Predsjednik HDZ-a danas je u Saboru odgovarao na pitanja mnogobrojnih okupljenih novinara. Nijedno pitanje, zanimljivo, nije se ticalo katastrofalnoga gospodarsko-socijalnog stanja. Primjerice, najvećega proračunskog deficita u povijesti Hrvatske, o kojem se, ako ništa drugo, jučer na Markovu trgu cijelog dana vodila žestoka polemika. Ta činjenica, međutim, neće spriječiti dio tih istih novinara da možda već sutra ne opetuje floskulu kako se „Karamarko bavi samo ideologijom“.

Teme, dakle: sastanak Nikolić-Josipović i tužba za genocid, ustavne promjene, ćirilica… Prvo pitanje odnosilo se na zahtjev Stožera za obranu hrvatskog Vukovara da se referendumom stanovnici grada-heroja izjasne treba li Vukovar biti proglašen mjestom posebnog pijeteta. 

O REFERENDUMU U VUKOVARU

Podupiremo ono što Vukovarci žele, neka Vukovar bude onakav kako odluče Vukovarci. Apeliramo na vukovarske Srbe da podrže svoje sugrađane hrvatske nacionalnosti - s kojima dijele tešku gospodarsku situaciju i nezaposlenost - te da shvate što ih doista boli, što ih smeta. A boli ih nasilno postavljanje ćiriličnih ploča.

O SASTANKU STOŽERA I PREMIJERA

Volio bih da uspiju pregovori sa Stožerom, ali tražimo da se Vlada uozbilji, da bude fleksibilna i napokon riješi problem. Moramo poštivati osjećaje vukovarskih stradalnika. A moramo poštivati i Ustavni zakon o pravima nacionalnih manjina. Dakle, uvažavati članak 8. koji jasno kaže da se dvojezičnost ne može implementirati ako ne pridonosi boljem dijalogu i razvoju odnosa između većinskog naroda i nacionalne manjine. A u Vukovaru ona zasad pridonosi svemu suprotnome od toga. Ne može se zakon tumačiti i primjenjivati selektivno. Prije dijaloga tražimo da se svi skupa izjasnimo o tom članku.

O SKIDANJU PLOČA

Opasno je što su se po principu koncentričnih krugova počele skidati dvojezične table po Hrvatskoj. Osuđujemo takve postupke, ali za njih smatramo odgovornom Vladu zbog čijeg je dosadašnjeg ponašanja problem i eskalirao - umjesto da se riješi. 

O POVLAČENJU TUŽBE ZA GENOCID

Pozdravljam susret predsjednika Hrvatske Ive Josipovića i predsjednika Srbije Tomislava Nikolića jer se radujemo svaki pomak u stvaranju boljih odnosa sa susjedima. No što se tiče povlačenja tužbe, oni previše traže. Prije svega bismo iz njihovih usta morali čuti osudu onoga što je učinjeno devedesetih. Jednostavno, moraju priznati da je Srbija predvođena Miloševićem izvršila velikosrpsku, četničku agresiju na Hrvatsku. Povlačenje tužbe ne dolazi u obzir ni zbog materijalne štete koju je Hrvatska pretrpjela. Također, povlačenjem bi se umjetno izjednačila krivica, a to ne smijemo dopustiti zbog žrtava i budućih generacija.

O USTAVNIM PROMJENAMA

SDP opet igra jednu od svojih prozirnih igrica, kao što je prije pokušavao prevariti Europsku komisiju i Njemačku. Naravno da podupiremo nezastarijevanje teških zločina, no želimo da se specificira državni teror bivše države. U Jugoslaviji su egzekutori, počinitelji ubojstava po nalogu Komunističke partije, bili nagrađivani, unapređivani, dobivali su stanove, poslovne prostore, zlatne satove s posvetama... Preciznom formulacijom uskladit ćemo Ustav s rezolucijama EU - koja je odavno nedvosmisleno osudila komunističke zločine - i s Deklaracijom Hrvatskog sabora iz 2006. godine.

Ako se Ustav bude mijenjao, tražit ćemo da se posebnim ustavnim zakonom propiše da se te promjene ne odnose na postupke koji su u tijeku i na slučajeve obuhvaćene EU uhidbenim nalogom. Nudimo Vladi da se izvuče, da se pokaže vjerodostojnom, i da kaže pred Europom - mi ne mijenjamo Ustav kako bismo zaštitili jednog čovjeka.

O REFERENDUMU O BRAKU

Neozbiljno je Ustav mijenjati svakog časa. Naime, 750 tisuća građana zatražilo je da se raspiše referendum o ustavnoj definiciji braka kao zajednice muškarca i žene. Ako ćemo se složiti da mijenjamo Ustav - a mi se nećemo složiti ako ne pristanu na formulaciju o komunističkim zločinima - pričekajmo da se provede taj referendum, pa da i taj dio unesemo u Ustav.