Kada bi se iz virtualnog teleportirao u stvarni svijet , Grčić bi shvatio da je „9 velikih projekata“ kojima se hvali - ako želi uspješno iskoristili sredstva iz 2013. - već trebalo biti u izgradnji. A novih 50 i još puno više projekata trebalo je biti spremno 1. siječnja 2014. za početak izgradnje. No njih nema ni u tragovima! Da je u Vladi razvijena svijest o tome, znali bi da je 9 projekata kap u moru investicija koje se u RH moraju događati da bi se dodijeljena EU sredstva iskoristila. Realno je očekivati da će nam, nakon što HDZ-ova koalicija preuzme vlast, trebati najmanje godinu dana da eliminiramo posljedice njihovog nerada. Nakon toga će krenuti boom, uz napomenu da se ono što oni izgube, a toga će na žalost biti dosta, gubi nepovratno - sa žaljenjem je konstatirala eurozastupnica Ivana Maletić, HDZ-ova ekspertica za EU fondove, u razgovoru u današnjoj Slobodnoj Dalmaciji.

U današnjoj Slobodnoj Dalmaciji objavljen je intervju s eurozastupnicom i predsjednicom HDZ-ova nacionalnog Odbora za regionalni razvitak i EU fondove Ivanom Maletić. Kao što je vidljivo i iz samog naslova („Za dvije godine Grčić nije napravio ništa!“), Maletić je još jednom, snažno i argumentirano, raskrinkala svu nesposobnost Branka Grčića i njegove ekipe. Koju bismo, povrh rečenog, nediplomatski mogli nazvati i prevarantskom jer se, svjesno i uporno lažući javnost, kiti tuđim perjem - EU projektima bivše HDZ-ove vlade. 

http://www.hdz.hr/vijest/eu/vlada-i-eu-projekti-nepodnosljiva-lakoca-kas...

http://www.hdz.hr/vijest/eu/vlada-kasni-s-eu-projektima

http://www.hdz.hr/vijest/nacionalne/grcic-kontinuirano-zavarava-javnost-...

Razgovor koji je vodio novinar Hrvoje Prnjak prenosimo u cijelosti:

* Kakvom ocjenjujete dosadašnju Vladinu pripremu projekata za povlačenje EU fondova? 

- Potpredsjednik Vlade Branko Grčić trudi se u što više medija plasirati kako za razliku od „bivših“ on i njegova ekipa rade odlično i ekspeditivno. Međutim, sudeći  prema rezultatima, osobni marketing  jedini je ozbiljan napor kojega Grčić poduzima. Još 2011. - tijekom pregovora - predali smo popis od 600 milijuna projekta u pripremi, a danas se Grčić hvali kako imaju tih istih 600 milijuna eura projekata u pripremi. Zaključak je vrlo jednostavan i glasi, u ove dvije godine Grčićeva ekipa nije pripremili niti jedan ozbiljan projekt. Posljedice tog nerada, bolje rečeno nereda, Hrvatska će osjetiti 2015. i 2016. godine. Izgubili smo kontinuitet i, ako se hitno nešto ne poduzme, izgubit ćemo i znatna sredstva iz europskih fondova - zbog toga HDZ pokreće interpelaciju u Saboru. Šteta se već dogodila, interpelacija će ih možda natjerati da se saberu, ekipiraju i počnu raditi.    

* Možete li to potkrijepiti?

- Na primjer, kao projektne aplikacije 2011. dostavili smo Europskoj komisiji na daljnju ocjenu 200 milijuna eura vrijedan projekt u obnove željezničke pruge Dugo Selo - Križevci. Taj projekt je sada - u drugoj polovini 2013. - već trebao biti u provedbi i trošiti sredstva fondova, ali Vlada još uvijek ne troši ništa. To je velika šteta, ne samo za željeznicu nego i za građevinsku operativu. Teško im je na vrijeme pripremiti i najjednostavnije pozivne natječaje tako da kasne s natječajima za poslovnu infrastrukturu, za male i srednje poduzetnike i za projekte u području znanosti i inovacija. Baš sve ono što nam treba, za što od 1.srpnja 2013 imamo na raspolaganju europska sredstva. Umjesto da su sve imali spremno i raspisali natječaje oni još uvijek čekaju. Umjesto da pod hitno ekipiraju timove za te poslove, oni u tom dijelu rade uštede, još se time i hvale. To je dokaz apsolutne Grčićeve nekompetentnosti.

* Što bi sve trebalo hitno učiniti da bismo pravovremeno iskoristili sredstva koja nam nude fondovi? Kasnimo li?

- Kasnimo, i to drastično! Fondovi koji su nam sada na raspolaganju deset su puta veći od onih pretpristupnih, a administrativni kapaciteti samo su neznatno povećani. Uz nedostatak partnerstva i koordinacije na relaciji vlada - lokalna samouprava, nedostatni administrativni kapaciteti najveća su slabosti, na koje upozorava i Europska komisija. Zastrašujuća je činjenica da Vlada još nije predala opis sustava za rad s fondovima u 2013. pa  je svojim neradom dovela EK u situaciju da bira između dva loša rješenja. Prva je mogućnost, da  nam daju dozvolu za rad i tako budemo izložimo riziku da u skoroj budućnosti zbog lošeg ustroja i još gorih rezultata izgubimo europska sredstva. Prema pravilu n+3, sredstva koja se ne iskoriste u tri godine ostaju u Europskom proračunu i na njih se više ne može računati. Ili drugo rješenje, koje je na raspolaganju EK, da Vladi ne daju dozvolu za rad i time je prisile da ipak ispuni preduvjete za uspješno korištenje EU fondova. U tom se slučaju gubi vrijeme, ali i novac, jer  se projekti ne mogu provoditi prije ustroja. Ni sama ne znam koje je od ova dva rješenja manje loše - da ne kažem gore. Vlada kasni sa svim aktivnostima, 2012. i 2013. nisu iskorištene za kvalitetne pripreme, a riječ  je o pripremi preko 15 milijardi eura projekata, a ne samo 600 milijuna eura kojima se Grčić hvali, a za njih nije zaslužan. 

* Za razliku od Vas, koji ste vrlo kritični, aktualni ministar fondova EU-a poručuje kako bi Hrvatska mogla postati jedna od efikasnijih zemalja u korištenju novca iz fondova na početku članstva u EU u odnosu na druge nove članice, jer je na državnoj razini pripremljeno devet velikih projekata?

- Rekla sam već kako je Grčić uspješan samo u osobnom medijskom marketingu. Kada bi se iz virtualnog teleportirao u stvarni svijet , shvatio bi kako je tih devet velikih projekata - ako želi uspješno iskoristili sredstva iz 2013. - već trebalo biti u izgradnji. A novih pedeset i još puno više projekata trebalo je biti spremno 1. siječnja 2014 za početak izgradnje. Tada bismo bili jedna od efikasnijih država. Upravo to rade Poljska, Latvija, Estonija i da ne nabrajam dalje. Imam dojam da Grčić uopće nije svjestan kako mu za korištenje 8,5 milijardi eura europskih fondova treba pripremiti duplo veću vrijednost projekata. On izgleda ne zna da se iz EU fondova financira samo dio i to ne svih, nego prihvatljivih troškova, u prosjeku  50-60 posto vrijednosti svih projekata. Uz to, uvijek postoji mogućnost da se s nekim projektom zakomplicira, pa se provedba oduži. Tada je važno imati druge spremne projekte, da ne izgubimo europske novce koji se vraćaju ako ih se u roku tri godine ne potroše. Da je u Vladi razvijena svijest o tome znali bi da je 10 projekata kap u moru investicija koje se u Hrvatskoj moraju događati da bi se dodijeljena europska sredstva iskoristila.

* Ministar Grčić je kazao i kako u idućih sedam godina možemo očekivati "investicijski boom na tragu financiranja iz europskih strukturnih i investicijskih fondova“, no ujedno je i prozvao bivšu vlast kao glavnog krivca za to što će izvedba nekih važnih projekata, a time i "investicijski boom", krenuti tek 2016. jer „prethodna vlada nije pripremila dokumente na vrijeme"? Što kažete na to?

- Djelomično se slažem s njime kada kaže da se do 2020. može očekivati investicijski boom, ali samo zato što ni teoretski Kukuriku vlada ne može biti na vlasti duže od dvije godine. Realno je očekivati da će nam, nakon što HDZ-ova koalicija preuzme vlast, trebati najmanje godinu dana da eliminiramo posljedice njihovog nerada. Nakon toga će krenuti investicijski boom, uz napomenu da ono što oni izgube, a toga će biti dosta - gubi se nepovratno. Što se tiče Grčićevih prozivki, mogu se nasmijati i reći, da nešto na vrijeme nismo pripremili, 22. poglavlje ne bi bilo zatvoreno i mi ne bismo bili država članica EU. Izgleda da bi to za Grčića i vladu kojoj je član bilo bolje, jer se u ovoj ulozi ne snalaze. 

* U javnosti se malo govori o mogućnosti da nam se za tri godine - oduzmu neka sredstva? Koliko je to realna opasnost?

- Ako do kraja 2016. ne potrošimo 450 milijuna eura dodijeljenih u 2013., nepotrošeni dio će nam se oduzeti. Isto tako ako do kraja 2017. ne potrošimo 1,1 milijardu eura, nepotrošeni dio će se oduzeti. Žalosno je to da u ovim uvjetima krize kada nema sredstava mi taj dodijeljeni novac ne trošimo odmah. Grčić stalno živi u prošlosti, investicijski bum nije budućnost, to je sadašnjost, a na žalost on toga još nije postao svjestan. 

* Što mislite, hoćemo li uspjeti povući europski novac za pelješki most, ili kakvu budućnost rješavanja prometnog spajanja krajnjeg juga sa sjeverom Hrvatske predviđate?

- I to pitanje smo rješavali još 2011. godine. Postojao je kvalitetan i ostvariv plan, ali naprasnim zaustavljanjem i odustajanjem od izgradnje mosta i traženjem suludih alternativnih rješenja, a da se prethodno nisu istražile druge mogućnosti financiranja - brutalno se zaustavilo cijeli projekt rješavanja teritorijalnog diskontinuiteta RH, ali i EU. HDZ-ovi eurozastupnici i HDZ u cjelini napravit će sve da se projekt pelješkog mosta, ali i pelješke ceste vrate čim prije u izvedbenu fazu.