Neozbiljna vlada, neozbiljan premijer, a ozbiljni problemi za Hrvatsku. Vlade prolaze, i ova će Vlada brzo proći i otići, ali ostavit će svima nama hipoteku i materijalne probleme – izjavio je predsjednik HDZ-a nakon klauzure.

Nakon klauzure predsjednik HDZ-a pred mnogobrojnim je novinarima u Velikom Trgovišću komentirao najavu pokretanja sankcija protiv Hrvatske:

Doista sam neraspoložen zbog takve odluke iako je ona očito reakcija na nevjerojatno, iracionalno ponašanje hrvatske vlade. Još 28. lipnja upozoravali smo što bi moglo slijediti ako premijer nastavi s tako tvrdoglavom politikom. Upozoravali smo i da se Bruxelles, Europska komisija i njeni povjerenici moraju ozbiljno shvaćati. 

Ako netko misli da je rekao ''povijesno Ne!'' Komisiji, onda se vara, pogriješio je i vrijeme i prostor. To su neke druge osobe - vjerojatno njihovi idoli, uzori - izgovarali brkatim ljudima. Danas više nije ta situacija: Hrvatska je neovisna, suverena država, koja je svojom voljom, nakon teških pregovora, ušla u EU. A pristupni ugovor koji je potpisala mora poštivati.

Nije problem samo što se bacila ljaga na Hrvatsku - u koju EU više ne može imati povjerenja - nego će naša zemlja biti i materijalno oštećena. Mogli bismo izgubiti oko 80 milijuna eura koje smo trebali dobiti za ulazak u Schengen, a što povlači i nefinanciranje Pelješkog mosta. Prema tome: neozbiljna vlada, neozbiljan premijer, a ozbiljni problemi za Hrvatsku. Vlade prolaze - i ova će Vlada brzo proći i otići - ali ostavit će svima nama hipoteku i materijalne probleme.