Daleko više bih volio da je danas u podne, usred bijela dana, netko iz Vlade u Vukovaru otkrio ploču nekoga novog pogona i time otvorio 200 ili 300 radnih mjesta, nego što po noći otkrivaju ćirilične ploče - izjavio je predsjednik HDZ-a.

Kako komentira prosvjede? Tko stoji iza njih? Zašto su baš sada postavljene ćirilične ploče? Što poručuje Vladi? Što HDZ kani poduzeti? Samo je to dio pitanja na koja je večeras odgovorio predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko gostujući uživo u Dnevniku Nove TV. Tema razgovara jedna jedina: Vukovar. Intervju prenosimo u cijelosti.

Kako odgovarate na optužbe Vlade i gradonačelnika Sabe da HDZ „pumpa“ tenzije kako bi što prije došao na vlast?

To su nesuvisle optužbe. Slažem se s g. Barnom (predsjednikom Gradskog odbora HDZ-a Vukovara koji je dao izjavu u prilogu prije intervjua - op. ur.) da takve optužbe vrijeđaju, podcjenjuju Vukovarce koji su  duboko povrijeđeni ovim postupkom Vlade. Mi ćemo ionako doći na vlast - za to ne trebamo zloupotrebljavati Vukovar kao što ga oni u ovom trenutku zapravo zloupotrebljavaju. Doći ćemo na vlast jer oni su osiromašili državu, uništili gospodarstvo i poduzetništvo, povećali broj nezaposlenih, ukidaju se firme i radna mjesta… To su razlozi zbog kojih ćemo doći na vlast.

Vlada je tražila da sve političke opcije osude nerede u Vukovaru, pa tako i HDZ. Osuđujete li ih?

Svakako nismo za ulične izgrede i za razbijanje, to je u konačnici razbijanje imovine RH. Međutim, mi stalno ponavljamo jednu te istu činjenicu: da vlada na nezakonit način implementira Ustavni zakon o pravima nacionalnih manjina. Pogledajte napokon taj članak 8. - na njega mjesecima upozoravam. U njemu piše da se zakon može implementirati ako doprinosi razvoju dijaloga, suradnje između nacionalnih manjina i većinskog naroda te ako poštuje dignitet nacionalnih manjina i većinskog naroda. Ponavljam, i većinskog naroda. Je li to doista slučaj u Vukovaru? Naravno, nije.

http://www.hdz.hr/vijest/nacionalne/povucite-nezakonitu-i-nerazumnu-odlu...

Vi ste za zaustavljanje postavljanja dvojezičnih ploča. Danas ste već poručili da one vrijeđaju osjećaje i da su protuzakonite. No HDZ je, zajedno sa SDSS-om, izglasao zakonski okvir za postavljanje tih ploča. Kako to komentirate?

Vrlo jednostavno: to je bio HDZ prije mog dolaska. Ne želim razmišljati, i nemojte me tjerati da razmišljam s glavom svojih prethodnika i biram koalicijske partnere kako su ih oni birali. Ovaj HDZ se ne slaže s postavljanjem ćiriličnih natpisa u Vukovaru. Vrijeme za takvo što sigurno nije sazrelo, tražimo da grad Vukovar bude proglašen mjestom posebnog pijeteta. Tražimo od vlade da ima senzibiliteta i emocija, da ima obzira prema svemu što se u Vukovaru događalo.

HDZ je jedan, tako ga doživljava i svijet, nema dva HDZ-a. Stranku stoga nazivaju licemjernom. Ako je zakon loš, zašto se - kada ste potkraj mandata Jadranke Kosor ušli u HDZ, a bili ste i ministar - niste odredili prema tom zakonu?

Taj zakon je već bio riješen, izglasan, dogovoren s koalicijskim partnerom. Nisam mogao imati utjecaja. Danas je, ponavljam, sasvim druga situacija.

Dobro, kada je druga situacija, koje ćete konkretne korake poduzeti da riješite pitanje dvojezičnosti u Vukovaru? U čijem gradskom vijeću sada imate i većinu. Koje ćete konkretne poteze povući da se stanje smiri?

Na gradskom vijeću ćemo to pitanje postaviti, tražit ćemo da se izmijeni statut i da se izbaci sporna odredba. A što se tiče Vlade, tražimo da povuče svoje odluke i obustavi mjere koje trenutačno provodi.

A što ako ih ne obustavi?

Onda ćemo izmijeniti gradski statut i na taj način pokušati to spriječiti.

Hoćete li pokrenuti postupak izmjene ustavnog zakona i tražiti da se iz njega izuzme Vukovar?

Upravo sam rekao način na koji ćemo pokušati promijeniti situaciju i sačuvati… (voditelji su prekinuli sugovornika - op. ur.)

Kada, što prije?

Vjerujem da će kolege iz vukovarskog HDZ-a već za desetak dana staviti to pitanje na dnevni red kako bismo Vukovar spasili od ovog poniženja.

Dvojezičnost je top tema ovih dana, no je li to prioritet za Vukovar? Što su po Vama prioriteti?

Gledajte, zanimljivi su trenuci kada se ovakva pitanja javljaju kao teme. Sinoć smo doživjeli novo poskupljenje goriva, što će ulančati čitavi niz drugih poskupljenja. Prije dva dana BDP je opet pao - za 0,7 posto. To je sedmi kvartal za redom kako pada BDP. Daleko više bih volio da je danas u podne, usred bijela dana, netko iz Vlade u Vukovaru otkrio ploču nekoga novog pogona i time otvorio 200 ili 300 radnih mjesta, nego što po noći otkrivaju... (voditelji su opet prekinuli sugovornika - op. ur.)

Ima li Vaša vlada plan oporavka? 

Apsolutno.

Plan zapošljavanja?

Apsolutno. HDZ ima plan gospodarskog oporavka, ima više vrlo zanimljivih i jakih projekata. I kad dođe vrijeme - naravno, jer mi smo opozicija - javnost će o njima biti detaljno upoznata. A to će vrijeme, čini se, doći vrlo brzo jer se aktualna vlada urušava geometrijskom progresijom.

Možda bi bilo dobro da ne čekate da dođete na vlast? Možete javnost upoznati i prije?

Javnost je već upoznata s nekoliko naših projekata i s našim ključnim postavkama o porezima, poticanju poduzetništva i tako dalje...

Stječe se dojam da političke stranke Vukovar zaborave nakon obilježavanja dana pada tog grada, da u Vukovar dolaze samo po političke bodove. Što o tome mislite?

Djelomično ste u pravu. Ali, mi koji smo i emotivno vezani za Vukovar to sigurno više nećemo dopustiti. Govorim o HDZ-u kojem sam na čelu, ovo nije drugi HDZ, ali je sigurno drukčiji HDZ. Tako da je i odnos prema Vukovaru primjeren.

Što poručujete vladi Zorana Milanovića po pitanju Vukovara?

Da povuku odluku o postavljanju ćiriličnih ploča. Ove scene, isprovocirane noćnim postavljanjem, nikome nisu potrebne. Zašto noćnim, ako su vlada? Pa pogledajte koga su priveli! Gospodina Živkovića, koji je izgubio sina, gospodina Culeja, kojem je brat izmasakriran u Borovu selu. To nisu destruktivci, to nisu rušitelji, to su ljudi koje je bol dovela u tu poziciju.

Ako sad nije vrijeme za dvojezične table, hoće li i kada biti vrijeme za njih?

Nigdje u Hrvatskoj nema problema s dvojezičnim tablama, osim u Vukovaru. Tražimo da Vukovar bude mjesto posebnog pijeteta. Vukovar je naša rana, još uvijek živa, Vukovar je obranio Hrvatsku uz teške žrtve i mi to respektiramo. A to isto tražimo od ove vlade.