Linićeva drskost: za krizu optužuje poduzetnike koje upravo on uništava! * Potpuno neinventivna vlada jednostavno mora otići! * Ministru financija jedini je interes napuniti blagajnu - više ne bira sredstva! * Vukovarci doživljavaju novi masakr!

Nakon što je položio vijence u povodu Dana neovisnosti, predsjednik HDZ-a na Mirogoju je odgovorio na pitanja okupljenih novinara. Teme - uglavnom gospodarske.

Kako komentirate odluku mađarskog suda da ne izruče Hernadija?

Postupak je u tijeku i ne mogu to komentirati.

Slažete li se s ministrom Linićem da su poduzetnici krivi za to što Hrvatska nije izašla iz krize?

Oni su već nakon prve godine počeli tražiti krivce u drugima: o bilo kojem problemu da se progovori, uvijek nalaze ili unutarnje ili vanjske neprijatelje. Drsko bacaju prašinu u oči svih građana. Doista je apsurd to što g. Linić - i to s takvom prepotencijom - upire prstom na poduzetnike kao na tzv. krivca. Jer upravo je njegova vlada poduzetnicima onemogućila da normalno funkcioniraju, upravo ih ona ubija, blago rečeno, neuravnoteženom poreznom politikom. Nemaju oni što više pričati, potpuno neinventivna vlada jednostavno bi morala otići. 

Najavljen je novi rebalans proračuna. Nije isključeno ni novo povećanje PDV-a ako ne bude gospodarskog rasta. Hoće li to građani moći podnijeti?

Naravno da neće! Sve je teže i teže, nisu uspjeli ono osnovno - potaknuti poduzetništvo, otvoriti radna mjesta i privući investicije, makar jednu kvalitetnu. Već su nekoliko puta imali leteći cirkus Montyja Pythona: mazohistički, rekao bih, hodaju naokolo i čas nešto nude po Hrvatskoj, čas po inozemstvu. Sada opet, čitam, idu u London. 

Vjerujte, uistinu bih volio da uspiju, iz jednostavnog razloga da svima nama napokon bude bolje, da se pokrenu pozitivni procesi… U tome, međutim, ne uspijevaju, i onda su prisiljeni povećavati PDV, ostale poreze, neporeze, davanja, namete... u konačnici i otpuštati ljudi. To je posljedica njihovog „rada“. Na žalost, nije teško predvidjeti što će se dalje događati.

Ministar Linić najavio je umirovljenje 6000 ljudi iz javne uprave. Koliko će još zaposleni moći financirati umirovljenike s obzirom da će se njihov broj uskoro međusobno izjednačiti?

Sustav se urušava, nemoguće ga je održati, barem ne uz njihovu politiku. Sve skupa, ponavljam, posljedica je onoga bitnog: najavljivali su tsunami investicija, nije se dogodilo ništa; najavljivali su nova radna mjesta, poticaj poduzetnicima, i opet se nije dogodilo - ništa. A to je elementarna stvar: ako ne pokrenemo proizvodnju i ne stvorimo višak vrijednosti, onda i dalje nema - ničega. A kako bi ičega i moglo biti kada gospodarsku politiku vodi  ministar financija, blagajnik! Njemu je jedini interes napuniti blagajnu, a očito više ne bira sredstva kako to učiniti. Davno su već otpilili granu na kojoj sjede i na kojoj svi mi skupa sjedimo. Limun koji cijede već je davno iscijeđen. 

U Vukovaru su ponovno skinute ćirilične ploče. Komentar?

To se moglo očekivati. Neprestano upozoravam na članak 8. Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina - uzalud! Ploče su u Vukovaru postavljene nezakonito jer u ovom trenutku narušavaju međunacionalne odnose. Mogle su se očekivati, ponavljam, takve reakcije povrijeđenih branitelja i obitelji poginulih. Znamo koji je masakr doživio Vukovar, a danas od ove vlade doživljavaju jedan drugi masakr.