Kako god se dogovore tri naroda u BiH, mi ćemo poštovati to rješenje. Postoji samo jedan uvjet: hrvatska ravnopravnost. Ravnopravni Hrvati ključ su stabilne BiH - ističe predsjednik HDZ-a u intervjuu za Večernji list.

Predsjednik HDZ-a ovih je dana bio u privatnom posjetu Međugorju. Ondje je i odgledao nogometnu utakmicu Srbija - Hrvatska te dao intervju koji je danas objavljen i u BH i u hrvatskom izdanju Večernjeg lista. „Često sam tu, dolazim kao vjernik, svaki put iznova volim osjetiti duh ovog mjesta, zajedništvo i mir. Ovo mi mjesto vraća optimizam“ - otkrio je Tomislav Karamarko. 

Glavna tema intervjua, dakako, bio je neravnopravni položaj Hrvata u BiH - tema koju je prvi u RH bez ikakve zadrške ili kolebanja otvorio upravo Karamarko. A danas njegove inicijative, nakon početne „mudre“ šutnje, nasljeduju i SDP-ovi zastupnici u Europskom parlamentu. U razgovoru s novinarom Zoranom Krešićem osvrnuo se i na pogubno nasljeđe komunizma te uvrede srpskih navijača na Marakani. Prenosimo ključne poruke: 

O BRIZI NOVOG VODSTVA HDZ-a

Želim da Hrvati u Hrvatskoj budu zabrinuti za sudbinu svojih sunarodnjaka u BiH. To dosad nije bio slučaj, ali što se tiče sadašnjeg HDZ-a, moram reći da smo napravili veliki zaokret. U zadnjih godinu dana vrlo intenzivno radimo na povezivanju triju sestrinskih stranaka - HDZ-a i dvaju HDZ-a u BiH. 

O EUROPSKOM PUTU BiH 

Jasno sam više puta poručio da se ne može ići u EU ako Hrvati ne budu ravnopravni. To nije nikakva prijetnja i nama je interes da BiH što prije uđe u EU. Ima više razloga, strateški, gospodarski, sigurnosni, jedan te isti narod povezuje dvije zemlje. Hrvati ovdje nisu nacionalna manjina. Ovo je naša domovina i važna nam je isto koliko i Hrvatska. Hrvatski narod ima dvije domovine. Obje volimo i tako ćemo se i ponašati. 

O PREUSTROJU BiH

Kako god se dogovore, najprije dva naroda u Federaciji BiH, a onda sva tri u BiH, mi ćemo poštovati to rješenje. Postoji samo jedan uvjet, a to je da će se morati uključiti element hrvatske jednakopravnosti. Samo ravnopravni Hrvati ključ su stabilne BiH.

O RELIKTIMA KOMUNIZMA

Neki nastoje umanjiti ili poništiti tradicionalne hrvatske vrijednosti, ali i vrijednosti 90-ih godina i obrambenog rata. Čvrsto mogu jamčiti, dok sam ja predsjednik HDZ-a, da se te vrijednosti neće povući pred pokušajima uvođenja zaostavština iz komunizma. Bilo da se radi o pitanjima “lex Perković”, skidanju pokroviteljstva Sabora nad Bleiburgom, zdravstvenom odgoju, definiciji braka...

O BEOGRADSKOM SKANDIRANJU „SRPSKOM VUKOVARU“

To nas zasigurno vrijeđa i provocira. No mi smo unatoč svemu tome snažna država, članica EU, i svjesni smo da takve pojave više štete onima koji ih izazivaju nego nama.

Cijeli intervju možete pročitati na:

http://www.vecernji.ba/vijesti/od-polozaja-hrvata-ovisi-hoce-li-bih-biti...