Nema resetiranja - Vladi se bliži game over * Saborsko istražno povjerenstvo o tome tko je, kako i zašto progurao lex Perković* Ustavne promjene: u preambulu ugraditi antikomunizam * Predsjednik RH pojedinačne zločine u demokratskoj Hrvatskoj želi izjednačiti s planskim masovnim likvidacijama komunističkog režima * Cenzura na HTV-u * Nacrt reforme zdravstva 

Nekoliko minuta nakon što je u Saboru, u utorak, održao govor u kojem je oštro kritizirao Milanovićevu vladu, Tomislav karamarko dao je intervju za tjednik Globus. Među inim, naglasio je da bi jedina prava reforma bio odlazak ove „vakumske“ vlade te je ponovno iznio osnove HDZ-ova programa neposrednih mjera za izlazak iz krize. Programa za koji će zacijelo i nakon ovog intervjua režimski mediji tvrditi, ponovno, da „ne postoji“.  

Osim gore navedenog, u razgovoru - objavljenom na šest stranica i plasiranom kao glavna tema broja - predsjednik HDZ-a prvi je put iznio (protu)prijedlog o saborskom povjerenstvu koje bi istražilo tko je i zašto podvalio pogubni lex Perković te zatražio da se u Ustav, uz antifašizam, ugradi i antikomunizam kao vrijednost na kojoj se temelji RH. Prenosimo dio Karamarkovih poruka:

O PREMIJEROVOM IZVJEŠTAJU

Jako šupalj nastup. Mislim da mu je sada žao što je uopće inzistirao na tome da naciji podnosi izvještaj o radu Vlade. Jer on nema što ponuditi. To nije bila inventura. Očekivao sam da će iznijeti ono što je njegova Vlada napravila i da će dati kritički osvrt na to i neke moguće mjere izlaza iz cijele situacije. Dao je govor kao da je tek danas postao premijer. Počeo je prvo sijati lažnu nadu i obećavati što treba napraviti. A zatim se obračunavao s prethodnim Vladama. Kao da 22 mjeseca ove Vlade ne postoji. Ispada da je njegova Vlada neka vakumska ili fantomska Vlada. Ništa nije govorio o negativnim gospodarskim trendovima koji su daleko lošiji nego za vrijeme ranije HDZ-ove Vlade koja je u dva kvartala zabilježila rast BDP-a. Milanović se, pak, sada ponaša kao da su se dosada malo igrali na kompjutoru pa će evo sada resetirati igricu i krenuti ispočetka. No, nema početka. Njima se bliži game over. 

O SABORSKOME ISTRAŽNOM POVJERENSTVU 

Milanović ili oni koji mu to predlažu izmišljaju sve i svašta samo kako bi prikrili svoje namjere i stvaran problem. Evo, HDZ ima kontra prijedlog da se formira saborsko istražno povjerenstvo koje će utvrditi tko je i na kakav način ugurao izmjenu spornog zakona - samo dva dana prije našeg pristupanja EU. Predlažem da Milanović razmisli o ovom prijedlogu, gotovo sam siguran da bi se i on iznenadio zaključcima tog povjerenstva. Osim toga, smatram da naši birači imaju pravo znati tko je i na kakav način perfidno progurao promjene zakona - koje su nam nanijele ovoliku štetu i međunarodnu blamažu.  

O USTAVNIM PROMJENAMA

Želim da se u preambuli kod nabrajanja na čemu se temelji Hrvatska - dakle, na starčevićanstvu, radićevštini, pozitivnim tekovinama hrvatske ljevice odnosno antifašizmu - ugradi i antikomunizam. Ili, umjesto „antifašizam i antikomunizam“ može biti samo antitotalitarizam. No, preduvjet za bilo koju izmjenu je povlačenje “lex Perkovića”.

O JOSIPOVIĆU (1): KOMUNISTIČKI ZLOČINI

Da li zato što ne razumije ili zato što ne želi razumjeti - on pojedinačne zločine u demokratskoj Hrvatskoj, koji su procesuirani, želi izjednačiti s planskim masovnim likvidacijama koje je provodio jugoslavenski komunistički režim kao dio državnog terorizma. Za nas je to - umjesto osude - suludo davanje legitimiteta komunističkim glavešinama i metodama koje su koristili. To nećemo dozvoliti i u ovom slučaju snažno ćemo inzistirati da se primijeni europski sustav vrijednosti. 

O JOSIPOVIĆU (2): ĆIRILICA

HDZ nema ništa protiv dvojezičnosti. Ali, kad je riječ o Vukovaru, tražimo da se Ustavni zakon o pravima nacionalnih manjina tumači i poštuje u njegovome integralnom obliku. Po članku 8. dvojezičnost se može implementirati samo ako pridonosi razvoju odnosa, međusobnoj suradnji i komunikaciji većinskog naroda s pripadnicima nacionalne manjine. (…) A da smo u pravu, najbolja je potvrda to što panično nastoje pred javnosti sakriti naše argumente: nedavno je u Dnevniku HTV-a, koji me sve više podsjeća na neka bivša vremena, na djelu bila klasična cenzura - ni sekunde nisu posvetili našoj tematskoj presici o članku 8. Ustavnog zakona! A i predsjednik Josipović, kako sam nekidan pročitao, izbjegava odgovarati na to pitanje. 

O PADU KREDITNOG REJTINGA 

Hoće li se Vladini logički akrobati - kao u slučaju nedavnog pada BDP-a - pohvaliti da su „trendovi povoljni“? Da je „oporavak krenuo“? 

O „NEPOSTOJEĆEM“ GOSPODARSKOM PROGRAMU

Tu shizofrenu, neprirodnu i nikad viđenu „mantru“ forsiraju režimski mediji i novinari. Njihova je intencija prikazati - kad je Kukuriku koalicija nesposobna - da ni HDZ nije ništa bolji. (…) Dijelove programa smo već objavili, a većinu integralnog programa ćemo objaviti kada započne kampanja. Ali neke dijelove nećemo objaviti ni tada jer to neće biti kozmetičke, nego ozbiljne strukturne promjene - koje moraju biti tajne do trenutka stupanja na snagu. Cijelo vrijeme režimski mediji (…) tendenciozno pokušavaju izjednačavati HDZ, koji je oporba bez instrumenata djelovanja, sa SDP-om, koji je u zadnjih godinu i pol dana de facto doveo državu na sam rub. 

O HDZ-ovu NACRTU REFORME ZDRAVSTVA 

Nekidan je predsjednik našeg Odbora za zdravstvo prof. dr. Ante Ćorušić izložio nacrt zdravstvene reforme, plan financijske konsolidacije toga urušenog sektora, ali nisam zamijetio da to ikoga iz ove vlade zanima. 

Vezani članci:

http://www.hdz.hr/vijest/nacionalne/karamarko-o-premijerovu-izvjestaju-s...

http://www.hdz.hr/vijest/nacionalne/bio-sam-u-pravu-ova-je-vlast-doista-...

http://www.hdz.hr/vijest/nacionalne/premijer-i-njegova-vlada-najvece-su-...

http://www.hdz.hr/vijest/iz-sabora/hdz-trazi-ostavku-milanovica-i-vlade

http://www.hdz.hr/vijest/nacionalne/ante-corusic-predocio-nacrt-zdravstv...

http://www.hdz.hr/vijest/nacionalne/raspad-proracuna