Članak propisuje da se zakon MORA primjenjivati sa svrhom poštivanja i hrvatskog naroda. A je li to u ovom trenutku slučaj s Vukovarom? Poštuju li se žrtve grada heroja? Razvijaju li ćirilične ploče, postavljene pod krinkom mraka, „razumijevanje i dijalog“ između Srba i Hrvata? Ili upravo obratno? Stoga je predsjednik HDZ-a u više navrata i naglasio da je Vladin postupak - nezakonit.

U izjavi u današnjem Večernjem listu predsjednik HDZ-a ponovno je iskazao zadršku spram Josipovićeve inicijative o posredovanju (neki bi rekli i arbitriranju) u prijeporu zbog uvođenja ćiriličnih ploča u Vukovaru:

- HDZ će podržati svaku inicijativu kojom će biti zadovoljni branitelji i vukovarski stradalnici. Ali, čudi me da predsjednik Josipović, kao vrhunski pravni stručnjak, predlaže tako nedefiniranu inicijativu, a da se nije osvrnuo na članak 8. Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina, o kojem stalno govorim.

Obligatorna odredba o poštivanju hrvatskog naroda

U tom članku, vrijedi podsjetiti, crno na bijelo stoji: „Odredbe ovoga Ustavnog zakona i odredbe posebnih zakona kojima se uređuju prava i slobode pripadnika nacionalnih manjina moraju se tumačiti i primjenjivati sa svrhom poštivanja pripadnika nacionalnih manjina i hrvatskog naroda, razvijanja razumijevanja, solidarnosti, snošljivosti i dijaloga među njima“.

Dakle, sa svrhom poštivanja i hrvatskog naroda. I to obligatorno - „moraju se primjenjivati“. A je li to danas slučaj s Vukovarom? Poštuju li se žrtve grada heroja? Razvijaju li ćirilične ploče, postavljene pod krinkom mraka, „razumijevanje i dijalog“ između Srba i Hrvata? Ili upravo obratno? 

Odgovor je svakome dobronamjernom jasan, zbog čega je Tomislav Karamarko u više navrata i naglašavao da je Vladin postupak - nezakonit. O tom se problemu očitovao i u ponedjeljak, u intervjuu za Hrvatski radio (emisija Oporbeni zarez):

Vukovar - mjesto posebnog pijeteta

- Naravno da do neugodnih scena ne bi došlo da je Vlada imala više razumijevanja za situaciju u Vukovaru. (…) Vidite i sami što se događa. Vukovar je hipersenzibiliziran upravo na problemu ćirilice. Vukovar je još uvijek naša živa rana. Zalažemo se i zalagat ćemo se da bude proglašen mjestom posebnog pijeteta. Nigdje u Hrvatskoj, osim u Vukovaru, nema problema s ćirilićnim natpisima.

U istom se intervjuu predsjednik HDZ-a već bio očitovao i o Josipovićevoj inicijativi: 

- Ne znam što predsjednik Josipović sada ima na umu. Volio bih da inicijative koje se pokreću budu čiste, jasne. A ne da budu u stilu 'svi smo pomalo krivi', 'svi moramo popustiti': primjerice, da prvu ćiriličnu tablu moraju otkriti branitelji Vukovara zajedno s pripadnicima srpske manjine i slične predstave za ne znam koga. 

http://www.hdz.hr/vijest/nacionalne/josipoviceve-inicijative-moraju-biti...