Kako onda možemo vjerovati da će se taj osjetljivi proces - zbog kojeg je, ne zaboravimo, Šegonov šef Slavko Linić brutalno nasrnuo na suca Kolakušića - odvijati pošteno i u skladu sa zakonom?! A u toj je harangi sudjelovala prorežimska medijska kuća koje je, zanimljivo, i sama u procesu predstečajne nagodbe * Kazneni su progoni selektivni! Afera Jakovina, Antešić, Linić, Merzel Lovrić, Radman, Šegon... nitko od njih nije procesuiran!? - istaknuli su na presici (nedjelja, 26. siječnja) član Predsjedništva HDZ-a Gordan Jandroković i eurozastupnica Ivana Maletić. 

- Kako je moguće da netko poput pomoćnika ministra financija Branko Šegon, koji je toliko duboko povezan sa sukobom interesa i mogućom zloporabom položaja, bude ujedno i ključna osoba u jednom od najsloženijih i najkontroverznijih projekata ove Vlade, kao što su predstečajne nagodbe? - odmah, otvarajući novinsku konferenciju, upitao je član Predsjedništva HDZ-a (i potpredsjednik Kluba zastupnika) Gordan Jandroković.

Šegon je kredit od HBOR-a dobio mimo pravila programa, nastavio je Jandroković. Za kredit je jamčio svojom osobnom imovinom bez obzira što je, ako je uopće, prenio vlasništvo na odvjetnički ured. Dakle, izravno je sudjelovao u realizaciji kredita te smo u konačnici saznali da je dužan 160.000 kuna jer ne vraća kamate: 

- Već bi i rečeno trebalo biti dovoljno da Šegon ode s funkcije. No to nipošto nije sve! Osam posto ukupnih sredstava za projekte iz Ministarstva turizma dobila je tvrtka čiji je vlasnik upravo Šegon. Još nešto: cijelu 2013. nije plaćao turističku pristojbu! No državne institucije koje se trebaju time baviti već nekoliko godina nisu poduzele - ništa! Očito gospodin ima, blago rečeno, privilegirani položaj.

Vjerovali ili ne

Stoga je Jandroković ponovio ključno pitanje - kako je moguće da tako diskreditirana osoba vodi predstečajne nagodbe?

- To bi smjela samo osoba čista kao suza, za koju se ne vežu nikakve moguće zloporabe položaja, nikakvo političko pogodovanje. Kako onda možemo vjerovati da će se proces predstečajnih nagodbi - zbog kojih je, ne zaboravimo, Šegonov šef Slavko Linić brutalno nasrnuo na suca Kolakušića - odvijati pošteno, korektno, u skladu sa zakonom i interesima RH i njenih građana?!

Kukuriku je naslijedio završene pregovore o ulasku u EU jer je HDZ-ova vlada 2011. ispunila sve kriterije koje je postavila Europska komisija - usklađivanje zakonodavstva i implementacija novih zakona te postojanje političke volje za progon korupcije, zakonodavnog okvira i institucija koje su u stanju s time se nositi. Da bilo koji od tih elemenata nije bio ispunjen, RH ne bi završila pregovore. Jandroković:

Povratak revolucionarnog prava 

- Stoga su i apsurdni prigovori da je HDZ „ostavio nered“. Da, HDZ je imao problema, bilo je i koruptivnih djela, no država je izgradila sustav koji se s kriminalnim djelima mogao i obračunati. Dolaskom vlasti Zorana Milanovića očekivalo se da će pravna država još više ojačati. Kotač se, međutim, vratio natrag: ozbiljno su narušene i pravna država i pravna sigurnost, ugroženi su demokratski standardi i trodiobe vlasti i neovisnosti sudstva!

Predstavnici SDP-ove koalicije očito se nisu identificirali s postignućima iz pristupnih pregovora. Kako i bi kad u njima nisu sudjelovali!

- Kazneni su progoni selektivni! Dok je na vlasti bio HDZ, pod udar zakona dolazili su i članovi naše stranke, a danas, bez obzira na sve afere, nema nijednog postupka koji se vodi protiv članova SDP-a ili HNS-a. Afera Jakovina, afera Zlatar Violić, afera Antešić, afera Linić, Merzel Lovrić, Radman... nitko od njih nije procesuiran, čak ni politički sankcioniran. 

Prototip partijskog „stručnjaka“

Jandroković je istaknuo da Hrvatska nije postala članicom EU slučajno, nego vlastitim postignućima, te se u zaključku izlaganja vratio na početno pitanje:

- Zato ne želimo da nam se događaju slučajevi poput Šegona. Koji je zbog opravdanih sumnji u zloporabu položaja vrlo ranjiv, a istodobno potpisuje predstečajne nagodbe, neke vrijedne i stotine milijuna kuna!? Sami procijenite može li takav čovjek objektivno, kvalitetno raditi taj posao? 

HDZ-ova eurozastupnica Ivana Maletić naglasila je pak da je borba protiv prevara i korupcije - koja je bila sadržana u čak pet poglavlja pristupnih pregovora! - temeljni element dobrog sustava financijskog upravljanja. I tu se od svake vlade traži vjerodostojnost i konzistentnost: 

- No kod nas je sve suprotno tome! Nedosljednost u rješavanju afera dovodi do pravne nestabilnosti, a zbog nje i nema investicija, zbog nje nam kontinuirano pada izvoz, a raste nezaposlenost, zbog nje ulazimo u makroekonomske neravnoteže... Pojedini se ministri smjenjuju zbog propusta nižeg reda, a za puno gore radnje neki drugi ostaju potpuno nekažnjeni. Kakva se poruka time šalje?! 

Zaustavite istinu!

Na pitanje jednog novinara, notornoga Milanovićeva trbuhozborca, ima li pravo pričati o tuđim aferama kada je njegova stranka optužena zbog financijskog kriminala, Jandroković je promptno odgovorio:

- Naravno da imamo! Pojedinci iz HDZ-a koji su se ogriješili o zakon nalaze se pod sudskim progonom. HDZ je, ponavljam, bez obzira na afere tijekom našeg mandata, imao dovoljno snage osigurati pravni okvir, izgraditi institucije i pokazati političku volju da se takve stvari procesuiraju. Imamo pravo govoriti i nećemo pristati na SDP-ovu tezu da „nismo napravili ništa". Jer da nismo, ne bismo postali punopravna članica EU. 

Pojedinci iz ove vlade trebali bi biti kazneno gonjeni, no za razliku od prije ne postoji politička volja. Ona je selektivna kada je u pitanju progon, čemu svjedočimo na dnevnoj razini: 

- Šegona štiti SDP, ne treba biti previše pametan da bi se to zaključilo.

Spašavanje SDP-ov(sk)ih tajkuna

HDZ je u dobroj vjeri, želeći pomoći gospodarstvu, glasovao za Zakon o predstečajnim nagodbama. No zbog makinacija i zlorabe zakonskog okvira taj se proces, koji i dalje vodi duboko kompromitirani Šegon, prometnuo u akciju spašavanja SDP-ovih tajkuna i njihovih ortaka: 

- Mnoge firme dovode stvarne vjerovnike u takvu situaciju da će ostati bez ijedne kune potraživanja. O čemu je sudac Kolakušić vrlo otvoreno progovorio, pa ga je ministar Linić podvrgnuo nezapamćenom progonu. Progonu se pridružila i jedna medijska kuća (EPH - op. ur.) koja je, zanimljivo, isto tako u procesu predstečajne nagodbe jer je dužna više od milijarde kuna! 

Tom je znakovitom Jandrokovićevom konstatacijom i završila HDZ-ova presica. Toliko zasad o „neovisnim medijima“.