Naši su bivši članovi na sudu - no ubrzo će i SDP neke stvari morati predočiti javnosti * Kako je Riječkim tržnicama nestalo 80 milijuna kuna?! * Nećemo nikome presuđivati samo zato što su ga SDP i režimski mediji unaprijed proglasili krivim! * Nijedan od privedenih nije član HDZ-a - prvouhićenog iz afere HAC doveo je jedan od čelnika Kukurikua * SDP očito ne poznaje zakone - DORH pokreće istrage i vodi kazneni progon * Ova je vlada „izgubila“ 60.000 radnih mjesta! * Mnogi Izraelci spremni su ulagati u Hrvatsku, ali ne u ovakvoj klimi! 

Sinoć u RTL-u Danas, središnjoj informativnoj emisiji te nacionalne TV kuće, emitiran je veliki, 12-minutni intervju s predsjednikom HDZ-a. Novinarka Nataša Božić najviše se, očekivano, bavila različitim varijacijama optužbi protiv HDZ-a zbog afere HAC. Točno 10 pitanja i potpitanja. Ostalih devet pitanja odnosila su se na ustavne promjene, službeni posjet Izraelu, gospodarsku krizu, poreze, monetizaciju i - ćirilične ploče. O temama koje je otvorio sami Karamarko - poput SDP-ova krčmljenja imovine Saveza komunista, mogućeg kriminala u Riječkim tržnicama ili činjenice da su Čačić i Račan doveli Josipa Sapunara u HAC - nisu postavljana potpitanja. 

Hoćete li smijeniti Božidara Kalmetu s mjesta potpredsjednika HDZ-a i sugerirati mu da odstupi s mjesta zadarskog gradonačelnika?

U ovom trenutku sigurno ne, vjerujem u presumpciju nevinosti. Ne možemo nekom čovjeku presuđivati samo zbog toga što je podvrgnut progonu SDP-a i dijela medija - koji su ga unaprijed proglasili krivim.

Znate li vi još nekog osim Ive Sanadera kojem je u zadnjih nekoliko godina uhićeno devet najbližih suradnika, od vozača do državnog tajnika?

To još uvijek ništa ne znači, pustimo da državno odvjetništvo obavi svoj posao. A onda kada dobijemo presudu, kada vidimo što se stvarno događalo, onda ćemo postupiti kako trebamo postupiti.

Pitam Vas za političku odgovornost. Dakle, iz resora koji je nekada vodio Božidar Kalmeta nestalo je na desetke milijuna kuna, afere izbijaju svakih nekoliko mjeseci. Čovjek možda u tome nije sudjelovao, ali ako to nije vidio, očigledno baš nije stravično sposoban?

Od četiriju uhićenih osoba nijedna nije član HDZ-a. Prvouhićenu je, međutim, u HAC doveo čelnik jedne od stranaka Kukuriku koalicije. Stoga postavljam protupitanje: možemo li implicirati krivicu tih stranaka? Ne slažem se s takvim razmišljanjem, doista pustimo da državno odvjetništvo i USKOK obave svoj posao. 

Bi li vama ispred nosa moglo nestati 40 milijuna kuna? Ne govorimo o 10 ili 15 tisuća kuna...

A kako je Riječkim tržnicama nestalo 80 milijuna kuna? Dosta je takvih slučajeva, stoga nemojmo prejudicirati. Kao ministar unutarnjih poslova naučio sam nešto vrlo važno - poštovati proceduru.

Je li policija istraživala tadašnjeg ministra Kalmetu i ove afere u HAC-u dok ste vi bili na čelu?

Upravo je HDZ-ova Vlada - čiji sam bio nestranački član - pokrenula sve antikorupcijske aktivnosti, počevši upravo s, nazovimo ih tako, HDZ-ovim nepodopštinama. Zato i govorim o katarzi koju smo prošli, ali je neke druge stranke nisu prošle. A morat će, kad-tad.

Ministar Jovanović tvrdi da ste nagluhi, da ne vidite baš dobro, jer ste osam godina bili na čelu i obavještajnih službi, poslije toga ministar policije, a niste vidjeli kriminal?

Ministar Jovanović očito ne poznaje zakone. Prije svega, trebao bi pročitati zakone o obavještajnoj službi i o unutarnjim poslovima pa saznati koje su ovlasti tih tijela, pogotovo u svjetlu novog ZKP-a po kojem DORH vodi i koordinira sve aktivnosti. Osim što su neznalice, Jovanović i SDP raznim paradama pokušavaju skrenuti pozornost s vlastitih neuspjeha. Žele građanima nametnuti predodžbu da je HDZ „lopovska organizacija“. Ne prihvaćamo kolektivnu odgovornost. A ako ćemo o lopovskoj i zločinačkoj organizaciji, onda se doista možemo baviti njima. Otvorit ćemo neke teme. Vlada je već gotova, jedino je pitanje koliko će još trajati agonija.

Ne slažete se s ministrom Linićem koji je jučer rekao da nisu krivi pojedinci, nego da je kriva stranka koja je dozvolila da se stvori okružje u kojem je bio moguć kriminal ogromnih razmjera?

Naši su bivši članovi na sudu - ili na optuženičkoj klupi ili kao svjedoci - i mi smo se od njihovih postupaka odavno distancirali. Danas imamo ne drugi, ali drukčiji HDZ; u HDZ smo vratili domoljublje, a izbacili nepoštenje. G. Linić je zadnji ili predzadnji koji smije o tome pričati, ubrzo će i on neke stvari morati razjasniti hrvatskoj javnosti.

Štitite li Božidara Kalmetu zbog poslova koje je tvrtka Sobol svojedobno imala s HAC-om?

To je jedna od teorija onih koji žele prikazati da i ja predstavljam kontinuitet u načinu rada i funkcioniranja Stranke, što naprosto nije istina… (novinarka je prekinula sugovornika - op. ur.)

A niste, to je sve čisto?

Sve je apsolutno čisto. S druge strane, moram Vas podsjetiti - premda ne volim govoriti u prvom licu jednine - da sam 1994. pokrenuo borbu protiv kriminala u pretvorbi i zbog toga nastradao. Isto tako sam i 2008. pokrenuo slične procese. A gdje su ta gospoda bili dok smo mi to radili?! Jesu li ikada javnosti objasnili gdje je nestala imovina Saveza komunista Hrvatske, imovina koju su spremno preuzeli?! Hoće li ikada išta o tome prozboriti?! Uostalom, ni u čemu se nisu distancirali od Saveza komunista, ali zato stalno vrte iste podvale o HAC-u.

Zašto to niste istražili dok ste bili ministar?

Državno odvjetništvo, ponavljam, pokreće takve istrage i koordinira sve akcije. Po ZKP-u policija je taksi služba koja dovede uhićenika i eventualno ispita u policijskom USKOK-u, ali se na odluku sve šalje DORH-u.

HDZ je protiv privatizacije ili, kako to kažete, rasprodaje državnog srebra. Jednako tako se protivite povećanju poreza. Kako biste riješili deficit od čak 20 milijardi kuna?

Opet se bavimo posljedicama, a ne uzrocima. Osnovno jest to da je porezna politika koju vodi ova vlada destruktivna - ona, s jedne strane, antagonizira potencijalne ulagače, a s druge destimulira poduzetnike. I tu sve počinje. Nije to nikakva atomska fizika: ako nema proizvodnje, ako nema investicija, sve ostalo su pričice za malu djecu - kako će pokrpati rupe, kako će čas dizati PDV, čas neće… Ni oko toga se ne mogu složiti.

Jučer je ministar Linić rekao da neće dizati PDV. Dobro, protiv ste podizanja poreza - to ste jasno rekli - ali kako riješiti deficit? Mi smo u dugovima.

U ovakvim smo dugovima jer dvije godine nisu uspjeli pokrenuti nikakav proizvodni ciklus. Koju su investiciju doveli, koliko su otvorili radnih mjesta? Danas 341.000 Hrvata nema posla, otkad su na vlasti izgubili su 60.000 radnih mjesta! Naša je vlada, primjerice, imala rast BDP-a tri kvartala za redom, dok oni imaju sedam, sad će i osam kvartala pada BDP-a.

Zazivate prijevremene izbore, želite doći na vlast. Kako biste riješili probleme ove države kada je riječ o ekonomiji?

Moramo formulirati sasvim novu poreznu politiku, stimulirati proizvođače, otvarati radna mjesta, moramo napokon… (novinarka je ponovno prekinula Karamarka)

Od kuda novci za to?

Od kuda novac da promijenimo neke zakone? Za to nam ne treba novac, treba nam politička volja. To je bolan i težak proces, u kojem se paralelno moraju dizati proizvođački kapaciteti te smanjivati troškovi. Dakle, mi smo spremni na strukturne reforme, ali na pametan i postupan način… (opet prekid)

Znači, otkazi u javnoj upravi?

Ne, ja to nisam rekao - to ste vi rekli. Rekao sam da proces mora biti izbalansiran i postupan - nešto dižemo, a nešto smanjujemo.

Bili ste sa kancelarkom Merkel u Njemačkoj, s predsjednikom Izraela. Je li to peglanje Vašeg imidža ili ima nekih konkretnih rezultata od tih posjeta?

Zašto bih peglao svoj imidž? Nemam razloga. Posjet Izraelu dugo je pripreman, razgovarali smo o gospodarstvu, navodnjavanju, prometnoj infrastrukturi, hrvatskim lukama, projektu „Hrvatska - vrata Europe“… Susreo sam se s mnogima koji su spremni ulagati u Hrvatsku, ali ne u ovakvoj klimi. Odličan posjet.

Da ste i dalje ministar unustarnjih poslova, biste li postavljali ćirilične ploče u Vukovaru?

Ne, jer članak 8. Ustavnog zakona to ne dopušta. Molim Vas, objavite ga večeras u RTL-ovim vijestima. Pročitajte ga napokon pred cijelom javnosti.

A zašto HDZ ne želi da se u Ustav ugradi i odredba o nezastarijevanju kaznenih djela teških ubojstva?

Želimo biti jako precizni jer govorimo o zločinima koji su počinjeni u vrijeme Jugoslavije od 8. svibnja 1945. sve do 1989. godine. Želimo da se jasno definira da su ti zločini bili državni teror, da ih je organizirala Partija. Želimo da se komunistički sustav nedvosmisleno osudi. A zločini koji su počinjeni u suvremenoj hrvatskoj državi - oni ionako nisu u zastari, zastara je 40 godina… (opet prekid)

Zašto bi postojala zastara za bilo koje teško ubojstvo bez obzira čime je motivirano?

I o tome bi se moglo razgovarati, ali sada govorim o nečemu drugom - o jasnoj definiciji zločina. Morate znati razliku: počinitelji zločina u suvremenoj Hrvatskoj su procesuirani, dok su oni koji su u Jugoslaviji ubijali emigrante i političke protivnike od svojih nadređenih dobivali zlatne satove za nagradu, dobivali su stanove, poslovne prostore, unapređivani su… Želimo da se precizira ta temeljna razlika, a ne da se ovako sve stavi na hrpu, zamagli i kaže - „svi su krivi“. Ne, to nije istina.