U izjavi za Novu TV predsjednik HDZ-a naglasio je da je izigravanje ugovora koji smo sami potpisali doista nekorektno, nekulturno i štetno.

Milanovićevoj je vladi zbog inzistiranja na lex Perković stiglo još jedno upozorenje Europske komisije, najoštrije dosad: Bruxelles je izrijekom optužio službeni Zagreb da štiti komunističke zločince te najavio početak kaznene procedure. Optuženici za ubojstva hrvatskih emigranata i dalje se mogu sigurno skrivati unutar granica Hrvatske, poručila je posredstvom glasnogovornice potpredsjednica EK Viviane Reding, koja će idućeg tjedna pokrenuti postupak za uvođenje kaznenih mjera protiv RH jer krši zajedničke europske zakone.

Tim je povodom predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko dao izjavu za Novu TV, što je preraslo u mini-intervju. 

* Kako gledate na situaciju u kojoj se Hrvatska trenutačno nalazi?

- Vrlo loša situacija, Vlada se vrlo neodgovorno poigrava s interesima RH koja je nova članica Europske unije. Bolje reći, ona nastoji izigrati - lukavo, rekao bih - naše saveznike i prijatelje. Moramo shvatiti da u EU postoji kućni red, da postoje pravila. Izigravati ugovor koji smo sami potpisali doista je nekorektno, nekulturno i štetno za Hrvatsku. Gospodin Milanović je spominjao nekakve Švedske, pa nekakve bizantske modele ponašanja, i evo sada vidite kako se lijepo manifestira taj bizantijski model ponašanja. 

* Javno su se počele spominjati moguće sankcije EU. Bojite li se za Hrvatsku?

- Apsolutno nije dobro, Hrvatska je ionako u nezavidnoj gospodarskoj situaciji zahvaljujući upravo ovoj vlasti. Ne daj Bože da se Vladino neozbiljno ponašanje odrazi i na pitanje povlačenja sredstava iz europskih fondova. Zašto to rade? Čini se da je Hrvatska posljednja „crna rupa“, zona zaštite komunističkih zločina. Prihvatili smo sve rezolucije EU o komunističkim zločinima, no nijedna nije implementirana; održavaju se skupovi na kojima se veliča diktator koji je odgovoran za sve te zločine, od Kumrovca pa sada i do Bundeka. To odudara od europskog ponašanja - kao da postoji neki žal što smo ušli u EU, kao da postoji žal za regionalnim sintezama! To je vrijeme, međutim, prošlo. Kada dođemo na vlast ove ćemo probleme svakako riješiti, prije svega ponašajući se europski i poštujući sve što smo potpisali.

* Slika o Hrvatskoj se sada mijenja u negativnom smislu, može li se to promijeniti?

- Može se promijeniti odlaskom ove vlasti, koja je pokazala da je nevjerodostojna i da je sklona, rekao bih, i prevarama. To nije dobro, to u konačnici nije državničko ponašanje onih koji se vole hvaliti da su državnici. To se jedino može promijeniti kada na vlast dođemo mi koji smo se i izborili za ulazak u EU, a aktualna vlada koja ništa nije napravila odjednom počinje varati tu istu EU. No kad su bili u pitanju naši branitelji, dosljedno su se zalagali da svaki bude isporučen Haagu ako se to traži. Sad imaju neke druge kriterije. Zašto štite komunističke zločine, to treba pitati njih. Tvrdim, međutim, da će mnoge pozlate, mnoge ikone pasti, jer je u pitanju ta zapovjedna linija za koju oni ne žele nikako da se otkrije.

Predsjednik HDZ-a dao je istim povodom i izjavu za HTV. Emitirana je u središnjem Dnevniku:

- Vlada ne poštuje europske zakone na tragu politike koju vode, a to je zaštita komunističkih zločina. Europa je riješila s komunističkim zločinima isto kao i s nacističkim, zločini totalitarnih režima moraju imati isti tretman.