(VIDEO) Predsjednik Tomislav Karamarko danas je u Središnjici odgovarao na pitanja brojnih novinara. Komentirao je, između ostalog, kriterij stručnosti pri sastavljanju nove vlade, razgovore mandatara s tehničkim ministrima, smanjenje broja ministarstava…

Izjavu predsjednika HDZ-a možete pogledati u cijelosti, a u nastavku donosimo ključne poruke:

O STRUČNOJ VLADI

Budući premijer Tihomir Orešković razgovara s ljudima koji napuštaju svoja ministarstva i razgovara o stanju u tim ministarstvima. To je dobro! Mora se informirati i skupiti što više informacija da bi spremniji došao na svoj posao. Kao što smo rekli, ministri će biti stručni. Moraju biti, dakle, eksperti s debelim i kvalitetnim referencijama. I Most i mi ćemo dati prioritet našim stranačkim ljudima, ali samo ako udovoljavaju spomenutim kriterijima. Ako ne, sigurno da ćemo stručnjake tražiti, da se tako izrazim, izvan našeg dvorišta. U svakom slučaju, nismo opterećeni iskaznicama bilo koje stranke.

O SMANJENJU BROJA MINISTARSTAVA

Mi smo, dakle, predlagali smanjenje s 20 na 17 plus jedno ministarstvo vezano uz obitelj i useljavanje. Kolege iz Mosta su rekle da se to ne može provesti u 15 ili 20 dana - to je realna procjena. Ući ćemo stoga u ovaj kalup kakav jeste samo da bismo što prije počeli raditi. Moramo što prije početi funkcionirati - tu je pitanje proračuna i svih onih poslova za koje trebamo započeti vezano uz gospodarske probleme. Zadali smo si rok od šest ili sedam mjeseci da analiziramo smanjenje broja ministarstava i to probamo implementirati.

O KRITERIJU STRUČNOSTI

Sljedeći tjedan počinjemo razgovore o konkretnim imenima ministara. Razmjenjivat ćemo ideje - pokušati odabrati najbolje ljude. U svaki okvir kvote ministarstava za koja ćemo biti odgovorni - u smislu kadroviranja - najprije se morati odrediti u stranci. Već baratamo nekim imenima, ali to nije još za javnost. I kolege iz Mosta su, isto tako, odredili neka imena. Bitno je to da će ministarstva biti kreirana tako da će zadnju riječ imati mandatar. Mi ćemo predložiti kandidate, a on će odlučiti. To se pak posebno odnosi na ona ministarstva koja se tiču gospodarstva, financija i poduzetništva. Mandatar će razgovarati sa svim bivšim ministrima. Ali i ljudi koji će doći na njihova mjesta. Vjerujem u njihovu dobru volju, namjeru i raspoloženje da uistinu prezentiraju stanje u svojim ministarstvima onako kakvo jest.

O REFORMAMA

HDZ ima mnogo kvalitetnih kadrova. U ove tri i pol godine osnovali smo 23 odbora - u kojima po segmentima rade naši ljudi. Formirali smo bazu podataka u kojoj je 7 000 kvalitetnih stručnjaka po resorima. Imamo, dakle, izuzetan broj kvalitetnih ljudi. Mora se smanjiti broj državnih agencija, to ćemo dogovoriti. Sve ono što opterećuje proračun, ali ničemu ne služi. Samo ono neophodno će ostati.

O MILANOVIĆEVIM IZJAVAMA

Pitate me da komentiram izjavu Milanovića „da nije bio spreman potpisati sporazum o tripartitnoj vladi“? Oprostite, ali tko je ustao sa sastanka jer nije htio potpisati - ja ili on? Vidite koliko on - neću reći da laže jer se ne želim više baviti njime - izvrće istinu, koliko je spreman svaki dan promijeniti svoje mišljenje. Ali i svoj politički identitet, samo da bi opstao na vlasti. I to nije pošteno. Sada on, zapravo, pokazuje svoje pravo lice.