Na sastanku šefova vlada i predsjednika stranaka narodnjačko-demokršćanske opcije, na kojem su sudjelovali i Barroso i kancelarka Merkel, razrađivana je zajednička strategija za izbore za Europski parlament u svibnju iduće godine. Nakon summita, Karamarko se sastao i s povjerenikom Füleom na temu položaja bosansko-hercegovačkih Hrvata, nastavljajući tako svoju „BH ofenzivu“. No ni u Bruxellesu nije moglo bez novih manipulacija partijskog glasila pod nazivom HTV.

Predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko sudjelovao je jučer na summitu Europske pučke stranke (European People's Party - EPP) u Bruxellesu u probranom društvu - u društvu predsjednika Europske komisije José Manuela Barrosa te svih šefova vlada i predsjednika stranaka narodnjačko-demokršćanske opcije u EU - među njima i njemačke kancelarke (i ujedno predsjednice CDU-a) Angele Merkel. 

U dvorcu Bouchout, u Meiseu nedaleko od Bruxellesa, u kojem se redovito održavaju summiti europučana, usuglašena su stajališta o svim temama s dnevnog reda ovotjednog zasjedanja Europskog vijeća, a raspravljalo se i o sporazumu o slobodnoj trgovini koji će EU potpisati s Ukrajinom ako neokomunistička vlast u toj državi bivšoj premijerki Juliji Timošenko, žrtvi montiranoga političkog procesa, dopusti liječenje u inozemstvu. Summit je imao i pripremni karakter - cizelirani su elementi već utvrđene zajedničke strategije (i kampanje) za europarlamentarne izbore u svibnju iduće godine.    

S Füleom za ravnopravnost Hrvata

Tijekom posjeta Bruxellesu, predsjednik Karamarko - u pratnji međunarodnog tajnika HDZ-a Davora Ive Stiera - sastao se i s povjerenikom Europske komisije za proširenje Štefanom Füleom (inače češkim socijaldemokratom). Kako se navodi u priopćenju, „posebice su se osvrnuli na situaciju u BiH te naporima koji se čine za otvaranje europske perspektive BiH“. 

Perspektive, dodajmo, koja ponajviše ovisi o osiguranju zbiljske, a ne samo deklarativne ravnopravnosti Hrvata kao konstitutivnog naroda u toj državi.

http://www.hdz.hr/vijest/nacionalne/karamarko-u-sarajevu-buducnost-bih-v...

http://www.hdz.hr/vijest/eu/poziv-sestero-zastupnika-europskoj-komisiji-...

Novim porezima rastjeruju ulagače!

Karamarko je, kako je i bilo predviđeno, izjavu za mnogobrojne okupljene novinare bio dao prije početka EPP-ova summita. Između ostalog, usporedio je rezultate aktualne Kukuriku vlade i one prijašnje, HDZ-ove, u kojoj je i sam bio ministar:

- Slažem se da nijedna vlada nije imala hrabrosti ići do kraja u strukturne reforme, ali je nepobitna činjenica da smo prije dvije, tri godine - kada je kriza u Europi i svijetu bila teža - imali pozitivne trendove. Sada pak Hrvatska, zaslugom Kukurikua, ulazi u osmi kvartal pada BDP-a za redom. Zabrinjavajuće je i to što nema nikakvih investicija, a bez njih i bez poticanja poduzetništva nema oporavka. Kao što sam već izjavio u Saboru, ova je vlada obećavala eksploziju, tsunami investicija, a doživjeli smo tsunami poreza, koji su jednostavno razbili poduzetništvo. Svakih šest mjeseci mijenjaju poreze i to je golemi problem: nismo sigurna zemlja za ulagače.

Podvale i u inozemstvu

Ni u Meiseu, moramo sa žaljenjem konstatirati, nije moglo bez bezočnih HTV-ovih manipulacija. Tzv. javnoj televiziji, koju je glavni ravnatelj Goran Radman sveo na propagandni organ jedne od sukobljenih partijskih frakcija, nije dovoljno cenzurirati HDZ i podvaljivati mu u Hrvatskoj.

http://www.hdz.hr/vijest/nacionalne/hdz-o-dnevniku-htv-utorak-manipulaci...

http://www.hdz.hr/vijest/nacionalne/hdz-o-novim-manipulacijama-i-cenzuri...

O čemu je riječ? HTV-ov stalni briselski dopisnik, naime, nije gubio vrijeme i odmah je Karamarku podmetnuo sljedeće pitanje - lažnu tvrdnju: „Kako komentirate uhićenja istaknutih članova HDZ-a u aferi HAC?“.

Predsjednik HDZ-a, međutim, nije nasjeo na malicioznu podvalu, nego je kao iz topa odgovorio: „Nijedna privedena osoba nije član HDZ-a!“. 

Među novinarima je zavladao muk, a pred njima se HTV-ov izvjestitelj - uhvaćen u pokušaju provokacije - s nelagodom meškoljio. No od toga ništa niste mogli niti čuti niti vidjeti u sinoćnjim informativnim emisijama „TV Zagreb“. 

Partijski agit-prop

Karamarkov odgovor pušten je bez novinarskog pitanja (dakle, izvan konteksta, kao da je sam od sebe počeo zboriti o „članovima HDZ-a“) i bez po HTV sramotnoga muka nakon što je raskrinkan njegov provokator. Podjednako neprofesionalno, Karamarkova je lapidarna i efektna kontra - kako bi se dodatno zavarala javnost - umjetno spojena s njegovim odgovorom na posve drugo pitanje (koje se također nije moglo čuti) - ono o mogućnosti uhićenja Božidara Kalmete:

- Jako me smeta što su mnogi ljudi unaprijed osuđeni kroz medije, bez dokazivanje krivnje i bez pravomoćne presude.

I ovaj će primjer partijskog agit-propa jamačno zaslužiti mjesto u nekoj budućoj antologiji hrvatskoga novinarskog beščašća. Broj evidentiranih radmanovština već je povelik.