Ako ne rekonstruiraju Vladu, tražit ćemo, a onda sigurno i izboriti, prijevremene izbore! * Ako bi se vlada u ovom sastavu održala još dvije godine, za njima će ostati sama zgarišta * Lijepo je kad predsjednik RH komentira nogometno prvenstvo u Brazilu, ali je vrijeme da napokon progovori o teškoj gospodarskoj situaciji! * Rad vladajućih se sveo na održavanje virtualne popularnosti u režimskim medijima! * Na Svehrvatskome gospodarskom forumu HDZ će predstaviti glavne elemente gospodarskog programa. 

Najava Svehrvatskoga gospodarskog foruma (petak, 13. Prosinca), na kojem će HDZ predstaviti elemente svoga gospodarskog programa, te osvrt na diletantsku Kukuriku vladu na polovici njenog mandata, katastrofalnu socijalno-ekonomsku situaciju i “grijeh nečinjenja” predsjednika Josipovića bile su teme današnje novinske konferencije u Središnjici HDZ-a. Koju je, vidno zabrinut zbog ponora u koji su nas sunovratili Milanović i družina, otvorio predsjednik Tomislav Karamarko:

Nametanje ideoloških tema

Situacija je, na žalost, više nego dramatična. Svi pokazatelji su u minusu, broj siromašnih i nezaposlenih, kao i broj  propalih subjekata u gospodarstvu, raste geometrijskom progresijom. Približavamo se kritičnom trenutku u kojem se može urušiti čitavi sustav. Ova vlada, umjesto da se bavi tim problemima - spašavanjem radnih mjesta ili otvaranjem novih,  stvaranjem  povoljnog okružja za investiture, povlačenjem EU sredstava - nameće nam uporno ideološke i svjetonazorske teme koje služe za odvlačenje pažnje sve siromašnijih građana. Time stvaraju nepotrebne, dodatne podjele i tenzije u našem društvu, a sve kako bi barem u režimskim medijima pokušali prikriti svoju nekompetenciju i nerad i kako bi održali svoju virtualnu popularnost i rejting. 

Nužna rekonstrukcija Vlade

Iz rezultata dvaju izbora ove godine, a i referenduma, vidi se da tim medijskim manipulacijama nisu uspjeli prevariti birače. Ali, izgleda da jesu sami sebe, pa izgledaju kao da su se potpuno  izgubili - bez ikakvog osjećaj za stvarnost. Nakon dvije godine svakome je jasno, pa bi trebalo biti i premijeru, da u vladi ima suviše  nekompetentnih ministara. Kao konstruktivna oporba javno smo uputili, neki dan, razuman i fer zahtjev koji danas ponavljam - da premijer Milanović zbog katastrofalnog stanja rekonstruira Vladu tako da u nju dovede, napokon, stručne ljude. Stranačke ili nestranačke. Nama bi bilo svejedno, iako sumnjamo da unutar stranačkog korpusa imaju više bilo koga sposobnog da ga stave u Vladu  i da taj odradi kvalitetan posao. 

SDP-ova “spaljena zemlja”

Ako bi se vlada u ovom sastavu održala još dvije godine - dakle, do kraja mandata - za njima će ostati sama zgarišta. Jednostavno to ne možemo i ne smijemo dopustiti. Ako ne rekonstruiraju Vladu, tražit ćemo, a onda sigurno i izboriti, prijevremene izbore. Isto tako vas moram podsjetiti da sam javno pozvao predsjednika RH da iskoristi svoje ustavne ovlasti i sazove izvanrednu sjednicu Vlade, ali, naravno, još se o tome nije očitovao. Možda predsjednik misli da je situacija dobra - ili je posrijedi nešto sasvim drugo. Lijepo je kad predsjednik komentira nogometno prvenstvo u Brazilu, lijepo je kad komentira skupinu koju je Hrvatska dobila, ali mislim da bi bilo vrijeme da na traženoj  izvanrednoj sjednici vlade progovori o teškoj gospodarskoj situaciji.  

Elementi gospodarskog programa

I kako ne bi ispalo da samo  kritiziramo, nudimo i konkretna rješenja. Među ostalim, organiziramo Svehrvatski gospodarski forum. Na njemu ćemo predstaviti osnovne elemente gospodarskog  programa. Inače, u ostalim zemljama i nije baš uobičajeno da oporba izlazi sa svojim programom u pola mandata  aktualne vlade, makar ne prije  predizborne kampanje, ali nas već više od godinu dana pitaju imamo li program. I imamo ga. 

Vlada proturječnosti

Domagoj Ivan Milošević, koordinator svih HDZ-ovih (stručnih) gospodarskih odbora i saborski zastupnik, dobro je primijetio da je već 2012. bilo jasno da tzv. Plan 21 ne postoji:

- Nakon dvije godine mandata aktualne  vlade sasvim je jasno da se poslovno okružje potpuno urušava, porezi i dalje rastu, pa onda sukladno tome raste  i nezaposlenost. Investicija nema, reformi nema. Ovo je zapravo vlada proturječnosti: premijer Milanović voli reći da uvode red, a onda, s druge strane, ukidaju zakon o fiskalnoj odgovornosti. S  jedne strane se zalažu za privatizaciju, i istodobno napadaju privatni sektor da ne zapošljava i da ne investira. Puno se priča, ali dijaloga nema - krivi su sindikati, poduzetnici, čak i neki članovi vladajuće koalicije, naravno da je kriva i oporba zato što vlada nema rezultata. Kao što je rekao i predsjednik Karamarko, dobili su mandat za izvlačenje zemlje iz krize, za unapređenje gospodarstva i bolji život građana, a bave se isključivo svjetonazorskim temama. 

Brojke ne lažu

Milošević je nadalje iznio konkretne podatke o tome što je Kukuriku krajem 2011. naslijedio od HDZ-ove vlade. Najbolji je to odgovor na jadnu i već prilično dosadnu partijsku mantru da je HDZ “kriv za sve”, pa čak i za njihovu nesposobnost:

- Naslijedili su završene pregovore o ulasku u EU - zadnjih se mjeseci nekako počeo stvarati dojam kao da je ova vlada zapravo ostvarila taj uspjeh, a nije. Naslijedili su zemlju koja je bila izašla iz recesije: dva kvartala smo imali gospodarski rast  - 0,6 i 0,8 posto - a krizni je porez, da nas sve podsjetim, 12 mjeseci ranije bio ukinut, čime je 2012. palo i porezno opterećenje. Broj nezaposlenih je padao, investicije su rasle. To je realno stanje koje su naslijedili, a da i ne govorim da je proračunski deficit krajem 2011. - u predizbornoj godini - bio tri do četiri milijarde kuna manji nego što će biti ove godine. I to bez ijednog rebalansa! Toliko o njihovom “uvođenju reda”. Njihov se proračun pretvara u crnu rupu koja evidentno proždire i radna mjesta, i tvrtke, i kupovnu moć građana - svi zajedno smo postali robovi u funkciji održanja aktualne koalicije na vlasti. U ove dvije godine postalo je jasno da nemaju apsolutno nijedno rješenje kako izvući zemlju iz krize. A jedan od većih spinova u proteklih godinu dana, zaista većih spinova, jest taj da je jedan od ključnih problema naše zemlje to što HDZ nije izložio svoj ekonomski  program. E sad: što će biti nakon petka kada ga izložimo na Svehrvatskom gospodarskom forumu?! Vidjet ćemo. Savršeno je jasno, međutim, da je ključni problem to što aktualna vlada nema, niti je  imala, niti će imati, ikakav gospodarski program. 

Nudimo rješenja - odmah!

Predsjedniku HDZ-ova nacionalnog Odbora za gospodarstvo prof. dr. sc. Marku Kolakoviću pripala je pak čast da službeno najavi prvi Svehrvatski gospodarski forum (u suorganizaciji Zaklade Hrvatskoga državnog zavjeta): 

Cilj tog foruma, kao što je predsjednik Karamarko rekao, u prvi plan staviti gorući hrvatski problem, a to je gospodarska kriza, a ne ove teme s kojima nas danas zamaraju i zamagljuju stvarnost. Na forumu će sudjelovati čitav niz kako stranačkih, tako i izvanstranačkih stručnjaka - mnogi iz hrvatske dijaspore, što nam je posebno drago - i kroz nekoliko panela ponuditi odgovore što učiniti u ovome teškom trenutku, kako pokrenuti gospodarstvo i izaći iz krize. Stoga pozivam sve zainteresirane hrvatske ekonomiste da sudjeluju na forumu, iznesu svoje prijedloge i doprinesu, u konačnici, boljitku Hrvatske. Naravno, u zaključku foruma iznijet ćemo osnovne smjernice gospodarskog programa HDZ-a, smjernice koje smo spremni ponuditi hrvatskom narodu - odmah! 

Dosta! 

Nakon sveučilišnog profesora Kolakovića, predsjednik Karamarko ponovno je preuzeo riječ i zadao diletantskoj vladi „coup de grâce“:

- Ako se stanje u državi hitno ne promijeni ostvarit će se katastrofalna i nama neprihvatljiva projekcija ove vlade po kojoj ćemo tek 2016. biti na razini standarda iz 2011. godine. Nemamo pravo dopustiti da se kao na traci i dalje povećavaju nezaposlenost i siromaštvo - broj naših nezaposlenih jednak je zbroju stanovnika Splita i Rijeke! Osim što je Vladina promašena ekonomska politika uništila više od 70 tisuća radnih mjesta - posebno u industriji, građevinarstvu, a privatni sektor dovela do ruba propasti - zastrašujuća je pomisao i da nas u jednom mandatu planiraju zadužiti gotovo 70 milijardi kuna. HDZ pod mojom vodstvom u proteklih je godinu i pol dana nastojao biti konstruktivan i podržati zakone za koje smo smatrali da mogu pridonijeti oporavku i zapošljavanju. Za to vrijeme gospoda na vlasti dijelili su plijen, sinekure, smjenjivali, kadrovirali, uhljebljivali podobne partijske kadrove, kupovali aute, pametne mobitele... Toga je dosta! Dosta je nazadovanja, propadanja, nezaposlenosti i siromaštva, Hrvatska može i mora drukčije i bolje. Još jednom vas i ja pozivam da se pridružite u petak na našem gospodarskom forumu jer je HDZ okrenut temama koje znače bolji, sigurniji i mirniji život za sve hrvatske obitelji i sve naše građane. Stoga ćemo upravo na forumu, na zasebnom panelu „Novi model gospodarskog rasta“, predstaviti glavne elemente našega gospodarskog programa. Danas, kada smo punopravna članica EU, ne vidim nijedan razlog da bismo morali biti osuđeni na lagano propadanje i odumiranje. Hrvatska je bogata država, Hrvatska ima perspektivu i Hrvatska može puno, puno bolje. 

Rušenje svim demokratskim sredstvima

Nakon temeljnog dijela konferencije, predsjednik HDZ-a odgovarao je na pitanja okupljenih novinara. Izdvajamo dva najrelevantnija:

Zatražili ste rekonstrukciju Vlade. Po Vama, koje bi ministre premijer trebao zamijeniti? I kako mislite rušiti vlast kada ima čvrstu parlamentarnu većinu?

- Pitanje je možda koje ministre ne bi trebalo mijenjati. Ipak, prije svega mislim na ministre iz sektora gospodarstva i financija, upravo one koji su zaduženi da se pokrenu pozitivni procesi, da se počnu otvarati radna mjesta i da napokon privučemo neku kvalitetnu investicije. Kako to mislimo? Svjesni smo da nemamo većinu u Saboru, mi ćemo to postići demokratskim sredstvima pritiska, parlamentarnim i izvanparlamentarnim. Još jednom pozivam predsjednika RH da se ozbiljno okrene ovom problemu i sazove izvanrednu sjednicu Vlade.

Kako komentirate zadnje rezultate o popularnosti stranaka? SDP, s 26 posto, i dalje je jači od HDZ-a.

- Što se tiče tzv. anketa, HDZ uvijek gubi, ali na izborima uvijek pobjeđuje. Tako će i dalje ostati.