Predsjednici dviju sestrinskih stranaka Tomislav Karamarko (HDZ) i Dragan Čović (HDZ BiH) zajedno su danas posjetili Odžak, općinu u Bosanskoj posavini koja je u zadnja tri dana teško stradala u poplavi. 

Evakuirano 5.000 stanovnika 

Nakon što je pukao nasip na rijeci Savi u dužini od 100 metara, voda u visini i do tri metra preplavila je više sela. Oko 1.600 kuća je pod vodom, a evakuirano je 5.000 stanovnika, uglavnom Hrvata. Srećom, nije bilo ljudskih žrtava.

Predsjednici Karamarko i Čović, među ostalim, sastali su se s članom Predsjedništva BiH Bakirom Izetbegovićem te posjetili Caritas Vrhbosanske nadbiskupije u Odžaku, gdje ih je dočekao dekan vlč. Jakov Filipović, koji upravlja s prihvatom pristigle humanitarne pomoći.

Dvojica predsjednika obišla su i Prihvatni centar u Sportskoj dvorani u Odžaku te razgovarali s izbjeglim mještanima s poplavljenih područja.

Pomoći im kao i svima

U izjavi za Radio Herceg-Bosne Karamarko je naglasio:

Danas smo u Odžaku, a prije prije dva dana obišao sam Orašje. Poplavu u Bosanskoj posavini, u kojoj mahom žive Hrvati, doživljavam kao integralni dio problema, zajedno s našom Slavonijom. Tim ljudima trebamo pomoći kao i svim ostalim našim sunarodnjacima i građanima. To smo dužni ne samo zbog ustavnih obveza, nego i iz emotivnih razloga.

http://hdz.hr/vijest/nacionalne/video-u-obilasku-ugrozenih-podrucja-u-bosanskoj-posavini

Mi smo u Bosansku posavinu uputili i konkretnu pomoć - danas dva kamiona s hranom, lijekovima, odjećom... HDZ prvi i zasad jedini iz RH pomaže poplavljene bosanske krajeve, a ova se vlada, nažalost, još uvijek nije sjetila da postoje Hrvati južno od Save. Ali, evo, mi smo tu, mi radimo, organizirat ćemo i novčane donacije.

Photo: Večernji list BiH