Stabilnost BiH - prvorazredno pitanje za Hrvatsku * Suradnja s prijateljskom SDA unutar Europske pučke stranke * Velika želja: ujedinjenje HDZ-a BiH i HDZ-a 1990. * Apsolutna dobronamjernost i transparentnost spram Bošnjaka * Volim BiH isto kao i RH * Nezadovoljstvo statusom BH-Hrvata i osuda majorizacije 

Sinoć u središnjem Dnevniku BHRT-a (Radiotelevizija BiH - javni servis) emitiran je četverominutni intervju s predsjednikom HDZ-a. Snimljen je prigodom Karamarkova nedavnog posjeta Tuzli u povodu 23. obljetnice osnutka Županijskog odbora HDZ-a BiH Soli (Tuzlanske županije).

http://www.hdz.hr/vijest/nacionalne/predsjednik-hdz-u-tuzli-volimo-bih-i...

Teme: odnosi RH i BiH, mogućnost ujedinjenja dvaju bosansko-hercegovačkih HDZ-a, položaj Hrvata u toj državi... Tomislav Karamarko - koji je prvi u Hrvatskoj apostrofirao dotad prešućivani problem BH-Hrvata i ustvrdio da europski put BiH ovisi o uspostavi stvarne, a ne samo deklarativne ravnopravnost svih konstitutivnih naroda - nastavio je, ustrajno i dosljedno, promicati interese naših sunarodnjaka u susjednoj državi. Intervju prenosimo u cijelosti:

Prema Vašem mišljenju, kakvi su odnosi danas između BiH i Hrvatske?

Odnosi su tradicionalno dobri, a trebaju takvi i ostati. Naravno, uvijek će biti sitnih nesporazuma, različitih gledišta na pojedine probleme, ali - generalno gledajući - odnosi su dobri. Vrlo smo zainteresirani za daljnji razvoj takvih odnosa jer je stabilnost BiH prvorazredno ne samo političko, nego i gospodarsko, prometno, čak i sigurnosno pitanje za Hrvatsku. 

Kakvi su odnosi HDZ-a s HDZ-om BiH?

Odlični, i s HDZ-om BiH i s HDZ-om 1990. Odnose smo promijenili nabolje - jer neko vrijeme, prije dolaska novog vodstva HDZ-a, i nisu bili onakvi kakvi mislimo da bi trebali biti. Osim što gotovo svakodnevno kontaktiramo i dijelimo ista ili vrlo slična stajališta, mi se kao sestrinske stranke družimo i unutar EPP-a (Europske pučke stranke), zajednice narodnjačkih stranaka. Dobre odnose imamo i sa SDA, koja je također članica EPP-a.

Očekujete li sada nešto drukčiji pristup HDZ-a 1990. s obzirom da je na njegovo čelo došao Martin Raguž, za kojeg se čini da je dosta liberalniji od svog prethodnika Bože Ljubića?

Moram priznati da ne znam što podrazumijevate pod pojmom „liberalniji“. I s g. Ragužem sam održao nekoliko sastanaka i mogu reći da već sada imamo dobre odnose. Nas u Hrvatskoj zanima da dva bosansko-hercegovačka HDZ-a budu što bliža, da što tješnje surađuju, kako bi se stvorila sinergija koja bi pomogla da hrvatski narod ostvari ona prava za koja se i bori u BiH.

Ne čini li Vam se da odnosi između te dvije sestrinske stranke u BiH nikada nisu bili bolji?

Odlično je što je njihova suradnja u uzlaznoj putanji. Ali, puno smo razgovarali i s g. Ljubićem o mogućnosti ujedinjenja tih dviju stranaka, za što njihova vodstva pokazuju dobru volju. Pitanje je, međutim, kako će se taj proces razvijati od vrha do dna, kroz stranačke piramide, kako će ga članstva prihvaćati. Sve zasad ide u dobrom smjeru, a mi smo tu da pomognemo.

Kako gledate na položaj Hrvata u BiH jer se u zadnje vrijeme vodi dosta polemike o njihovom statusu? Kakav bi stav Hrvatska trebala zauzeti?

RH mora zauzeti aktivan stav prema statusu Hrvata u BiH, ne miješajući se u unutarnje stvari te države, jer imamo ustavnu obavezu brinuti se o Hrvatima izvan granica RH. Iskreno govoreći, nismo zadovoljni statusom BH-Hrvata, njihova konstitutivnost nije implementirana, što sam sasvim dobronamjerno i sasvim otvoreno više puta ponovio i našim prijateljima Bošnjacima. Ovo je naša domovina! Kad kažem naša, mislim hrvatskog naroda. Volim BiH podjednako kao i Republiku Hrvatsku upravo zato jer je domovina mog naroda, kao što je domovina i naše bošnjačke subraće i prijatelja srpske nacionalnosti. Hrvatski narod mora realizirati svoju konstitutivnost, postati stvarno ravnopravan: nedopustivo je da nekakvom majorizacijom drugi narod Hrvatima bira člana Predsjedništva BiH ili predstavnike u Domu naroda.

Intervju možete i pogledati preko donjeg linka:

http://www.bhrt.ba/90.html?&no_cache=1&tx_ssgenericrenderer_pi1%5Buid%5D...