati konstrukciju iz Novog lista! - istaknuo je predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko u večerašnjoj izjavi za medije. Njegove odgovore donosimo skupa s pitanjima novinara

U Novom je listu objavljeno da ste kao ravnatelj SOA-e inzistirali da se zaposli g. Malić premda nije prošao sigurnosnu procjenu i premda je pao na detektoru laži. Je li to istina?

Čista konstrukcija u funkciji proizvodnje novih „afera“! Prvo se od nepostojećeg događaja u Omišu pokušala stvoriti afera, a sada im treba nova. Zašto? Kako danas ne bismo pričali o padu BDP-a, ZOR-u, 386.000 nezaposlenih, kao što je i „Omiš“ izmišljen samo kako bi se zasjenilo to što je gospođa Pusić u Beogradu izjednačila agresora i žrtvu. Veselim se ako netko ima volje ispitati konstrukciju iz Novog lista. Sve što sam radio - radio sam po zakonu.

Na koji ćete način reagirati, hoćete li zatražiti sjednicu saborskog Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost? Hoćete li tužiti SDP za klevetu?

Toliko su oni već kleveta izgovorili... Ne znam, moramo razmisliti jer ovo je doista ozbiljno. Postavlja se pitanje kako dokumenti mogu uopće dospjeti u novine. Smije li to sebi dopustiti ozbiljna služba u ozbiljnoj državi?! Predsjednik RH bi prije svega trebao sazvati Vijeće za nacionalnu sigurnost da se utvrdi kako informacije cure vani. No on najavljuje da će to učiniti zbog medijskih špekulacija, ali ne reagira kada ga ja 6 ili 7 puta pozivam da od premijera zatraži održavanje tematske sjednice Vlade o katastrofalnoj gospodarskoj situaciji. Očito će se sve do izbora, i to pojačanim tempom, proizvoditi raznorazne afere. Ako će to pomoći da otvorimo makar 10 radnih mjesto - odlično!

Možete li decidirano reći da niste ni na koji način inzistirali da se g. Malić zaposli u...

Ni na koji način! Ništa nezakonitog nisam počinio dok sam radio u Službi. Štoviše, za mog mandata nikad nijedna informacija nije iscurila, dospjela u novine. No vidimo da je to sada postala praksa u funkciji političkog obračuna. 

Kako ocjenjujete pad BDP-a u zadnjem tromjesečju?

Očekivano, taj je „smjer“ trasirala ova vlada poreznom presijom: guši poduzetnike, guši potrošače, zatvaraju se radna mjesta, nema izvoza, a uvozimo 75 ili 85%... Katastrofa za zemlju s ovakvim potencijalom!

Premijer uskoro odlazi u Australiju. Kako će Hrvati reagirati na njegov posjet?

U ovom trenutku nije primjereno ići u Australiji, i to čak na dva tjedna. U državi ima i previše problema, premijer bi trebao dežurati na straži i pokušati nešto napraviti. No ako će nam taj posjet donijeti bilo što korisno u gospodarskom smislu, ja ga podržavam. On je premijer hrvatske države - dakle, institucija - i vjerujem da će takav tretman i imati kod naših Hrvata.

Gospođa Grabar-Kitarović? Navodno je odbila biti predsjednički kandidat HDZ-a i nositeljica liste na izborima za Europski parlament.

Još jedna potpuna konstrukcija - dio strategije da se pokuša unijeti nemir u redove HDZ-a. Valjda su zamijetili da na naše zborove dolazi sve više i više ljudi, pa ih je uhvatila panika.