Zaštite radnika nema ni u tragovima! Kriteriji privatizacije - doneseni podalje od očiju javnosti i po tzv. hitnom postupku - u potpunom su neskladu s prijedlozima turističke struke! Novim vlasnicima otvara se prostor da se bave nekretninskim poslom, a ne razvojem turizma! Prihvaćeni uvjeti ne samo što svjedoče o socijalnoj neosjetljivosti vladajućih, nego tajanstvenost postupka potvrđuje i da su neki „dublji“ interesi „u igri“! - ključne su to poruke iz priopćenja Odbora za turizam HDZ-a (predsjednik: Gari Cappelli). Priopćenje donosimo u cijelosti, a oprema je urednička: 

Odbor za turizam HDZ-a drži da je privatizacija turističkih objekata neophodna te da, štoviše, kasni nekoliko godina. Ona mora biti stručno provedena - uz omogućavanje daljnjeg razvoja destinacije te, u najmanju ruku, očuvanje radnih mjesta. Ali zadnjih mjeseci, posebice nekoliko dana, svjedoci smo ishitrenih odluka na štetu i zaposlenika i lokalne samouprave i države u cjelini. 

Napadna žurnost 

Tvrtke Imperial d.d. Rab i Hoteli Plat d.d. svakako su takvi negativni primjeri jer je Upravno vijeće CERP-a (Centar za restrukturiranje i prodaju) 30. srpnja donijelo uvjete za njihovu privatizaciju podalje od očiju javnosti i mimo turističke struke, a sve to po tzv. hitnom postupku. 

Ta se i više nego napadna žurnost pokušala opravdati činjenicom da zamjenik ministra turizma Ratomir Ivičić, koji je po funkciji član Upravnog vijeća CERP-a, prelazi na novu dužnost (direktora Hrvatske turističke zajednice) te da kao takav više neće moći biti član toga istoga Upravnog vijeća. No apostrofirana žurnost, kao i misteriozno neobjavljivanje uvjeta za privatizaciju, zacijelo su rezultat jedne druge želje - da se pokuša prikriti činjenica da su uvjeti za privatizaciju dviju navedenih tvrtki, koje je izglasao UV CERP-a, u posvemašnjem neskladu s prijedlozima turističke struke. 

Bez zaštitnih mehanizama

Od svih prijedloga struke, prihvaćen je samo jedan - da se privatizirani objekti moraju u roku od tri godine razviti minimalno do kategorije 4*. Stoga ćemo navesti dio kriterija koje je predlagala struka, a koje je bez ikakvog objašnjenja, pod velom tajanstvenosti, odbilo Upravno vijeće CERP-a:

1. Iskustvo ponuditelja u obavljanju djelatnosti (bonitet);

2. Zadržavanje sjedišta društva;

3. Zadržavanje zatečenog broja radnika, odnosno obveza provedbe programa zbrinjavanja sukladno kolektivnom ugovoru;

4. Da se kupac kazni s 20% minimalnog iznosa ulaganja (prema Programu ulaganja u Društvo) ako objekte ne privede turističkoj funkciji u skladu s ugovorom;

5. Da se kupac kazni s 1% minimalnog iznosa ulaganja pri svakom prekoračenju rokova ulaganja;

6. Da kvaliteta ukupne ponude, a ne isključivo najviša cijena, bude ključni kriterij natječaja.

Odbor za turizam HDZ-a oštro se protivi ovakvom načinu privatizacije jer se donesenim uvjetima ne štite interesi ni lokalne zajednice ni zaposlenih, nego se novom vlasniku otvara slobodan prostor da se bavi nekretninskim poslom, a ne razvojem turizma - što bi trebao biti osnovni cilj same privatizacije. 

Kriterijima protiv radnika

Prihvaćeni kriteriji za Imperial i Hotele Plat, uostalom, odudaraju od dosadašnje privatizacijske prakse, u kojoj je kao bitan element uvijek bila naglašena zaštita i radnika i djelatnosti kojom se društvo bavi. A sada te zaštite nema ni u tragovima! Zašto? Kamo nas vode ovakve odluke? Koji se interesi kriju iza svega?

Prihvaćeni kriteriji ne samo što svjedoče o socijalnoj neosjetljivosti vladajućih, nego žurnost i tajanstvenost postupka - iako su vladajući imali dovoljno vremena da sve kvalitetno i transparentno pripreme - potvrđuju i da su neki „dublji“ interesi jamačno „u igri“.