Mi iz druge države ne možemo, niti ne želimo, davati recept kako se BiH treba preustrojiti, ali ne možemo dopustiti da ona Hrvatima bude maćeha. Zašto ne bi u Hrvatskoj našla promotora za ulazak u EU? - izjavio je predsjednik HDZ-a u intervjuu za sarajevski TV1. Glavni grad BiH posjetio je ovog vikenda kako bi primio nagradu Košarkaškog saveza.

 U nedjelju navečer, u prime timeu, na sarajevskoj TV1 emitiran je 15-ominutni intervju s Tomislavom Karamarkom. Osim o Hrvatima u BiH te preustroju i europskoj budućnosti te države, predsjednik HDZ-a govorio je i o skorašnjim izborima u Hrvatskoj. Prenosimo ključne poruke:

O NERAVNOPRAVNOSTI BH-HRVATA

Hrvatima kao konstitutivnom narodu nije omogućeno da implementiraju tu istu konstitutivnost. On nije ravnopravan. To govorim otvoreno pred cijelom BH javnosti, u dobroj namjeri, kako bi svi građani BiH shvatili da od toga nitko neće imati koristi. Niz prijepora mora se riješiti: način izbora članova Predsjedništva BiH, izbora zastupnika u Dom naroda, hrvatski kanal na nacionalnoj TV... Pa kome može smetati  da Hrvati budu ravnopravni?!

O PREUSTROJU BiH

Mi iz druge države ne možemo, a niti ne želimo, davati recept za preustroj BiH. Ali, možemo reći s čime nismo zadovoljni. Bdijemo i bdjet ćemo nad sudbinom Hrvata, na što nas obvezuju i Ustav RH i Daytonski sporazum. BiH je domovina i hrvatskog naroda - i ne možemo dopustiti da Hrvatima bude maćeha.

O EUROPSKIM PERSPEKTIVAMA BiH

Zašto BiH ne bi u Hrvatskoj našla promotora za ulazak u EU? Europska BiH, s europskim standardima, hrvatski je interes - gospodarski, prometni, sigurnosni… Svi koji misle da nešto postižu okljaštrivanjem prava drugih naroda vode politiku kratkog daha. Ponovit ću ono što sam već više puta rekao: ravnopravnost naroda najčvršći je temelj BiH. Budućnost BiH je u EU, a to znači ravnopravnost.

O ODNOSIMA SA SDA

Razvijamo odlične odnose s našim sestrinskim strankama - HDZ-om BiH i HDZ-om 1990. - a to nastojimo i sa SDA. I HDZ i SDA narodnjačke su stranke, obje pripadaju obitelji Europske pučke stranke (EPP), te se na raznim europskim okupljanjima redovito sastajemo. Imamo si puno toga reći. Bošnjaci su naši dragi prijatelji, Hrvati imaju pozitivan, duboko emotivan odnos spram BiH. I Hrvatska i BiH, nemojmo nikad zaboraviti, bile su izložene istoj agresiji - velikosrpskoj, miloševićevskoj.

O IZBORNIM POBJEDAMA

Obnovili smo HDZ, vratili ga izvorišnim političkim stajalištima, preorijentirali se na terenski rad, na neposredni kontakt sa članstvom… Što se pokazalo ispravnim: ni godinu dana nakon preuzimanja vodstva stranke pobijedili smo na izborima za Europski parlament, a potom i na lokalnima. Veliki uspjeh, prije svega naših 220 tisuća članova.  Građani su SDP-u rekli - Dosta! Dosta ideološkom nasilju i gospodarskom rasulu.

O PARLAMENTARNIM IZBORIMA

Očekujem uvjerljivu pobjedu, bili parlamentarni izbori redoviti ili prijevremeni. Dok se Kukuriku iznutra raspada, HDZ-u raste koalicijski potencijal. Okupljamo stranke centra i desnog centra. Narodnjačka, konzervativna opcija vodeća je u najvećem dijelu EU. Veliki sam optimist!

O BUDUĆOJ HDZ-ovoj VLADI

Brojke ne griješe: dok je 2011. HDZ-ov vlada, u kojoj sam bio ministar, bilježila rast BDP-a i ostalih gospodarskih pokazatelja, Kukurikuu oni neprestance padaju, iz mjeseca u mjesec. Dolaskom SDP-a na vlast zaustavljeni su pozitivni trendovi. Kada dođemo na vlast, vratit ćemo kotač u pravom smjeru. Prezentirali smo već niz strateških projekata, poput izgradnje podmorskih tunela ili navodnjavanja: HDZ-ovi stručni timovi koncentrirani su na ono najvažnije - gospodarstvo i standard građana.

Cijeli Karamarkov intervju možete pogledati na:

http://www.tv1.ba/vijesti/bosna-i-hercegovina/dogadjaji/11988-intervju-tv1-tomislav-karamarko.html

Nagrada za pomoć BH košarci

Karamarko je i čovjek sporta, višegodišnji potpredsjednik Hrvatskoga košarkaškog saveza i KK Zagreb. Ovog je vikenda u Sarajevu i bio zbog zbilja lijepe prigode - primanja posebne nagrade Košarkaškog saveza BIH za svesrdnu pomoć koju je 1993. pružio muškoj i ženskoj reprezentaciji te države.

Obje izabrane vrste, naime, u Zagrebu su se pripremale za premijerni nastup na Europskom prvenstvu u Njemačkoj. Karamarko, kao ondašnji načelnik Policijske uprave zagrebačke, pomogao im je osigurati smještaj, dvoranu za trening i prijevoz do nje, pa i samo putovanje na prvenstvo. U intervju za TV1 prisjetio se, ne bez ponosa, tih dana:

-  U to doba su i RH i BiH bile izložene srpskoj agresiji. Bilo je bitno i kroz simbole dokazati da je BiH samostalna i neovisna država te da će takva i opstati. Učinili smo sve da se njeni košarkaši u Zagrebu osjećaju kao kod kuće. Hrvatska im je bila drugi dom. Uistinu sam ganut nagradom koju su mi dali moji stari prijatelji.

O subotnjoj svečanosti u sarajevskoj sportskoj dvorani Skenderiji i dodjeli nagrade Tomislavu Karamarku izvijestila je TV1 i u dnevnim informativnim emisijama.

http://www.tv1.ba/vijesti/bosna-i-hercegovina/dogadjaji/11990-karamarko-plakao-u-sarajevu.html