(VIDEO) U Banskim dvorima održava se 44. redovita sjednica Vlade Republike Hrvatske. Na dnevnom redu je, među ostalim, Nacrt konačnog prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o željeznici.

Predsjednik Vlade RH i HDZ-a mr. sc. Andrej Plenković u uvodnom se dijelu osvrnuo, između ostalog, na prijedlog Strategije nacionalne sigurnosti i Zakon o sustavu nacionalne sigurnosti, povlačenje EU novca za infrastrukturne projekte, odluku Arbitražnog suda koja se očekuje danas…

Jačanje nacionalne sigurnosti

Na samom početku uvodnog izlaganja predsjednik Plenković izdvojio je jučerašnje predstavljanje Strategije nacionalne sigurnosti RH i Zakona o sustavu domovinske sigurnosti u Hrvatskom saboru. Zahvalio je svima koji su sudjelovali u izradi ova dva strateška dokumenta.

- Na njima se radilo osam mjeseci. Tijekom prvog čitanja u Hrvatskom saboru, oba su dokumenta vrlo dobro prihvaćena. Vrlo skoro, u drugom čitanju, usvojit ćemo ih. Na taj ćemo način postaviti strateški okvir za suočavanje s ugrozama, prijetnjama, izazovima i rizicima te imati dobre koordinirane mehanizme za upravljanje krizama i reagiranje na izvanredne situacije. Nakon 15 godina imamo novu Strategiju koja reflektira naše članstvo u Europskoj uniji i Sjevernoatlantskom savezu.

http://www.hdz.hr/vijest/nacionalne/strategija-nacionalne-sigurnosti-stabilnost-i-sprjecavanje-ugroza-preduvjeti

O sastanku Europskog vijeća

U Hrvatskom saboru je, kao što znate, predsjednik Plenković jučer predstavio i zaključke sa sastanka Europskog vijeća.

- Dobro je da nastavljamo s redovitim i ažurnim informiranjem Hrvatskog sabora i cijele javnosti o bitnim temama o kojima se raspravlja na razini šefova država i vlada EU. Ovog puta to su bila pitanja sigurnosti i obrane, vanjskih poslova, migracija, gospodarskog rasta, digitalne agende i klimatskih promjena. Mi smo u kontekstu zakonskog paketa o migracijskoj politici i tzv. pametnoj kontroli granica zatražili da se uzmu u obzir sve specifične okolnosti koje se tiču onih država koje još u cijelosti ne provode tzv. schengenski acquis - a Hrvatska se ubraja u te zemlje. Ostavili smo tako manevarski prostor da pronađemo rješenja poput onoga kojeg smo zajedno sa slovenskim kolegom Mirom Cerarom, predsjednikom Europske komisije Jean-Claude Junckerom i predsjednikom Europskog vijeća Donaldom Tuskom našli za fleksibilnost u provedbi sustavnih kontrola slijedom izmjena schengenskog zakonika.

Plenković je dodao da su tim dogovorom omogućeni normalan protok putnika u Hrvatsku i normalna turistička sezona.  

http://www.hdz.hr/vijest/iz-sabora/europsko-vijece-potvrdilo-je-nas-uspjeh-u-konsolidaciji-javnih-financija-i

Korak ka Schengenu

Predsjednik Plenković sudjelovao je ovog tjedna - u društvu s ministrom unutarnjih poslova dr. sc. Davorom Božinovićem - na predstavljanju Schengenskog informacijskog sustava u Policijskoj postaji granične policije Bregana.

- Svjedočili smo trenutak u kojem su hrvatska policija i sve naše službe dobile mogućnost primanja i slanja podataka kroz taj sustav. Kada netko ulazi u Hrvatsku, njegovi se podaci kontroliraju kroz nacionalnu bazu, Interpolovu bazu te bazu Schengenskog informacijskog sustava. Potpuna, dakle, uključenost - time je napravljen još jedan važan korak prema završetku procesa ispunjavanja kriterija za ulazak u Schengenski prostor.

http://www.hdz.hr/vijest/nacionalne/pristup-schengenskom-informacijskom-sustavu-vazan-iskorak-prema-ulasku-u-schengen

Bespovratnih 72 milijuna eura

Podsjetio je i da je prošlog tjedna RH iz instrumenta za povezivanje Europske unije dobila 90 milijuna eura, od čega 72 milijuna bespovratno, za 15-ak projekata u domeni prometa.

- To je jako dobro. Nastavljamo, dakle, ne samo s kapitalnim i financijski najizdašnijim projektom - izgradnjom Pelješkog mosta i prilaznih cesta - već i nastavljamo ići u dobrom smjeru apsorpcijske sposobnosti.

Kontinuirani dijalog

U Banskim dvorima jučer je bio sastanak s predstavnicima hrvatskog naroda u Srbiji.

- Važno je da vodimo redovit dijalog s g. Tomislavom Žigmanovom i g. Slavenom Bačićem. Tako iskazujemo našu kontinuiranu skrb za položaj hrvatskog naroda u drugim zemljama, osobito u onim susjednim. Težimo jednakom stupnju zaštite manjinskih prava kao što je to u Republici Hrvatskoj.

http://www.hdz.hr/vijest/hrvati-izvan-rh/zastita-svih-utvrdenih-prava-hrvatske-nacionalne-manjine-u-srbiji

Čvrsto branimo nacionalne interese

Danas će pak biti objavljena odluka o arbitraži sa Slovenijom. Predsjednik Plenković decidirano je poručio da je donijeta vrlo jasna i čvrsta politička odluka da ne prihvatimo presudu o arbitraži jer smo izašli iz postupka.

- Za nas je taj arbitražni proces nepovratno kompromitiran zbog krivnje Slovenije, zbog sprege i utjecaja na rad suda. Poštujemo međunarodno pravo, ali ne prihvaćamo one procese u kojima nema više ni elementarnih pretpostavki za korektno vođenje postupka. Manipulacija je neprihvatljiva! Zbog toga, kakva god bila današnja presuda, Hrvatska njom neće biti obvezana ni na koji način. Naša je pozicija jasna: unatoč signalu koji smo dobili od Arbitražnog suda, donijeli smo vrlo jasnu i čvrstu političku odluku da ne prihvatimo arbitražnu presudu jer smo izašli iz postupka. Očekujem da svi konzistentno zastupamo te stavove, a pritom ostajemo otvoreni za rješavanje graničnih pitanja sa Slovenijom - koja je naša prijateljska i susjedna država. Naša je pozicija jasna i nepromijenjena - na poziciji obrane interesa Republike Hrvatske.