Red u poslovanju, da! Ali ne ugrožavajte turizam i ugled Hrvatske! - glavni je to naglasak s novinske konferencije o fiskalizaciji u ugostiteljskim objektima koja je danas održana u središnjici HDZ-a.

Hrvojka Bačić, potpredsjednica HDZ-ova nacionalnog Odbora za financije, ocijenila je i više nego dvojbenom politiku kažnjavanja koju provode, kako ih narod naziva, Linićevi inspektori. Zar se podjednako moraju sankcionirati svi prekršitelji, bez obzira radi li se o 10 ili 100.000 neprijavljenih kuna? I to uvijek najrepresivnijom mjerom - zatvaranjem?!!  I to na moru, u špici sezone, pred preneraženim stranim turistima?!

Kazne, poentirala je Bačić, moraju biti razmjerne težini poreznih povreda. Zakon ih ionako dijeli na lakše, srednje i teže. Zakon, također, predviđa široku paletu sankcija, od manjih ili većih globa preko prekršajnih prijava, a zatvaranje je tek krajnja mjera. No poreznici svojim neselektivnim, nepravednim „treniranjem strogoće“ ne samo što štete imidžu Hrvatske kao turističke zemlje, nego i ugrožavaju radna mjesta.

Saborska zastupnica i gradonačelnica Vodica Branka Juričev - Martinčev kao najveći nonsens Linićeva tzv. uvođenja reda izdvaja to što se za porezne prekršaje ugostitelja na kraju kažnjavaju gosti! Ako ga naprasno izbaciš iz hotela koji je uredno platio, kao što je bio slučaj u Senju, on nam više nikada neće doći.

Kakvu poruku šaljemo turistima? - zapitala se HDZ-ova parlamentarka. Da kofere moraju držati spremljene ispred svojih soba? Da uopće ne objeduju? Jer u Hrvatskoj nikad ne znaš kad će te izbaciti iz apartmana, kad će ti prekinuti večeru, oduzeti piće… Negativne reakcije turoperatora jamačno slijede, a nije isključeno ni da će poniženi gosti tražiti odštetu.

Poreznici su početkom mjeseca čak bili pozatvarali kafiće na trajektima - naveo je pak Gari Cappelli, predsjednik HDZ-ova Odbora za turizam i gradonačelnik Malog Lošinja. Zamislite da je pozlilo nekom strancu, ne daj Bože djetetu, a on ne može dobiti vodu!?

Istodobno - nastavio je Cappelli - Vlada zabavljajući javnost „odlučnim potezima“ skreće pozornost s izazova koje nije u stanju svladati: problem viza za Ruse i Ukrajince još nije riješen, a iduća sezona uopće se ne priprema, premda se to mora činiti već sada…

Nakon presice, mogli bismo zaključiti: fiskalna politika jedina je turistička politika ove vlade. Sve se svodi na porezno discipliniranje.