Predsjednik Odbora za nacionalnu sigurnost, obranu i unutarnje poslove HDZ-a umirovljeni general Damir Krstičević još je 6. kolovoza, na novinskoj konferenciji u Središnjici samo dan nakon pada MiG-a Hrvatskoga ratnog zrakoplovstva, vladajućima poručio da je "krajnje vrijeme da i vlast i oporba i struka sjednu za stol i postignu konsenzus - koji Milanovićeva vlada nikada dosad nije nudila - o modelu zaštite suvereniteta i teritorijalnog integriteta RH te financijskim sredstvima kojima ćemo to realizirati“.

„Mudra“ šutnja vrhovnog zapovjednika

Pritom je upozorio i na (dotadašnju) neobjašnjivu šutnju Ive Josipovića, dužnosnika koji se po hijerarhijskoj odgovornosti prvi trebao oglasiti o zrakoplovnoj nesreći:

- Kao oporba spremni smo biti dio rješenja, stoga nam je čudno što predsjednik RH i vrhovni zapovjednik šuti o padu zrakoplova te što još nije sazvao sjednicu Vijeća za nacionalnu sigurnost kako bi se pokrenulo rješavanje teške situacije u koju smo dospjeli.  

http://hdz.hr/vijest/nacionalne/video-pozivamo-na-konsenzus-o-zastiti-su...

Josipović kao Josipović, o tome se (pre)važnom pitanju usudio oglasiti tek naknadno - i to pod pritiskom. U desetak svojih intervjua u zadnja 3-4 dana ponovljao je da prihvaća inicijativu o konsenzusu premda, zanimljivo, nijednom nije spomenuo HDZ. Od koga je - očekivano je.

http://hdz.hr/vijest/nacionalne/nacionalna-sigurnost-ne-smije-biti-podlo...

Josipović je pritom, nastojeći stvoriti privid da sam nešto važno „radi, inicira i pokreće“, najavio da će u rujnu sazvati sjednice Vijeća za nacionalnu sigurnost i Vijeća za obranu te da će u njihovoj pripremi, citat, „pozvati šefove oporbenih stranaka da čujem kako oni vide budućnost našeg zrakoplovstva“. 

Nepodnošljiva lakoća odgađanja

Lijepo. No zašto vrhovni zapovjednik odgađa te sjednice za čak mjesec dana? Upravo se to zapitao general Krstičević za današnji Večernji list:

- Drago nam je što je predsjednik Josipović prihvatio našu inicijativu o potrebi postizanja konsenzusa o budućnosti HRZ-a te općenito zaštiti suvereniteta i teritorijalnog integriteta RH. Ali, nije mi jasno zašto je odlučio sazvati sjednice tek u rujnu, a ne odmah nakon pada MiG-a? Zrakoplov je pao za 30 sekundi, a vrhovni zapovjednik 30 dana odgađa početak rasprave o tako važnom pitanju.

Cijeli članak možete pročitati na sljedećem linku:

http://www.vecernji.hr/hrvatska/mig-je-pao-za-30-sekundi-a-sjednicu-vns-...