I dalje inzistiramo na tome da se zakon vrati na pozicije iz 2010. i na poštenom odnosu prema onome što smo potpisali. A oni, suprotno od toga, sada otvaraju problem zastare. Europska komisija također neće biti zadovoljna. Ovo je još jedan pokušaj kupovanja vremena, nemušto poigravanje neozbiljne vlade s čitavim narodom.

Tomislav Karamarko danas je na Markovu trgu odgovarao na pitanja okupljenih novinara. Obrazložio je, među inim, zašto će HDZ idućeg tjedna Saboru podnijeti interpelaciju o radu Vlade i zatražiti da joj se izglasa nepovjerenje. 

Objavio je i da neće poduprijeti Vladin prijedlog izmjena, punim nazivom, Zakona o suradnji u kaznenim pitanjima s državama članicama Europske unije, budući da opet nije usklađen s europskom pravnom stečevinom. Kukuriku, naime, ponovno mulja: izbacili su, doduše, skandalozno vremensko ograničenje važenja europskoga uhidbenog naloga, ali su, sudeći po najavama, zadržali obligatornu odredbu o neizručivanju u slučaju zastare  kaznenog djela u RH („sprečava izručenje“) - odredba koja je u prvoj, s Bruxellesom usuglašenoj verziji zakona bila fakultativna („može /ali i ne mora - op. ur./ spriječiti izručenje“).

Novi pokušaj prevare

Dakle, možemo govoriti o novom pokušaju prevare EU i njene Komisije. Koja, nemojmo zaboraviti, nije zaustavila proceduru donošenja sankcije, nego će to učiniti - parafrazirajmo Viviane Reding - tek kada se zakon u cijelosti vrati na staro. Milanović se opet, ponovno i iznovice poigrava sa sudbinom Hrvatske!

Predsjednik HDZ-a, također, u Saboru je dopunio stajališta o eventualnim ustavnim promjenama te Vladinoj manipulaciji s „ubacivanjem“ pitanja ćirilice u lex Perković koja je izrekao u intervjuu za današnji Večernji list.

http://www.hdz.hr/vijest/nacionalne/cilj-uvodenja-cirilice-u-vukovaru-za...

Prenosimo ključne naglaske iz Karamarkove izjave za medije. Koja, s obzirom na interes javnosti i brojna novinarska pitanja, već uobičajeno prerasta u svojevrsni intervju „na otvorenoj pozornici“.

O INTERPELACIJI & NEPOVJERENJU VLADI

Oni su u posljednji čas počeli raditi i nacrt proračuna, a po zakonu su to bili dužni to već u lipnju. Puno je tu konfuzije, nesposobnosti i  - neuspjeha. Vlada je doživjela debakl! Zato sam i zatražio u svom istupu u Saboru „dajte dosta, povucite se i učinite nam nešto dobro“. Jedini dobar potez bio bi da se povuku. Nitko u državi nije zadovoljan ni s čim što je Vlada napravila u zadnjih godinu i pol dana, posebice u gospodarstvu - našemu krucijalnom problemu. 

Mjerama - koje su najavili - i dalje atakiraju na malog čovjeka i njegov standard: poskupjet će opet hrana, gorivo... Događa se, na žalost, ono što smo i najavljivali. Politika koja se svodi samo na neke porezne akrobacije, a ne na rast gospodarstva ili  investicije, morala je doživjeti svoj kraj i krah. Mi idemo dalje u nove proračunske deficite i zaduživanje. Zato i tražimo interpelaciju.

O IZMJENAMA LEX PERKOVIĆ

HDZ neće podržati predložene Vladine izmjene lex Perković. I dalje inzistiramo na tome da se zakon vrati na pozicije iz 2010. i na poštenom odnosu prema onome što smo potpisali. A oni, suprotno od toga, sada otvaraju problem zastare, i to premda mnogi pravni stručnjaci ističu da ovdje (u slučaju Perković-Đureković - op. ur.) zastare nema. Prema tome, riješimo taj problem odmah, u cijelosti, i napokon ispunimo obveze spram EU i Njemačke. 

EK također neće biti zadovoljna samo jednom izmjenom u lex Perković: briše se sporni datum, ali ostaje problem zastare. Ovo je pokušaj kupovanja vremena, nemušto poigravanje neozbiljne vlade s čitavim narodom i s ugledom države koji je ionako već opasno poljuljan u EU.

O „KOMPROMISU“ S EUROPSKOM KOMISIJOM

Smiješan je njihov „trijumf“ o nekakvom kompromisu. Nema nikakvog kompromisa, oni su jednostavno pristali na ono što im je povjerenica Reding rekla, a sada treba vidjeti hoće li i dalje ići na pokušaj manipulacije u odnosu na EK - jer oni odugovlače ono što se mora napraviti, a to je to izručenje. 

O IZMJENAMA USTAVA

HDZ neće podržati ni izmjene Ustava ako u njih ne uđe odredba o nezastarijevanju komunističkih zločina, a ne samo teških ubojstava - kako to vladajući žele. Ne želimo pristati na pokušaj izjednačavanja ubojstava u novoj hrvatskoj državi, koja su bila incidentna i nisu u zastari - uostalom, njima nitko ne priječi da ih već danas riješe! - s planskim, masovnim ubojstvima koja su počinjena od 8. svibnja 1945. do 1989. godine. Želimo kroz takvu formulaciju dati javnu osudu i komunističkoga totalitarnog sustava i svih nalogodavaca tih ubojstava. Znamo da su se ubojstva smišljala, da su se odluke donosile u Centralnom komitetu Saveza komunista Hrvatske ili Jugoslavije - i to treba biti jasno rečeno. 

Tražimo i da se u preambulu Ustava ugradi da je ova država bazirana - osim na antifašizmu, na pozitivnim tekovinama hrvatske ljevice, starčevićanstvu te radićevštini - i na antikomunizmu, na antitotalitarizmu bilo koje vrste. Bilo bi sjajno da Hrvatska napokon postane europska država i u tom segmentu.

O STATUTU GRADA VUKOVARA

HDZ je u Vukovaru potaknuo raspravu o izmjenama gradskog statuta u svezi s postavljanjem dvojezičnih natpisa. Cilj HDZ-a je da više ne iritiramo Vukovarce. Vukovar mora biti onakav kakvog ga žele Vukovarci. 

O VLADINOJ MANIPULACIJI S VUKOVAROM

Nevjerojatno je kako se slučaj Vukovara i ćirilice sada, u konačnici, pokazao jako, jako povezanim s pitanjem lex Perković. Vidjeli ste da je g. Miljenić pokušao nametnuti pitanje ćirilice kao teme za EK ne bi li izbalansirao pozicije - „gledajte što mi radimo za nacionalne manjine, mi pomažemo i jedinstveni smo u tome“. To je jako naivna priča. Na žalost, pritom zloupotrebljavaju vukovarske Hrvate, koji su prošli silnu patnju, ali i naše sugrađane Srbe koje sada svodi na objekt svog poigravanje s EK.