Ne može se izjednačavati sustavni državni teror u komunizmu s pojedinačnim zločinima u demokratskoj Hrvatskoj * Milanović birokratski bešćutno i podcjenjivački gleda na Vukovar * SDP, kao u prošlosti, uvijek nalazi neprijatelje: HDZ je unutarnji, a EU vanjski 

Predsjednik HDZ-a danas je u 15:30 gostovao u emisiji Oporbeni zarez (urednik Ivica Ružičić) na Prvom programu Hrvatskog radija. Razgovor je istodobno bio emitiran i na HTV4. Teme: Vukovar, podcjenjivački odnos Milanovićeve vlade, lex Perković, gospodarsko rasulo, prijevremeni izbori... 

Protekli tjedan obilježili su prosvjedi zbog postavljanja dvojezičnih natpisa u Vukovaru. Bilo je tu nemilih scena, situacija kakvih nitko nije priželjkivao. Je li uopće trebalo do toga doći?

Naravno da do toga ne bi došlo da je Vlada imala više razumijevanja za situaciju u Vukovaru. Već mjesecima upozoravam na članak 8. Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina po kojem se odredbe tog zakona mogu implementirati jedino ako pridonose boljem razumijevanju i boljim odnosima između većinskog naroda i nacionalnih manjina. Je li to slučaj u Vukovaru? Sigurno nije. Vidite i sami što se događa. Vukovar je hipersenzibiliziran upravo na problemu ćirilice. Vukovar je još uvijek naša živa rana. Zalažemo se i zalagat ćemo se da bude proglašen mjestom posebnog pijeteta. Nigdje u Hrvatskoj, osim u Vukovaru, nema problema s ćirilićnim natpisima.

Politički oponenti kažu da je možda razlog tomu jer je u nekim mjestima poput Udbine na vlasti HDZ, pa si ne želi stvarati dodatni problem?

Ne, to uopće nije tako. To je bio pokušaj jednog ministra da birokratski usporedi Vukovar s drugim gradovima u Hrvatskoj. To je nemoguće - nitko nije prošao ono što je prošao Vukovar. Vukovar je doista, uz goleme žrtve, obranio Hrvatsku. Normalno da su ti ljudi osjetljivi na ćirilicu, pa pogledajte tko prosvjeduje! To su branitelji, osobe koje su izgubile brojne članove obitelji: vidjeli ste i sami na televiziji gospođu koja je izgubila devetero članova, gospodina Živkovića koji je izgubio dva sina, gospodina Culeja, čiji je brat izmasakriran u Borovu naselju... To nisu destruktivci, to nisu razbijači. Njih su bol i osjećaj poniženja nagnali da prosvjeduju. Vlada treba imati obzira prema njima i jednostavno povući svoju odluku.

Ma sad je jedna čudna situacija. U Gradskom je vijeću 2009. HDZ zajedno s HSP-om Ante Starčevića i uz potporu SDSS-a izglasao Statut prema kojem je 2013. trebala stupiti dvojezičnost. Zašto se 2009. nije vodilo računa  o svim stradanjima, o svim patnjama koje Vukovarci još uvijek nose u svojim srcima?

Ne znam na koji se način razmišljalo jer tada nisam bio ni član, a kamoli predsjednik HDZ-a. Ponovit ću ono što sam neki dan rekao: nemojte me tjerati da razmišljam glavom svojih prethodnika. Današnji HDZ nije drugi HDZ, ali drukčiji sigurno jest. Uostalom, već više od godinu dana djelujemo pod parolom: kriminal i korupcija van iz HDZ-a, a domoljublje i poštenje natrag! I uspjeli smo u tome. Osim toga, politika je dinamičan proces. Zašto bi ono iz 2009. i danas moralo biti aktualno? 

I sugrađani srpske nacionalnosti trebali bi pokazati razumijevanje za Vukovarce kojima u ovom trenutku ćirilica doista ne odgovara. No mislim da problem i nije u njima. Veći je problem u ovoj Vladi koja na, rekao bih, birokratski način tretira Domovinski rat te patnje kroz koje je Vukovar prošao. Umjesto da ih respektira.

Stoji li iza prosvjeda u Vukovaru HDZ kao politički mentor? To je prošlog tjedna ustvrdio premijer Milanović u našem intervjuu.

Naravno da će premijer i članovi njegove Vlade to tako pokušati prikazati. Po starome socijalističkom načelu oni uvijek nalaze neke neprijatelje, vanjske ili unutarnje. Mi smo očito oni unutarnji, a gospođa Reding valjda onaj vanjski. Naravno da ne stojimo iza prosvjeda. Odbacujemo takve insinuacije. Njima premijer podcjenjuje građane Vukovara koji imaju svoju glavu, svoj ponos. A nešto je posve drugo to što se mi slažemo s njihovim zahtjevima. I dalje ćemo to činiti.

HDZ, dakle, nije politički mentor?

Ma kakvi mentor! Jednostavno, podupiremo njihov zahtjev da se ne uvede ćirilica. Nemojmo, ponavljam, podcjenjivati te ljude. Poštujmo ih.

Hoće li novo Gradsko vijeće, u kojemu HDZ ponovno ima većinu s HSP-om AS i Pinjuhom iz SDP-a, mijenjati Statut?

Da, učinit će to naši kolege u Vukovaru. Vjerujem da bi se to moglo pokrenuti za tjedan dana. 

Tražite moratorij na uvođenje ćirilice. Dokad?

Vidjet ćemo, o tome će se odlučivati u neka bolja vremena. Ali u ovom trenutku, kažem, Vukovar je još uvijek otvorena rana.

Dobro. Statut regulira postavljanje dvojezičnih natpisa na zgrade institucija koje su u nadležnosti Grada. Što je s onima u nadležnosti države?

Zato smo i pozvali Vladu da povuče odluke, da ne birokratizira ono što se nikako ne smije birokratizirati - a to su emocije, patnje, to je sve ono što je Vukovar prošao.

Predsjednik Ivo Josipović najavio je inicijativu za rješavanje gordijskog čvora u Vukovaru. Jeste li upoznati s njom? Jeste li se čuli s predsjednikom?

Uskoro očekujem susret s predsjednikom, ali ne znam što on sada ima na umu. Volio bih da inicijative koje se pokreću budu čiste, jasne. A ne da budu u stilu 'svi smo pomalo krivi', 'svi moramo popustiti': primjerice, da prvu ćiriličnu tablu moraju otkriti branitelji Vukovara, ili zajedno pripadnici srpske manjine i hrvatske većine, i slične predstave za ne znam koga. Volio bih vidjeti kakva je uopće ta inicijativa. 

Kako bi, prema Vama, jednog dana trebalo izgledati postavljanje ploče? Kako biste Vi to riješili?

Sada uopće ne želim razmišljati kako bi to tehnički trebalo izgledati. Ali sigurno to neće biti ovako po noći - kako je napravila Vlada. To nije ni lijepo ni dobro. Vlada se skriva u mraku, u mraku stavlja table, u mraku donosi odluke.

U subotu je u Intervjuu tjedna Hrvatskog radija gostovao aktualni gradonačelnik Vukovara  Željko Sabo. Ustvrdio je da je svrha cijele ove priče o dvojezičnosti zapravo rušenje njega i provociranje novih izbora za gradonačelnika. 

Gradonačelnik Sabo ima nekih drugih problema pa sad nečasno petlja osjećaje Vukovaraca s dnevnom politikom i osobnim interesima. Svi se sjećamo onih zelenih kaciga koje su, ulazeći u Vukovar s ćirilicom na zastavama, pjevale o salati i klanju Hrvata. Sigurno su Vukovarci na to još uvijek osjetljivi. Mi ćemo doći na vlast na deset drugih načina, nikad nam nije bilo ni u primisli koristiti tu situaciju, to poniženje u kojem se sada nalaze Vukovarci. Mi smo tu samo da im pomognemo. 

Dobro, ćirilica je zasjenila sve događaje u Hrvatskoj, pa i teško ekonomsko stanje. No još jedna vruća tema već dva mjeseca trese hrvatsku političku scenu, a i zaoštrila je odnose između Zagreba i Bruxellesa. Jeste li razgovarali s europskim pučanima, tim više jer je premijer Milanović aludirao na političku bliskost povjerenice Reding i HDZ-a?

Kako rekoh, udružili su se vanjski i unutarnji neprijatelj protiv briljantne odluke Vlade. A ta odluka glasi: nemojmo poštivati ono što smo potpisali prije nekoliko mjeseci. Potpisali smo pristupni ugovor koji regulira i pitanje uhidbenog naloga i odjedanput, nakon što je Njemačka ratificirala naš ugovor, oni smišljaju novi zakon i provlače ga po hitnom postupku u Saboru prije samog ulaska u EU. To je previše naivno, ali i previše nepošteno da u Europi i Hrvatskoj ne bi shvatili o čemu je riječ: o pokušaju zaštite i skrivanja onog što se radilo u Hrvatskoj u komunističkom režimu. A radilo se o državnom teroru. 

Ubojstva hrvatskih emigranata naređivala je država. Oni ne žele da gospodin Perković u Njemačkoj progovori o zapovjednoj liniji: Centralni komitet Saveza komunista Hrvatske i CK SKJ naređivali su te likvidacije preko savjeta za zaštitu ustavnog poretka. A znamo tko je pravni slijednik Saveza komunista. Sustavni državni teror ne smije se poistovjećivati s pojedinačnim ubojstvima u suvremenoj Hrvatskoj. Ti su zločini procesuirani ili makar istraživani, negdje je policija bila uspješnija, negdje manje uspješna, kao što je to slučaj i u svijetu. Za novija ubojstva počinitelji su gonjeni, a za likvidacije u organizaciji SKH, KOS-a i Udbe su nagrađivani. Godine '72/'73 Udba je u Italiji usmrtila cijelu obitelj Ševo, među njima i djevojčicu od 12 godina. Ubojice su nakon povratka u Jugoslaviju nagrađivani, dobivali su odličja, zlatne satove s posvetama... Nećemo dopustiti da se na istu razinu stave sustavna državna ubojstva u komunizmu i pojedinačni zločini, ekscesi u slobodnoj Hrvatskoj.

Još ćemo se zadržati na uhidbenom nalogu. Citirajmo premijera Milanovića: „tjeraju lisicu, istjerat će King Konga“. Tko je King Kong?

King Kong će biti neke njihove ikone u koje se oni i danas zaklinju, a zapovijedale su ubojstva. HDZ ništa ne krije, mi se nemamo čega bojati. King Kong će se otkriti kada definiramo zapovjednu liniju komunističkoga državnog terora: tada ćemo u konkretne kockice ubacivati konkretna imena pa ćemo vidjeti tko je sve bio odgovoran. To je King Kong. 

Postoji li mogućnost da ukidanjem vremenskog ograničenja branitelji dođu na dnevni red, da počnu pristizati zahtjevi za njihovim izručenjem u zemlje EU?

Da, postoji - budimo ironični - zato što su hrvatski branitelji ratovali u Njemačkoj, Francuskoj, Italiji... Takve su teze nesuvisle. Pojedinačna kaznena djela iz Domovinskog rata već su procesuirana. Pritom moram zamijetiti da svi oni koji su se s toliko brige zalagali da svaki branitelj kojeg zatraži Haag budu izručen - jer je to, tvrdili su, civilizacijska razina, jer tako propisuje zakon - najednom nisu skloni da izručujemo one koji su činili zločine u vrijeme komunizma. Kakva su to dvostruka mjerila, kakvi su to naši europejci, prosudite sami. 

Jeste li spremni sjesti na čelo saborskoga istražnog povjerenstva koje bi trebalo rasvijetliti ubojstvo Stjepana Đurekovića, kao što Vas je pozvao premijer Milanović? 

Ne može premijer Milanović određivati što ću ja raditi. Neka najprije povuku tzv. lex Perković, neka nas prestanu svađati s EU jer ćemo u mnogočemu ovisiti o njoj u sljedećem razdoblju, počevši od fondova. Idemo po redu, neka prvo povuku zakon, neka se počnu civilizirano ponašati. Milanović vrlo često dijeli ponašanje na skandinavski i na bizantijski model. Evo ga, to je bizantijski model ponašanja: potpiši, pa prevari. Zaboravila su gospoda da nismo više u Jugoslaviji, nego u EU.

Koliko je cijela situacija oko uhidbenog naloga naštetila ugledu Hrvatske?

Apsolutno je naštetila. Milanović je optužio nas i gđu. Reding i pučane da na isti način razmišljamo, da je to njemu sve sumnjivo. Da, na isti način razmišljamo, prije svega da trebamo poštivati zakone i sve ono što smo potpisali. U konačnici, da trebamo poštivati zdrav razum. Nisam siguran ni da u europskoj socijalističkoj zajednici, kojoj Milanović pripada, ima previše pristalica politike varanja EU.

Hoće li HDZ podržati ustavne promjene prema kojima politički motivirana i teška ubojstva ne bi padala u zastaru?

Formulacija „politički motivirana“ još je jedan pokušaj zamagljivanja: ne mogu se, rekoh, u isti koš stavljati izolirana ubojstva, primjerice Paulin Dvor, s komunističkim organiziranim likvidacijama. Stoga su kvalifikacije važne. Sve ćemo napraviti da pri eventualnim ustavnim promjenama okvalificiramo komunistički režim onakvim kakav je i bio - zločinačkim. A i komunistička je partija bila zločinačka organizacija.

Hoćete li tražiti još neke izmjene Ustava ako se već ide na njegovo prekrajanje?

Ustav se ne može mijenjati svaki čas i kako se to gospodin Milanović sjeti. No ako dođe do toga, onda ćemo postaviti još neke zahtjeve. Važno je napraviti inventuru ovih 23 godine u Hrvatskoj. Tko je što radio, tko je što htio, tko se borio, a tko nije… Ima tu materijala za razmišljanje.

Nećete reći…?

Sada ne, ne želim bez stranke, bez konzultacija, vrlo sam demokratičan predsjednik, ako niste već čuli… (osmijeh) Najprije moramo porazgovarati o tome. 

Na početku su stizali glasovi iz HDZ-a i da niste baš demokratični?

Šire se svakakve glasine, ali realnost je nešto drugo.

Naša je realnost u sjeni svih ovih prepucavanja oko lex Perković i dvojezičnosti. A to je naša teška gospodarska zbilja. BDP i dalje pada, no vladajući su optimisti. Dijelite li optimizam?

Vladajući već pomalo uveseljavaju narod svojim izjavama. Ali, sve bi to možda i bilo smiješno da nije žalosno, da situacija doista nije iznimno teška. Dnevno se i mjesečno gubi ogroman broj radnih mjesta, ljudi žive sve lošije i lošije, evo, nekidan je opet poskupjelo gorivo za 50 lipa po litri, što naravno povlači za sobom lanac drugih poskupljenja… BDP je pao za 0.7%, iako su najavljivali rast od 1,8%. BDP pada sedam kvartala za redom, država tone. Jedino su se iskazali u poreznoj politici koja uništava poduzetnike i građane, doista su izvrgnuti poreznom teroru. 

Nismo, na žalost, optimisti. Previše je vremena prošlo a da ne bismo uočili da ova vlada ništa ne može ponuditi. Osim sebi samoj: dijele sinekure i uhljebljuju podobne, ne mareći za standard i radna mjesta. Nedavno sam izjavio kako bih bio sretan da su, umjesto noćnog postavljanja ćiriličnih ploča, usred bijela dana otkrili ploču neke novootvorene firme nakon što su privukli investitore. Da su stvorili, recimo, 200 radnih mjesta u Vukovaru. Interesantno, oni sve jake političke teme s ideološkim predznakom poput Vukovara ili lex Perković naturaju u trenucima kada se suočavamo sa sve gorom i gorom situacijom. Kadgod se objavi novi pad BDP-a, oni izbace ovako neku temu. Očito imaju svoju taktiku, ali vrlo je jeftina.

Vrijeme nam brzo leti. Jeste li sastavili gospodarski tim, imate li program?

HDZ ima i tim i program. Uostalom, mi stalno otkrivamo njegove segmente, jasno smo se očitovali o porezima, o stimulacijama za poduzetnike, o mjerama u poljoprivredi… Iznijeli smo i niz zanimljiva projekata, poput podmorskih tunela. Program će biti cjelovito prezentiran kada sami odlučimo da je za to došlo vrijeme. 

Imate li plan, program, viziju što s Croatijom osiguranje, Hrvatskom poštanskom bankom, Croatia Airlinesom?

Budući da teško pune proračun, oni pribjegavaju metodi prodajmo sve što možemo prodati kako bi smo produžili svoj život za dva ili tri mjeseca. To je ekonomska politika kratkog daha, kratkovidna, koja neće donijeti ništa osim toga da u državnom proračunu na kraju neće ostati ništa. Mi jesmo za poduzetnički kapitalizam, ali određeni dio mora ostati u državnom portfelju, to svaka država ima.

Idućeg tjedna, u srijedu 18. rujna, započinje jesensko zasjedanje Sabora. Hoćete li češće biti u Saboru i što ste pripremili za prvi susret s vladajućima?

Na aktualnom satu postavit ćemo niz pitanja, a nadam se da će se na dnevni red staviti povlačenje lex Perković. Ne znam je li baš krucijalno pitanje to koliko sam ja u Saboru. Moji kolege zastupnici odlično pokrivaju segmente za koje su meritorni. U Saboru sam uvijek kada je to potrebno. U svibnju iduće godine imamo nove europske izbore i naravno da ćemo opet morati biti pojačano na terenu, što se s obzirom na dvije izborne pobjede pokazalo odličnom odlukom. 

Za sami kraj: i dalje ostajete kod Vašeg plana prijevremenih izbora, parlamentarnih?

Ako smo svi skupa za neki kolektivni mazohizam, pustimo Vladu da radi ovo što radi. Rasulo raste geometrijskom progresijom, treba to zaustaviti. Ova nas Vlada nije u stanju izvući iz problema, bilo bi za sve dobro da se održe prijevremeni izbori.