Davanja za svako novorođeno dijete stavka je koja se mora povećati! * U Velikoj Gorici također razmišljamo o povećanju te stavke * Oni su izbore dobili s Planom 21, koji nije realiziran, sada su počeli glavinjati pa daju vaučere od 200 kuna za struju! * Sve su to populističke mjere kojima pokušavaju kupiti birače * Nije lako biti čelnik velikog grada, a da vas u isto vrijeme ne želi primiti niti jedan ministar! * Imate projekte, ali vas nitko ne želi slušati * Koji je problem da se postojeća Zračna luka nazove po dr. Franji Tuđmanu i to ime zadrži kada se sagradi nova? * Pripremili smo svu infrastrukturu za realizaciju poduzetničke zone, no država za nas nema sluha! * Boli činjenica da vam investitori u razgovoru iskreno priznaju da su se razočarali u Hrvatsku! * Nova zračna luka je preduvjet da Velika Gorica postane središte avioindustrije! * Uložili smo 25 milijuna kuna i sada imamo najmoderniji vrtić u Hrvatskoj! * Mi smo među tri grada u Hrvatskoj s najnižom nezaposlenošću! * Uveli smo besplatni internet u gradu, ušli u projekt e-mobilnosti i postavljanja punionica za električne automobile, završavamo s gradnjom novog reciklažnog dvorišta! * Bandić je jednokratna priča - s njim se ne želimo baviti! - istaknuo je, među ostalim, predsjednik Gradskog odbora HDZ-a (i gradonačelnik) Velike Gorice Dražen Barišić u opširnom razgovoru za Jutarnji list. Intervju prenosimo u cijelosti:

Kako ocjenjujete program 5+? 

Jedino što Hrvatskoj treba jest ovaj program. Dugo smo ga radili, konačno je netko nas koji smo u izvršnoj vlasti nešto pitao. Napokon smo i mi bili uključeni u izradu, djelujući kroz razne odbore, što dosad nije bio slučaj. 

Što mislite kad kažete da vas dosad nitko nije ništa pitao? 

Stranka na prošlim izborima to nije imala. Neki kolege mogli su utjecati na izradu platforme za izbore, no većina nas nije mogla. Predsjednik stranke to je promijenio i čini mi se da je sada to mnogo kvalitetnije napravljeno. Program 5+ jedino je što može spasiti Hrvatsku. 

Koji su po vama najbolji dijelovi tog plana? 

Gospodarski rast i zapošljavanje kao najvažniji segment, čija realizacija omogućuje i mjeru ulaganja u natalitet. Recimo, 1000 eura za svako rođeno dijete. Davanja za svako novorođeno dijete stavka je koja se mora povećati. U Velikoj Gorici također razmišljamo o povećanju te stavke. Sada dajemo po 2000 kuna, no to želimo povećati. Moramo stimulirati mlade roditelje kada smo im već omogućili infrastrukturu, od vrtića i škola do fakulteta, da ostanu u Velikoj Gorici. Tu su i stavke smanjenja PDV-a i rasta mirovina. Da, bit će teško kreirati proračun, ali država će jednostavno morati postati jeftinija. 

Što mislite o mjerama vladajuće koalicije? 

Oni su izbore dobili s Planom 21, koji nije realiziran, sada su počeli glavinjati pa daju vaučere od 200 kuna za struju, odjednom daju božićnice umirovljenicima i par tjedana prije izbora odlučuju pomoći ljudima koji su zbog kredita u francima blokirani godinama. Sve su to populističke mjere kojima pokušavaju kupiti birače. 

Zar obećanja o 1000 eura za svako dijete i rast mirovina u situaciji kad državna blagajna skuplja paučinu nisu klasični populizam? 

U koga ćemo ulagati ako nećemo u djecu? To je strateška odluka, jer bez ulaganja u djecu nema budućnosti. Znamo kakva je demografska slika Hrvatske i moramo je promijeniti. 

Može biti tako, ali radi se o populizmu. 

Može netko reći da je riječ o populizmu, ali ja vam kažem da je to neophodno. Mi moramo omogućiti mladim obiteljima bolji život i ostanak u Hrvatskoj. Jedna od mjera kojima se to može je i ova koja za novorođenu djecu. Ima populističkih mjera u izbornim programima, ali u SDP-u. 

Kako se na Veliku Goricu odrazila porezna reforma? Kako ocjenjujete suradnju s centralnom vlasti? 

Mi smo tom reformom izgubili 30 milijuna kuna koji su bili predviđeni za razvoj grada. Nije lako biti čelnik velikog grada, a da vas u isto vrijeme ne želi primiti niti jedan ministar, da vam se nitko u ministarstvima ne javlja na telefon, da vam se dopisi vraćaju. Da ne možete razbiti barijere, da vas ne slušaju. Imate projekte, ali vas nitko ne želi slušati. 

Koje projekte? 

Pa, recimo, otvaranje poduzetničke zone. Imamo atraktivno državno zemljište od 800 tisuća kvadrata. Pripremili smo svu infrastrukturu za realizaciju poduzetničke zone, no država za nas nema sluha. Ne želi staviti to zemljište u funkciju. Pa ne bismo ga mi prodavali, nego stavili u funkciju investitora. Morali smo odbiti nekoliko investitora koji su željeli raditi. 

Kojih? 

Kaufland je želio otvoriti 300 radnih mjesta i napraviti halu od 60 tisuća kvadrata. Država nije dala, pa je ta tvrtka otišla u Jastrebarsko. Znamo tko je na vlasti u tom gradu. Trebalo je doći do preseljenja Hrvatske pošte koja ima novca i gotov projekt. No, ne znam što čekaju. Dali smo im građevinsku dozvolu i samo trebaju početi graditi svoj distributivni centar. Samo kroz razne doprinose, tu bi Grad dobio oko 50 milijuna kuna. Imali smo problem s Hrvatskim vodama. Dio Velike Gorice nema odvodnju. Nisu nam izašli u susret i okrenuli smo se fondovima EU. Krajem godine aplicirat ćemo za nekih 55 milijuna eura. Da je bilo razumijevanja, ta injekcija već se mogla ubrizgati u gospodarstvo. A tu je, naravno, i obrana od poplava, što je velik problem. Brine se o Zagrebu, a planovi obrana za naša područja, iako postoje, ne realiziraju se. 

Koga se još odbilo? 

Austrijskog investitora koji se bavi avioindustrijom. On želi okrupniti zemljište u privatnoj zoni Meridijan 16, a to ne može jer mu država ne želi prodati jednu parcelu na kojoj se nalazi kanal. Pokušali smo urgirati i putem diplomatskih veza. Nije uspjelo. Tu je otišlo 50-ak milijuna kuna sigurno. No, više od novca boli činjenica da vam investitori u razgovoru iskreno priznaju da su se razočarali u Hrvatsku. Sada ta privatna zona stoji prazna, investitori čekaju, Hrvatska tone, a ljudi se iseljavaju. 

Sva sreća da nova zračna luka napreduje. 

Da, ona je preduvjet da Velika Gorica postane aerodromski grad. Da postane središte avioindustrije. To je ono što želimo i u tom se smjeru želimo razvijati. 

Zašto se Zračna luka Zagreb još nije preimenovala po prvom hrvatskom predsjedniku? 

Zoran Milanović kao predsjednik Vlade jedini ima ovlasti da promijeni ime. I za tu odluku ne treba nikoga konzultirati jer je i obitelj Tuđman dala suglasnost. No, bliže se izbori i Milanović očito ima problem s dijelom SDP-a koji ne voli Franju Tuđmana i kojem to smeta. Mi smo to predložili prije dvije godine, ali nam je rečeno da će prijedlog biti prihvaćen kada bude gotova nova zgrada Zračne luke. Pa koji je problem da se postojeća Zračna luka nazove po Franji Tuđmanu i to ime zadrži kada se sagradi nova? Imenovanje zračne luke po prvom hrvatskom predsjedniku je bilo naroda, a to netko očito ne želi čuti ni prihvatiti. 

Nova zračna luka, prema planovima, trebala bi se sa Zagrebom povezati tramvajem. Hoće li tramvaj stići i u Veliku Goricu? 

To je veliki projekt koji neće biti završen kada i novi aerodrom. Povezivanje s Velikom Goricom je logično. Inače neće biti isplativo. Jer manji broj putnika ide od Zračne luke do Zagreba svaki dan, dok je Goričana koji putuju na posao u Zagreb mnogo. Mi smo skloniji lakoj željeznici, ali i brzi tramvaj je dobra opcija. 

Kakva je vaša suradnja sa zagrebačkim gradonačelnikom? 

Hladna. On obećava, ali obećanja ne ispunjava. Primjer za to vam je vrtić u Velikoj Mlaki, koji smo sami financirali, a koji nam je on obećavao deset godina. Gradovi su potpisali tri sporazuma, a ništa se nije dogodilo. Prvo je dogovoreno da mi damo zemljište, a da će Zagreb financirati gradnju. Mi smo svoje ispunili. Zatim smo zajedno trebali graditi vrtić. I od toga je Bandić odustao. Onda smo ga odlučili sami napraviti. Uložili smo 25 milijuna kuna i sada imamo najmoderniji vrtić u Hrvatskoj. 

Milan Bandić polako je ipak ušao u vaš grad. Osnovana je gradska organizacija njegove stranke, a poklanjanjem dvojice zastupnika DC-a zagrebački je gradonačelnik ušao u Gradsko vijeće Velike Gorice. 

Prelazak dijela članstva DC-a u redove Bandićeve stranke ne narušava stabilnu većinu u Gradskom vijeću. Od 31 vijećnika, sada imamo 17. HDZ samostalno ima 13 vijećnika. Bandić je jednokratna priča. S njim se ne želimo baviti. Zna se tko Gorici može ponuditi najbolje. To je opcija koja je dobila posljednja dva mandata. Bandić je, doduše, indirektno pokušao ući u Veliku Goricu i kroz reformu vodnoga gospodarstva, prema kojoj Hrvatska trebala imati 20 uslužnih centara. Velika Gorica je tom reformom trebala dospjeti pod Zagreb. Napravili smo svojevrsni interni referendum u gradu Ne damo svoju vodu, prikupili više od 15 tisuća potpisa koji su bili protiv tog udruživanja sa Zagrebom i od toga se odustalo. Građani nisu glupi. 

Bojite li se utjecaja Zagreba na Veliku Goricu zbog Bandićevih vijećnika? 

Bandić će se uvijek više brinuti za Zagreb, nego za Veliku Goricu. Bilo bi mi žao da netko nasjedne na te priče. Prosječna plaća u gospodarskom sektoru u Velikoj Gorici je 6539 kuna, dok je prosjek u Hrvatskoj oko 4500. Mi smo među tri grada u Hrvatskoj s najnižom nezaposlenošću. U rujnu i listopadu otvorili smo ili ćemo otvoriti projekte vrijedne 100 milijuna kuna. Imamo potpuno novu školu, nov dječji vrtić, teren s umjetnom travom za sportaše. Uveli smo besplatni internet u gradu, ušli u projekt e-mobilnosti i postavljanja punionica za električne automobile, završavamo s gradnjom novog reciklažnog dvorišta. Sljedeće godine napravit ćemo bazen, novi rotor, a kompletnu komunalnu djelatnost preselit ćemo u novouređene objekte Goričanke. I sve to napravili smo s vlastitim novcem uz minimalno zaduživanje. 

Anonimno ste kazneno prijavljeni za malverzacije oko izgradnje dvorane u Velikoj Gorici. Jesu li vas zvala nadležna tijela? 

Nikakva optužnica protiv mene nije podignuta i to dovoljno govori o tim prijavama. Razna podmetanja stranki pojave se u predizborno vrijeme. Između izbora je relativno mirno. 

Kakva je trenutna situacija u gradskom HDZ-u? 

Bilo je loše 2011. i 2012., to je javnosti poznato, no sada je sve u redu. 

Kakav je vaš odnos s Ivanom Šukerom? 

On radi svoj posao u Saboru, ja vodim grad i gradsku organizaciju HDZ-a.