Njemačka kancelarka Angela Merkel (Kršćansko-demokratska unija - CDU) & „spitzenkandidat“ Europske pučke stranke (EPP) i favorit za novog predsjednika Europske komisije Manfred Weber (bavarska Kršćansko-socijalna unija - CSU) sudjelovat će na središnju predizbornom skupu HDZ-a u Zagrebu 18. svibnja.

Bit će to prvi i jedini dolazak kancelarke Merkel na neki predizborni skup izvan Njemačke, a održat će i bilateralni sastanak s predsjednikom Vlade RH i HDZ-a Andrejem Plenkovićem.

Dva Plenkovićeva posjeta Berlinu

Dolazak Merkel u Zagreb prvi put od 2011. godine, a nakon dva Plenkovićeva posjeta Berlinu, potvrda je i nastavak jačanja bilateralnih odnosa Hrvatske i Njemačke, koji su godinama prije našeg mandata bili - diplomatski rečeno - zapušteni.

http://www.hdz.hr/vijest/eu/hrvatska-je-zadovoljna-njemackom-potporom-nasem-pristupanju-schengenu-i-eurozoni

http://www.hdz.hr/vijest/eu/video-susret-merkel-plenkovic-jos-jedna-potvrda-izvrsnih-odnosa-dviju-prijateljskih-i

Ujedno je to i bjelodani primjer partnerske suradnje unutar EPP-a, najjače europske političke grupacije koja okuplja narodnjačko-demokršćanske stranke desnog centra, ali i potvrda kvalitetnog pozicioniranja RH u okviru Europskog vijeća - na čijim sastancima i inače Merkel i Plenković sjede jedan do drugog. 

Snaga i utjecaj HDZ-a unutar EPP-a

Činjenica da je Angela Merkel izabrala Zagreb, odnosno Hrvatsku, za jedino pojavljivanje na predizbornim skupovima stranaka iz obitelji pučana dokazuje i snagu i utjecaj koje HDZ ima unutar EPP-a.

- Dolazak Angele Merkel i Manfreda Webera znak je snažne podrške HDZ-u, ali i poruka europskog zajedništva i zajedništva unutar EPP-a! Naša postignuća u upravljanju zemljom očito prepoznaju, osim hrvatskih građana, i izvan granica RH - istaknuo je nositelj naše pobjedničke liste Karlo Ressler.

http://www.hdz.hr/vijest/eu/nas-karlo-ressler-s-manfredom-weberom-sebastianom-kurzom-na-vijecu-predsjednika-yepp-u

PREDSJEDNIK PLENKOVIĆ DANAS U BERLINU

Predsjednik Vlade RH i HDZ-a Andrej Plenković sudjelovat će danas u Berlinu na sastanku na vrhu o stabilnosti zapadnog Balkana, koji organiziraju kancelarka Savezne Republike Njemačke Angela Merkel i predsjednik Francuske Republike Emmanuel Macron.

Uz čelnike šest zemalja zapadnoga Balkana - Albanije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Kosova, Sjeverne Makedonije i Srbije - na summitu će sudjelovati predsjednici vlada Hrvatske i Slovenije, predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker te potpredsjednica Europske komisije i visoka predstavnica EU-a za vanjske poslove i sigurnosnu politiku Federica Mogherini.

Glavne teme razgovora bit će gospodarski odnosi, povezanost i regionalna suradnja.

Program predsjednika Plenkovića:

17.30     Dolazak predsjednika Plenkovića u Ured savezne kancelarke (Willy-Brandt-Straße 1)

17:45     Početak sastanka na vrhu

19:30     Zajednička fotografija

19:45     Radna večera