HDZ se apsolutno protivi ukidanju bolnica kao pravnih subjekata, a umjesto modela tzv. mobilnih liječnika nudimo bolju ideju - liječnike samostalne djelatnike. HDZ-ovi stručnjaci spremni su sjesti s Rajkom Ostojićem gdje god on hoće i pokušati doći do konsenzusa kako pomoći hrvatskom zdravstvu. Također, spreman sam kada god i gdje god hoće, u kojem god mediju, sučeliti argumente s njim! - istaknuo je predsjednik HDZ-ova Odbora za zdravstvo prof. dr. Ante Ćorušić. Rukavica je bačena!

Nastavi li ministar Rajko Ostojić s ovakvom politikom očekuje nas potpuni kolaps zdravstvenog sustava! Ni u jednoj zemlji na svijetu nije u tako malo vremena toliko srozan ugled zdravstvenog sustava kao što je to uspjelo SDP-ovoj vladi - tom je konstatacijom, u sridu, predsjednik HDZ-ova Odbora za zdravstvo prof. dr. Ante Ćorušić u Središnjici započeo presicu u povodu prezentacije tzv. masterplana bolnica:

Propala sanacija

- Masterplan bolnica će završiti poput svih dosadašnjih Ostojićevih avantura i, rekao bih, diletantskih poteza! Prvo: Ostojićeva administracija smanjila je doprinose iz bruto plaća s 15 na 13 posto, ali ih je nedavno vratila na staro. Smanjenjem su zdravstvo bacili u ponor, ali gospodarstvu nisu ni najmanje  pomogli. U međuvremenu je, naime, 80.000 ljudi izgubilo posao. Drugo: ni njihov plan sanacije bolnica nije uspio. Razlog je jednostavan - sanacijski upravitelji, postavljeni po političkoj liniji nauštrb stručnosti, troše veća sredstva nego smijenjeni ravnatelji. Treće: eksperiment sa smjenskim radom također se pokazao posve neadekvatnim, pa i to vraćaju na staro. Četvrto: vraćaju na staro i marže za veledrogerije koje su prethodno stavili na diferenciranu stopu. Shvatili su, nakon utemeljenih kritika HDZ-a, da bi time uništili male ljekarne. Možemo, dakle, sa sigurnošću zaključiti da će i ovaj novi, peti eksperiment ministra Ostojića neslavno završiti.

Primjeri Pakraca i Lipika

Ćorušić je, što se tiče samog „masterplana“, naglasio da HDZ jest za redizajn bolničke mreže, ali se apsolutno protivi ukidanju bolnica kao pravnih subjekata:

- Pojedine bolnice treba specijalizirati, ali ne i, ponavljam, ukinuti. Kao što je to SDP-ova vlada protivno razumu učinila s bolnicom u Pakracu, a danas su pak zatvorili Lječilite Lipik koje je bilo izravno vezano za nju. Svaka bolnica treba zadržati četiri temeljne djelatnosti: kirurgija, ginekologija, pedijatrija i interna medicina. Temeljne djelatnosti ne smiju se ukidati, što, uostalom, piše u HDZ-ovu nacrtu zdravstvene reforme. 

http://hdz.hr/vijest/nacionalne/ante-corusic-predocio-nacrt-zdravstvene-reforme

Od aktualnog ministra pacijenti mogu očekivati samo prazna obećanja. Pacijenti moraju biti zabrinuti pogotovo sada kada je ministar Linić za novi rebalans zdravstvu uzeo 800 milijuna kuna:

- S „masterplanom“ još će veći teret troškova pasti na pacijente. HDZ se, osim s ukidanjem bolnica, ne slaže ni s Ostojićevim konceptom mobilnih liječnika. Najjednostavnije rečeno, on će izazvati otpor među samim liječnicima. Imamo bolju ideju - liječnike samostalne djelatnike. Ideju koju nije HDZ izmislio, nego koja funkcionira u brojnim zemljama uređenijima od naše: najproduktivniji i najkvalitetniji liječnici pretvaraju se u samostalne djelatnike, s tim da smiju potpisati sporazum s najviše tri institucije u državi. Na taj način - jer im se nudi dodatna zarada - oni će i ostati u Hrvatskoj. No ako se prihvati loši Ostojićev model, struka procjenjuje da će od 400 ili 500 vrhunskih liječnika njih čak 200 ubrzo otići.

Nevjerojatna lakoća lutanja

Ova vlada, rekao bi narod, ne zna je li ušla i o'šla. Upušta se u eksperimente bez ozbiljnih analiza i  konkretnih izračuna. Ne možemo se igrati. Stoga HDZ nije spreman poduprijeti „masterplan“. Ali je spreman nešto drugo - bacio je, na kraju, sveučilišni profesor Ćorušić rukavicu:

- HDZ-ov stručni tim spreman je sjesti s aktualnim ministrom zdravstva Ostojićem gdje god on hoće - Iblerov trg, Banski dvori, naša središnjica, neutralni teren... sasvim svejedno. I doći do konsenzusa kako pomoći hrvatskom zdravstvu. Također, spreman sam kada god i gdje god hoće, u kojem god mediju, sučeliti argumente s Ostojićem!   

ŽUPAN TOLUŠIĆ: AKO NETKO UMRE, TKO ĆE BITI KRIV?!

Na Ostojićev „masterplan“ oštro je reagirao i virovitičko-podravski župan Tomislav Tolušić, također HDZ-ovac. U stvari, reagirao je na SDP-ovce iz svoje županije koji su - valjda u strahu od partijske centrale - mudro odšutjeli najavljeno spajanje virovitičke bolnice s onom u Koprivnici, kao što su bili odšutjeli i ranije ukidanje niza državnih ureda i ustanova:

- Ovom narodu možete oduzeti sve osim pamćenja. A vi ćete, gospodo, biti zapamćeni kao grobari naše bolnice. Predlažem vam da više ne sramotite ovaj grad i ovu županiju. Zbog vaše dosadašnje "pomoći" već smo izgubili gotovo sve što smo stvarali godinama. Ne može me nitko uvjeriti da će građanima Virovitičko-podravske županije biti bolje putovati 70 kilometara u bolnicu u Koprivnici. Živo me zanima: ako netko umre zbog toga, tko će biti kriv?!

Skraćenu snimku presice predsjednika HDZ-ova Odbora za zdravstvo prof. dr. Ante Ćorušića možete pogledati u nastavku: