Uvjeren sam da će na nedjeljnim parlamentarnim izborima pobijediti CDU koji, predvođen gospođom Merkel, vašu državu vodi prosperitetu i budućnosti. Ali ne samo Njemačku, nego i EU, kojoj napokon i Hrvatska pripada. Pozivam sve svoje sunarodnjake da glasuju za CDU! - obratio se predsjednik HDZ-a na predizbornom skupu na kojem je nastupio zajedno s kancelarkom Merkel 

Dvodnevni posjet predsjednika HDZ-a Rajnsko-majnskoj regiji uistinu je bio sadržajan, iz sata u sat izmjenjivali su se susreti i skupovi, od razgovora s dr. Angelom Merkel preko druženja s njemačkim HDZ-ovcima, poduzetnicima i svećenicima do sastanka u gospodarskoj komori. Sve je počelo u utorak navečer, kada je Tomislav Karamarko - kao počasni gost - sudjelovao na predizbornom skupu CDU-a i kancelarke Merkel u Rüsselsheimu (Savezna zemlja Hessen), gradu od oko 60.000 stanovnika u blizini Frankfurta. 

http://www.hdz.hr/vijest/nacionalne/susret-merkel-karamarko

Obrativši se okupljenom mnoštvu, među kojima su bili i brojni Hrvati, Karamarko je podsjetio da je HDZ “najveća hrvatska stranka, stranka demokršćanske orijentacije i stranka koja je obnovila Hrvatsku državu”. Pritom nije zaboravio istaknuti da je to postignuto uz veliku potporu Njemačke, posebice Kršćansko-demokratska unija (CDU), HDZ-ove sestrinske stranke: 

- Njemačka može računati na trajno i iskreno hrvatsko prijateljstvo. Uvjeren sam da će na   nedjeljnim parlamentarnim izborima pobijediti CDU koji, predvođen gospođom Merkel, vašu državu vodi prosperitetu i budućnosti. Ali ne samo Njemačku, nego i Europsku uniju kojoj napokon i Hrvatska pripada. Pozivam sve svoje sunarodnjake koji su našli dom u prijateljskoj Njemačkoj da glasuju za CDU!

Zahvala kancelarke

Kancelarka i ujedno predsjednica CDU-a Angela Merkel na samom je početku svog govora također podsjetila na dugogodišnje prijateljstvo i partnerstvo između CDU-a i HDZ-a te se zahvalila predsjedniku Karamarku i članovima HDZ-ova izaslanstva na dolasku na njen predizborni skup:

- Radujem se što ste ovdje s nama i hvala vam na potpori!

Osim Karamarka, u izaslanstvu HDZ-a u “gradu Opela”, kako se često naziva Rüsselsheim, bili su i glavni tajnik Milijan Brkić te međunarodni tajnik i eurozastupnik Davor Ivo Stier. Koje su pak pratili HDZ-ovi dužnosnici iz Njemačke Franjo Akmadža i Ivan Sablić iz stranačke Koordinacije za središnju Njemačku.

Odmah nakon predizbornog skupa, njemačka kancelarka i predsjednik HDZ-a povuklu su se u tzv. sigurnosnu zonu, nedostupnu za novinare, i zadržali se u odvojenom razgovoru. 

Sastanak prerastao u tribinu

HDZ-ovo se vodstvo te iste večeri iz Rüsselsheima uputilo u Frankfurt - na sastanak s članovima stranačkih koordinacija i ogranaka iz Njemačke. Iako je bio radni dan, u dvoranu se - izvještava njemačko izdanje Večernjeg lista - natisnulo tri puta više članova nego što ih je bilo pozvano. Nitko nije želio propustiti priliku da vidi i upozna, kako su sami međusobno nazivali predsjednika HDZ-a, budućeg premijera. 

Nakon uvodnih govora o konsolidaciji i pobjedi stranke na dvama izborima te stranju u državi koju gospodarski i ideološki urušava nesposobni Kukuriku, Karamarko i Brkić odgovarali su na pitanja članova. Akmadža:

- Tko god je želio mogao se obratiti predsjedniku, pitati ga, dati vlastito mišljenje, sugerirati, predlagati… Posve otvoreno, bez skanjivanja. Elan novog vodstva HDZ-a razbudio je i nas. Članove je, dakako, najviše zanimalo dokad će Hrvatska i svi njeni građani biti taoci “slučajne vlade slučajnog premijera”, a u drugom dijelu te spontano nastale tribine razgovaralo se o “specijaliziranim” problemima koji tište iseljeništvo: zazor SDP-a i odnos, nerijetko maćehinski, službenog Zagreba, dopisno glasovanje, prepreke za investicije… 

O sudbinskom popisu stanovništva u BiH

Jedna od važnijih tema bio je i skorašnji popis stanovništva u BiH, popis koji nije samo pitanje statistike, nego i događaj koji bi mogao uvelike odrediti budućnost bosansko-hercegovačkih Hrvata. Interes za tu problematiku to je razumljiviji ako se zna da, procjenjuje se, čak 70-tak posto članova HDZ-a u Njemačkoj vuče korijene iz susjedne nam države. Koja je - što se često “zaboravlja” - domovina i hrvatskog naroda.  

Karamarko i Brkić, i sam rođenjem iz BiH, još jednom su pozvali sve Hrvate koji su trenutačno izvan te države da se odazovu popisu te da time, parafrazirajmo nedavnu poruku Biskupske konferencije BiH, ispune svoju moralnu i domoljubnu obvezu - uzdignute glave posvjedoče nacionalni identitet i s ponosom očituju svoju vjersku pripadnost. 

A koliko HDZ - za razliku od nekih - ozbiljno i odgovorno pristupa popisu stanovništva u BiH, zorno potvrđuje i činjenica što je u cilju što većeg odaziva Hrvata utemeljio posebni operativni tim koji već tjednima provodi poticajne akcije ondje gdje i treba - na terenu.

http://www.hdz.hr/vijest/nacionalne/ustrajno-zalaganje-za-hrvate-u-bih-k...

O popisu je, među ostalim temama, vodstvo HDZ-a razgovaralo i sutradan, u srijedu u Frankfurtu, prilikom posjeta Hrvatskome dušobrižničkom uredu u Njemačkokj (Kroatenseelsorge in Deutschland), uredu triju biskupskih konferencija (Njemačke, Hrvatske te Bosne i Hercegovine) koji koordinira pastoralnim radom u hrvatskim katoličkim misijama (HKM). Ured je ujedno i sjedište delegata za hrvatsko dušobrižništvo vlč. Ivice Komadine (inače Mostarca). U razgovoru su sa strane domaćina sudjelovali i voditelji HKM-a Frankfurt (fra ŽeljkoĆurković) i Offenbach (fra Petar Vučemilo) te urednik vjerskog glasila Živa zajednica dr. Adolf Polegubić. 

Gospodarski projekti

No to nipošto nije bio kraj sastancima! Karamarko i suradnici u Frankfurtu su još posjetili Njemačka burza (Deutsche Börse AG), ponajveću u Europi, kojom ih je proveo načelnik Michael König - i sam Hrvat! Nakon obilaska, razmotreno je više projekata suradnje dviju burzi, zagrebačke i frankfurtske, no o tome je još nemoguće konkretnije pisati.

Potom se, u istom gradu na rijeci Majni, vodstvo HDZ-a sastalo s Günterom Jertzom, međunarodnim direktorom Industrijske i trgovačke komore Hessena i Rheinland-Pfalza (zajednička, dakle, za dvije njemačke savezne zemlje), nakon čega je u Komori održano i mini-savjetovanje s predstavnicima Hrvatskoga gospodarskog saveza Njemačke (predsjednik Marijo Šušak). 

Savez - vrijedi spomenuti - posrednik je ne samo u poslovima koje njemačke tvrtke žele pokrenuti u Hrvatskoj, nego i u onima iz obratnog smjera - iz RH u Njemačku. Tako da su njegovi članovi ne samo Nijemci i njemački Hrvati, nego i predstavnici velikih poduzeća iz domovine: Croatia Airlines, Valamar grupa, Ingra Viadukt…

Ponovimo, uistinu sadržajan posjet. U četvrtak se HDZ-ovo izaslanstvo 

photo: Franjo Akmadža